07 Mayıs 2000 21:00

Bir ihanet kararı

550 yıllık geçmişi olan Haliç ve Camialtı tersaneleri, devredilerek kapatılmak isteniyor. Tersane işçileri karar geri alınana kadar mücadele etmeye hazır.

Paylaş
Bir ihanet kararı
Sinan İmrek
550 yıl önce kurulan ve anıtlar ve müzeler kapsamında olan Haliç ve Camialtı Tersaneleri, hükümet kararıyla 'zarar ettikleri' gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Haliç Tersanesi'nin İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne, Camialtı Tersanesi'nin de İl Özel İdaresi'ne devredilmesini 'peşkeş' olarak değerlendiren Dok Gemi-İş Sendikası ve bu tersanelerde çalışan işçiler, kararın geri alınmasını istiyor. Dört bir yanı suyla çevrili olan ülkenin gemi ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorusuna ise yetkililerden tatmin edici hiçbir yanıt gelmiyor.
"Zarar ediyor", "Kirliliğe yol açıyor" ve "kapasite yetersizliği" gibi sorunlardan söz edilerek kapatılmaya çalışılan tersanelerde, bu sorunları giderme yönünde hiçbir adım atılmamış. Aksine, verilmek istenen siparişler bile hükümet kararı doğrultusunda alınmıyor. Tersanelere 1983'ten beri işçi alınmadığı gibi, şimdiye kadar binlerce işçi işten atıldı.
Ayrıca tersanelerde çalışan işçilerin hepsi kalifiye ve uzman işçiler. Devredildiği taktirde, gemiciliğin çekirdeği olan bu işçiler, emeklilikleri de ellerinden alınarak sokağa atılacaklar.
Bile bile
Tersane işçileri, karara karşı mücadele etmeye hazır olduklarını belirterek, tüm çalışanlara dayanışma çağrısı yaptılar. Sendikalarını da sonuna kadar yanlarında görmek istediklerini söyleyen işçiler, medyayı da sorumlu davranmaya çağırdılar.
22 yıllık tersane işçisi Recep Taşkıran, "Zarar ettiriyorlar. Bile bile gemiler alınmıyor, köprü kapalı" derken, 14 yaşında işe başlayan Hüseyin Özcan, üniversitenin paravan olarak kullanıldığını belirtti. "Bu yaştan sonra kim bize iş verir" diyen Özcan, bu haksızlığa karşı hep birlikte hareket etmek zorunda olduklarını ifade etti.
1 Mayıs'a ilk defa katıldığını belirten yaşlı işçilerden biri de tepkisini, "Ben yöneticileri ve hükümeti değil, ülkeyi ve vatanı seviyorum, sahipleniyorum" sözleriyle dile getirdi. Hayri Akar ise "Önceleri kâr ediyordu da şimdi niye zarar ediyor?" diye sorarak, tersanelerin peşkeş çekilmeye çalışıldığını söyledi.
Gözümüzü burada açtık
Haliç Tersanesi'nde binlerce tonluk gemi imalatını ve teslimini yapabildiklerini söyleyen elektrik bölümü ustabaşısı Adnan Tetik, şunları anlattı: "Bir tersane elemanı nerden baksan 5-10 yılda yetişiyor. Kolay bir iş değil. İnanın bu işyeri kapandığında çok kişi boşlukta kalacak, bunalıma girecek. Ne yapacak bu insanlar? Hemen hemen tüm işçiler 35 yaşını geçmiş, kim işverir, ailesini nasıl geçindirebilir? Dedesi, babası burada çalışmış kişiler var. Gözünü burada açmış, hayata burada atılmış." Üniversitenin tersaneyi kullanamayacağını belirten Adnan Tetik, "Buranın üç tane tarihi havuzu var. Nasıl çalıştıracaklar? Sonuçta kapatacaklar. Başka çaresi yok, çünkü 540 yıldır ayakta kalmış yerler. Su ürünleri alıp ne yapacak?" diyerek, siyasilerin tersanelerden elini çekmesini istedi.
Fakülte yapacak yer mi yok?
"Fakülte açacak yer yok muydu?" diyen Dok Gemi-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Necip Nalbantoğlu, 'daha sempatik göründüğü için' tersanelerin eğitim kurumuna devredileceğinin söylendiğini, ama bunun gerçek olmadığını söyledi.
Necip Nalbantoğlu, "Fatih Çarşamba'da, Çukurbostan örneği var. Halkın burayı boşaltması istendi. 'Size ucuz halk pazarı yapacağız' dendi. Halk ve esnaf da bunu saygı ile karşıladı. Çukurbostan boşaltıldıktan sonra bir holdingin sahibinin kızına verilerek eğitim kompleksi adı altında bir yer oluşturuldu. Olayın başında 'Biz burayı bilmem ne SA'ya, Koç'a vereceğiz' denseydi, halk ayağa kalkardı" diye anlattı.
Esnaftan destek
Tersanelerin kapanmasından Kasımpaşa ve Perşembe Pazarı esnafı ve halkı da etkilenecek. Gelir kaybına uğrayacak olan esnaf, işçilerin taleplerini destekliyor. Tersane çevresine 'Kasımpaşa Esnafı', 'Perşembe Pazarı Esnafı' imzalı pankartlar asılarak, karar protesto ediliyor. İşçilerin taleplerini içeren el ilanları dükkânların camlarına asılıyor.
Lokantacılık yapan Ali Kandemir, kapatma kararından dolayı üzüntü duyduğunu, uzun yıllardır tanıdıkları, dost oldukları işçilerin mağdur olacağını, kendilerinin de etkileneceğini belirterek, hiç kimsenin kararı onaylamadığını söyledi. Boya dükkânı olan Ali Aras da tersanelerin rant için peşkeş çekildiğini belirterek, esnaf olarak karara karşı olduklarını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

7 yıl boyunca saklandı mı?

SONRAKİ HABER

Gaziantep grevi 29. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...