08 Mayıs 2000 21:00

İsrail-Filistin görüşmesinde

   yine sonuç yok

Paylaş
İsrail-Filistin görüşmesinde
   yine sonuç yok
Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile İsrail Başbakanı Ehud Barak, mart ayı ortasından beri ilk kez bir araya geldiler. İsrailli yetkililer, liderler zirvesini, bölgede bulunan ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Dennis Ross'un düzenlediğini söyledi. Arafat ile Barak'ın, Filistin'in denetimindeki Ramallah kentinde bir araya geldiği kaydedildi.
Üst düzey bir Filistinli yetkili de liderlerin, "geçen hafta taraflar arası görüşmelerde İsrail'in sunduğu harita hakkındaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacaklarını" belirtti. Arafat ile Barak'ın ayrıca Kudüs yakınındaki 3 köyün Filistin'e devrini ele almalarının beklendiği ifade edildi.
İsrail ve Filistinli görüşmeciler, 13 Eylül'de imzalanması planlanan nihai anlaşmadan önce çerçeve anlaşmasına varabilmek için, geçen hafta boyunca İsrail'in Elyat kentinde bir araya geldiler. Önceki günkü görüşmede, Filistin devletinin sınırları ve diğer konuların ele alındığı bildirildi.
İsrail: Yapıcı görüşme
Barak'ın sözcüsü Gadi Baltiansky, iki lider arasındaki görüşmeyi yapıcı olarak tanımladı ve liderlerin, daimi barış anlaşması görüşmelerine bugün de devam etme konusunda anlaştığını söyledi. Baltiansky, Barak ve Arafat'ın, geçici anlaşmaya göre İsrail'in Batı Şeria'dan çekilmesini sürdürmesi önerisinden daimi anlaşmaya kadar gündemdeki bütün konuları görüştüklerini belirtti. Barak ve Arafat'ın, İsrail'in Kudüs'ün Filistinlilerin yaşadığı üç mahallesini devretmesini ertelemesi, Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesi ve Filistin devleti gibi daimi barış anlaşmasında çözüme kavuşması beklenen diğer konuları değerlendirdiği belirtildi.
Filistin: Sonuç yok
Filistinli bir yetkili ise, görüşmede, hiçbir konu üzerinde tam olarak anlaşma sağlanamadığını, ancak iki tarafın da anlaşmaya varana kadar görüşmeleri sürdürme niyetinde olduğunu söyledi. Filistinli yetkili, Arafat'ın yardımcısı Mahmud Abbas ve İsrail Dışişleri Bakanı David Levi'nin de katıldığı görüşmede, Arafat'ın, Barak'tan Yahudi yerleşim birimlerinin tamamen durdurulmasını istediğini kaydetti.
Öte yandan, Beytüllahim kentindeki Deişheh mülteci kampında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) taraftarları barış görüşmelerine karşı gösteri yaptı. Göstericiler İsrail ve ABD bayrakları yaktı, "Kanımızla, kılıcımızla Filistini kurtaracağız" sloganları attı.
ÖNCEKİ HABER

Çin ABD'den açıklama bekliyor

SONRAKİ HABER

Enerji şirketlerinden Demirel'e şükran

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...