08 Mayıs 2000 21:00

Mumcu suikastinde 'dışa' yönlendirme

7 yılda bir arpa boyu yol alınmayan ve Uğur Mumcu suikastinde dikkatler yurtdışına çekilmeye çalışılıyor. Suikastle ilgili operasyondaki İran bağlantısı, yeni diplomatik gerilimleri gündeme getiriyor.

Paylaş
Mumcu suikastinde 'dışa' yönlendirme
Uğur Mumcu suikastiyle ilgili operasyonlar sürerken, İran bağlantısının araştırıldığı kaydedildi. Mumcu suikasti operasyonuyla ilgili bir açıklama yapan İran'ın Ankara büyükelçiliği, İran'ın Türkiye aleyhine faaliyet gösteren hiçbir kişi ve grupla ilişkisi bulunmadığını kaydetmişti. Bu açıklamaya karşın, dün hem soruşturmayı yürüten DGM savcısının hem de Adalet Bakanı Türk'ün açıklamalarının "yurtdışı ve İran bağlantısında" yoğunlaşması, Mumcu operasyonunun diplomatik alanda yeni gerilimleri beraberinde getireceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun, bombalı suikast sonucu yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uğur Mumcu'nun öldürülmesi eyleminin faillerinin de aralarında bulunduğu, bir örgütün "üst düzey" 9 mensubunun İstanbul'da yakalanmasının ardından derinleştirilen soruşturmanın, çok yönlü olarak devam ettiğini ifade etti. Yakalanan 9 kişinin suikasttaki rollerinin belirlenmeye çalışıldığını belirten Keleş, "Soruşturmada her türlü delil, belge ve unsur değerlendiriliyor. Bunların sonuçlarına göre her şey şekillenecektir. Fakat önemli olan sonuç almaktır" diye konuştu. Savcı Keleş, şahısların ifadelerinin titizlik içerisinde alındığını belirterek, İran başta olmak üzere yurtdışı bağlantılarının da araştırıldığını kaydetti.
Keleş, soruşturmaya, İstanbul DGM'ce yayın yasağı konulduğunu hatırlatarak, soruşturmanın gizliliğini bozacak yayın yapılmamasını istedi.
Türk ayrıntıya girmedi
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Ahmet Necdet Sezer'i Anayasa Mahkemesi'ndeki eski makamında ziyaret etti. Türk, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı Türk, Uğur Mumcu cinayetinin faillerinin yakalanmasıyla ilgili başlatılan operasyona ilişkin bir soru üzerine, bu konuda yayın yasağı bulunduğunu hatırlattıktan sonra şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi 9 kişi Ankara'ya getirildi. DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde sorgu devam ediyor. Gerek sorgunun selameti açısından, gerek yurtdışında devam eden operasyonlar bakımından daha fazla ayrıntıya girmenin doğru olmayacağını düşünüyorum."
Başka gözaltına alınan olup olmadığının sorulması üzerine Türk, şimdilik 9 kişinin gözaltında bulunduğunu bildirdi. Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar şüpheli olanlar... Umuyorum ki yıllardan beri karanlıkta kalan bir faili meçhul cinayet aydınlığa kavuşacaktır. Aydınlığa kavuştuğu takdirde geçmişte aydınlarımıza karşı yöneltilen benzeri cinayetler de geniş ölçüde aydınlatılabilecektir. Aralarında belki de bağlar ortaya çıkarılabilecektir. Ama şimdiden herhangi bir şey söylemek için çok erken. Sabırlı olmanızı istiyorum. Çünkü hepimiz yıllardan beri bu cinayetin faillerinin ortaya çıkarılmasını istiyorduk. Görevlilerin çabasını kolaylaştırıcı bir tutum içinde olmalıyız."
Ecevit açıklama yapmadı
Başbakan Bülent Ecevit, Uğur Mumcu suikastı soruşturması ile ilgili olarak gerçekleştirilen operasyonlar hakkında muhtemelen bugün bir açıklama yapılabileceğini söyledi. Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'ndan ayrılırken, gazetecilerin Mumcu suikasti soruşturması ile ilgili olarak soru sorma girişiminde bulunmaları üzerine, "Şu anda söyleyebileceğim birşey yok. Muhtemelen yarın (bugün) bir açıklama yapılabilir" dedi.
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, saat 12.45'te Başbakanlık Merkez Binası'na geldi. Tantan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile yaklaşık 1.5 saat görüştü. Görüşmeyle ilgili olarak Özkan'ın, Başbakan Ecevit'e bilgi verdiği öğrenildi.
Mumcu suikastının faillerinin de aralarında bulunduğu bildirilen 9 kişi, geçen Cumartesi günü İstanbul'da yakalanmış, Savcı Hamza Keleş ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Cavit Çevik ve terörle mücadele ekiplerince Ankara'ya getirilmişti. Bu arada İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın katillerinin 4 kişilik Süper NATO Timi olduğunu" savundu.
Öte yandan Bursa'da yürütülen operasyonlar çerçevesinde gözaltına alınan 21 kişinin sorgusu sürüyor. Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, Emniyet Müdürlüğü binasından ayrılışında, gazetecilerin soruları üzerine, "21 kişi gözaltında. Daha alacaklarımız da var. Bu kişilerin gözaltı süreleri sona eriyor. Bu nedenle 4 günlük ek süre talebinde bulunacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yasaklar demokrasiyle bağdaş

SONRAKİ HABER

İşçiler grev haklarını savunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...