09 Mayıs 2000 21:00

Nükleer ateşiyle oynuyorlar

ABD'nin en büyük nükleer araştırma labaratuvarı yakınlarında başlayan yangın, nükleer tehdidin ne denli yakınımızda...

Paylaş
Nükleer ateşiyle oynuyorlar
Nükleer enerji dünyanın dört bir yanında insan sağlığını tehdit ediyor. ABD'nin en büyük nükleer silah laboratuvarı Los Alamos yakınlarında çıkan yangın büyük panik yaratırken, Güney Kore, imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalara karşın nükleer silah barındırdığını açıkladı. Çin'de de bir santralde sızıntı yaşandığı öğrenildi. Sızıntının etkileri konusunda bir açıklama yapılmadı.
2000 kişi tahliye edildi
ABD'nin güneyinde bulunan, en büyük nükleer silah laboratuvarı Los Alamos, bölgedeki bir orman yangınının kontrolden çıkarak tesise yaklaşması üzerine geçici olarak kapatıldı.
New Mexico eyaleti polisi, yangının laboratuvarı tehdit ettiğini, bu nedenle Los Alamos Laboratuvarı yakınlarında oturan yaklaşık 2000 kişinin bölgeden tahliye edildiğini bildirdi. Los Alamos Laboratuvarı'nın müdürü John Browne de, yangının, laboratuvarın bulunduğu tesisin dış duvarlarına 200 metre kadar yaklaştığını doğruladı.
Alevler çekirdeğe yaklaştı
Browne, yangının, nükleer plütonyum maddesinin saklandığı depolardan henüz birkaç kilometre uzakta olduğunu, ancak büyümesi halinde büyük bir felaket yaşa-nabileceğini söyledi. Yangının Los Alamos nükleer silah laboratuvarını tehdit etmesi üzerine, çevre eyaletlerden binlerce itfaiyeci bölgeye getirildi. ABD'nin elinde bulunan nükleer silahların büyük bölümü, Los Alamos Laboratuvarı'nda geliştirilmişti.
Çin'de sızıntı
Öte yandan Çin'de kurulan ilk nükleer santralin, geçen ay arıza yüzünden 10 gün kapatıldığı açıklandı. Çinli bir yetkilinin AFP'ye verdiği bilgiye göre, soğutma sisteminde sızıntı olduğu saptanan Çingşan-1 Reaktörü, nisan ortasında devre dışı bırakıldı. "Arızayı kısa sürede bulduk" diyen Çinli yetkili, "Onarım tamamlandıktan sonra reaktör yeniden çalışmaya başladı. Arıza, ciddi bir soruna yol açmadı" ifadesini kullandı. Nükleer kazalar genellikle soğutma sistemlerinde yaşanan sızmalardan meydana geliyor.
Aynı reaktör, 1998 Temmuz ayında arızalanınca yaklaşık bir yıl devre dışı kalmış, arıza Akkuyu santrali taliplerinden Amerikalı Westinghouse Electric şirketince giderildikten sonra santral geçen Eylül'de tekrar çalıştırılmıştı.
G. Kore'den itiraf
Bu arada Güney Kore, Kuzey Kore'ye yönelik askeri tehdidin sürekli olması için kimyasal silah bulundurduğunu ilk kez resmen kabul etti. Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Kimyasal silaha sahip olduğumuz doğrudur" diye konuştu
Güney Kore'nin Chosun Ilbo gazetesi, önceki gün Seul yönetiminin Uluslararası Kimyasal Silah Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ne imza atmasına paralel olarak ordunun da bu tip silahları gizlice imha etmeye başladığını duyurmuştu. Şimdiye kadar kimyasal silahlara sahip olduğunu yalanlayan Güney Kore, 1997 yılı Nisan ayında kimyasal silahların yasaklanması sözleşmesine imza atmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Bir işçinin geride bıraktıkları...

SONRAKİ HABER

Gözler birlikçilerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...