09 Mayıs 2000 21:00

Gözler birlikçilerde

IRA'nın silah denetimini kabul etmesinin ardından K. İrlanda Parlamentosu için girişimler başladı.

Paylaş
Gözler birlikçilerde
İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA)'nın Kuzey İrlanda Parlamentosu'nun yeniden yürürlüğe girmesi karşılığında 'silahlarını kullanım dışı bırakacağını' açıklanması, özellikle İngiltere hükümeti tarafından olumlu karşılandı. İrlanda hükümeti de IRA'nın kararına sıcak yaklaşıylor. Dikkatler şimdi IRA'nın silahsızlanmayı reddettiği gerekçesiyle örgütün siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein'in parlamentoda yer almasına karşı çıkan birlikçilere çevrildi.
Kuzey İrlanda Birlik Partisi'ne bağlı kontraların sözcülüğünü yapan Genel Başkan Yardımcısı John Taylor, birlikçilerin nasıl bir tutum sergileyecekleri konusunda ipuçları verdi. John Taylor, Birlik Partisi lideri David Trimble'ın 20 Mayıs'ta partinin 860 delegesiyle biraraya gelerek ortaya konulan teklifi değerlendireceğini hatırlatırken, IRA önerisi için "Sonuç verebilecek bir yaklaşım. Bu şartlarda kabul edilebilir ve onaylanabilir görünüyor" diye konuştu. Taylor, 860 parti delegesinin öneriyi kabul etme ihtimallerinin yüzde 90'a yakın olduğunu da söyledi. Bu açıklama, Kuzey İrlanda Barış Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi ihtimalinin artığını gösteriyor.
IRA'nın elindeki 'silahları tümüyle kullanım dışı'nda tuttuğunu kanıtlamak için cephaneliklerini açmayı kabul ettiği iki ismin de önümüzdeki hafta başında bölgeye gitmeleri bekleniyor.
Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ile Afrika Ulusal Kongresi'nin eski genel sekreteri Cyril Ramaphosa, büyük olasılıkla pazartesi günü bölgeye gidecekler. İki müfettişe politika ve güvenlik alanlarında bir brifing verilmesi bekleniyor. Ahtisaari ve Ramaphosa daha sonra da İrlanda Cumhuriyeti toprakları içinde bulunan ve sayıları yaklaşık 5-6 civarında olan silah depolarına götürülecekler.
İngiltere, IRA'nın, silahların "kullanım dışı" tutulmasını öngören süreci kabul etmesi üzerine, 22 Mayıs'ta bölgesel hükümet kurma çalışmalarına başlayacağını bildirdi. İngiltere'nin Kuzey İrlanda Bakanı Peter Mandelson, parlamentoda yaptığı konuşmada, taraflardan olumlu yanıt gelmesi üzerine, ülkesinin bölgesel hükümet için çalışmalarına bu ayın 22'sinde başlayacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer ateşiyle oynuyorlar

SONRAKİ HABER

İngiliz vatandaşları tahliye ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...