07 Mayıs 2000 21:00

Basına OHAL yasağı protesto edildi

Diyarbakır Demokrasi Platformu ve İHD ortak bir basın toplantısı yaparak, bazı basın yayın organlarının OHAL Bölgesi'ne sokulmamasını protesto etti.

Paylaş
Basına OHAL yasağı protesto edildi
Diyarbakır Demokrasi Platformu ve İHD ortak bir basın toplantısı yaparak, bazı basın yayın organlarının OHAL Bölgesi'ne sokulmamasını protesto etti. Gazetemiz Yeni Evrensel ve Özgür Bakış gazetelerinin yanı sıra, Pine, Özgür Halk, Yaşamda Gençlik, Revşen dergileriyle ile Roja Teze gazetesinin de bölgede yasaklanması kınanan basın açıklamasına, çok sayıda sendikacı katıldı.
İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Osman Baydemir, tüm Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren basının, düşüncenin yasaklanması durumunun OHAL Bölgesi için vahim boyutlara ulaştığını belirterek, "Olağanüstü hal yönetim usulünün getirdiği hukuksal denetimden bağışık, idari eylem ve işlemlerle bu haklarımızın kullanımı, dün olduğu gibi bugün de engellenmektedir" dedi.
Yasak çağdışı
Baydemir, şöyle devam etti: "OHAL yasalarına dayanılarak bölgemize girişi yasaklanan Yeni Evrensel ve Özgür Bakış günlük gazetelerine, 3 Mayıs günü Özgür Halk, Pine, Yaşamda Gençlik, Rewşen, Roja Teze isimli yayınlarda eklendi. Hiçbir çağdaş demokraside bunun izahı olamaz. Kaldı ki bir yayın salt Kürtçe yayınlandığı için yasaklanmasını çağcıl görmek olanaksızdır. Pine haftalık mizah dergisinin bölgeye girişinin yasaklanması, dil ve kültürün kullanımının, baskı altına alınmasıdır. Bu da insan doğasına ve onuruna saldırıdır, Türkiye toplumunu oluşturan zengin kültürlerin ve mozaiğin yadsınması ve ayrımcılığa tabi tutulmasıdır. Bu anlayış, tüm topluma derin acılar yaşatmadı mı?".
Hukuksal dayanağı yok
Düşünce ve kanaat açıklama özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanı seçildiğini ve yüzünü Avrupa'ya dönmüş Türkiye için bu yasakların bir talihsizlik olduğunu belirten Baydemir, OHAL yasalarının gerekçe gösterilerek alınan bu kararların hiç bir hukuksal dayanağının olmadığını söyledi. Anayasanın 13. maddesi, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Yasası ve OHAL Yasası'nın kaldırılması ve olağanüstü hal yönetim usülüne son verilmesi gerektiğini söyleyen Baydemir, dil ve kültür yasaklarının kaynağı olan Anayasa'nın 26, 28 ve 42. maddelerinin kaldırılarak Türkiye'nin düşünceden korkan, düşünürlerini aydınlarını cezaevine koyan, yayınlarını yasaklayan toplatan, sansürleyen ülke olma ayıbından kurtulması gerektiğini de vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Çakır'ın şaibeleri MİT raporuyla tescilli

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde sessiz imha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa