08 Mayıs 2000 21:00

Çin ABD'den açıklama bekliyor

Yugoslavya'daki Çin büyükelçiliğinin bombalanmasının üzerinden bir yıl geçti. Çin yönetimi, ABD'den hâlâ tatmin edici bir açıklama beklediğini yineledi.

Paylaş
Çin ABD'den açıklama bekliyor
NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırısı hakkındaki tartışmalar, aradan geçen bir yıla karşın sürüyor. Bölgedeki etnik gerginlik ise azalmak bir yana, giderek tırmanıyor.
Çin açıklama istiyor
Çin yönetimi, geçtiğimiz yıl Belgrad'daki büyükelçiliğinin bombalanmasıyla ilgili olarak ABD'den hâlâ tatmin edici bir açıklama beklediğini yineledi. Çin Büyükelçiliği'nin NATO füzelerine hedef olmasının birinci yıldönümü dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Amerikan tarafının "olayın ciddiyetini göz önüne alması ve kapsamlı bir araştırma yapması" istendi.
Bakanlık sözcüsü Sun Yuxi, Çin'in egemenliğini ihlal eden herhangi bir eyleme hükümeti ve halkının izin vermeyeceğini söyledi. Sözcü, olayın Çin halkının duygularını incittiği gibi Çin-Amerikan ilişkilerini de ciddi şekilde zedelediğini kaydetti. Sözcü, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermenin ülkelerarası ilişkilerin önşartı olduğuna dikkat çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Saldırıda üç Çinli gazeteci yaşamını yitirmişti. Ölenlerin yakınları önceki gün bir anma töreni düzenlediler. Çin devriminin önde gelen isimlerin bulunduğu Babaoshan Mezarlığı'ndaki törene katılanlar, mezara çiçekler bıraktılar. ABD yönetimi elçiliğin kaza sonucu vurulduğunu ileri sürmüştü.
Askeri hedefleri vuramadılar
Bu arada, Yugoslavya saldırıları sırasında NATO'nun askeri açıdan başarısız olduğu, ABD'li yetkililer tarafından da kabul ediliyor. Operasyonun, 'başarı oranının' sanılandan çok daha düşük olduğu ve iki buçuk aylık harekâtta sadece 14 Sırp tankının imha edilebildiği açıklandı. ABD Hava Kuvvetleri tarafından hazırlanan ve İngiliz Newsweek dergisinde yayınlanan 'çok gizli' raporda, Yugoslav ordusunun gerçek savaş hedeflerini gizlemek için başvurduğu "maket hedef" taktiğinin de sanılandan çok daha fazla başarıya ulaştığı belirtildi. Newsweek'in haberine göre, ayrıntılı bir performans değerlendirmesinin yer aldığı raporda, Sırp askeri hedeflerine karşı yapılan başarılı hava saldırılarının sayısının önceden açıklandığı gibi 744 değil, sadece 58 olduğu anlatıldı.
ABD yetkililerince, birkaç ay önce, operasyonda 120 Sırp tankı, 220 zırhlı araç ve 450 topun imha edildiğinin açıklanmasına karşın, gerçekte vurulan tank, zırhlı araç ve top sayısının sırasıyla 14, 18 ve 20 olduğu bildirildi. Raporda, Sırpların birçok yerde tahta, metal boru ve kartondan yapılmış sahte silahları sergilediği ve NATO uçaklarının genellikle bu hedefleri vurduğu kaydedildi.
Newsweek'in yayınladığı rapor, harekât sonrasında başarı oranının umulandan biraz düşük olduğunu açıklayan NATO yetkililerinin, belirttikleri rakamın da altında başarı kaydedebildiğini ilk defa ortaya koydu. Böylece NATO, sivil hedefleri vurmakta gösterdiği 'başarıyı' askeri hedeflere karşı sağlayamadığını itiraf etmiş oldu.
4 Sırp vuruldu
Öte yandan bölgedeki şiddet olaylarının arkası kesilmiyor. Kosova'da, Arnavutların önceki gün bir köyde düzenlediği silahlı saldırıda 4 Sırpın yaralandığı bildirildi. Beta haber ajansı, Arnavutların başkent Priştine'nin 35 kilometre güneydoğusundaki Kosova Vitina köyünde Sırplara makineli tüfekle saldırdığını, olayda 2'si kız çocuğu 4 kişinin yaralandığını duyurdu.
Kosova Barış Gücü (KFOR)'nden bir yetkili de, Sırplara bir parkta kalaşnikof tüfeklerle saldırı düzenlendiğini söyleyerek olayı doğruladı.
ÖNCEKİ HABER

Norveçli işçiler kazanmakta kararlı

SONRAKİ HABER

İsrail-Filistin görüşmesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...