07 Mayıs 2000 21:00

Sömürü-SA

Sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma politikası güden Sabancı Holding daha önceleri kurduğu işyerlerini de organize sanayi bölgesine taşımaya başladı.

Paylaş
Sömürü-SA
Kamil Şanverdi
Sabancı Holding Adana'da tam bir ucuz işgücü cenneti yaratmak istiyor. 1980'li yıllarda müteşebbis heyetin kurulmasıyla faaliyet geçen ancak 1985 yılında işe başlayan Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde 7000'in üzerinde işçi çalışıyor. Ama sadece 1000 işçi sendikalı durumda ve bazı sosyal haklardan yararlanabiliyor.
Uzun süredir sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma politikası güden Sabancı Holding daha önceleri kurduğu işyerlerini de organize sanayi bölgesine taşımaya başladı. Böylece mevcut sendikal örgütlülüğü de dağıtmaya çalışıyor. SASA'nın birçok bölümünü Hacı Sabancı Ömer Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıyan Sabancı, MarSA'nın da birçok bölümünü de buraya taşımış durumda. Bölgede taşaron sistemi uygulanırken, işçiler asgari ücrete çalıştırılıyor. Bölgede sadece BOSSA ve EXSA'da sendika bulunuyor. DİSK Tekstil'in örgütlü olduğu BOSSA'da 300 kadrolu işçi bulunurken 120 işçi de kadrosuz çalıştırılıyor. EXSA'da ise 700 işçi örgütlü.
Hedef 50 bin örgütsüz işçi!
Organize Sanayi Bölgesi'nde halen 142 firma üretim yapıyor. Bu ay içerisinde 3 firmanın daha devreye girmesi beklenirken, 80 civarında tesis inşaat halinde. 126 firma ise proje aşamasında. Faaliyete geçen, yapımı süren ve proje aşamasında olan fabrikalar arasında 106 işyeri ile tekstil sektörü ilk sırada yer alırken, bunu 38 işyeri ile metal sektörü, 25 işyeri ile gıda sanayi, 24 işyeri ile plastik, sanayi, 22 işyeri ile ağaç sektörü izliyor. Bölgede ayrıca yapı elemanları, konfeksiyon, yağ, kimya, boya, elektrik, döküm ağırlıklı fabrikalar da bulunuyor. 2000 hektar alan üzerinde kurulu olan bölgede 7138 işçi çalışıyor. Bölgenin tam kapasite ile çalışmasıyla istihdam sayısının 50 binin üzerinde olması bekleniyor.
Sömürüde serbestlik
Serbest bölge tam bir sömürü cennetine çevrilmeye çalışılıyor. Onlarca işletmenin içinde sadece iki sendika örgütlü iken var olan sendikalar da tasfiye edilmek isteniyor. Ufak atölyelerin de bulunduğu bölgede, her işletmenin kapısına "güvenlik nöbetçisi" dikilmiş. İşçilerin dışarı ile bağlantıları tamamen kesilirken, işletmeler içinde bir araya gelmek isteyen işçiler de engelleniyor. Az çok hakkını arayan işçi hemen işten atılıyor.
Sanayi bölgesinde çalışma saatleri 10 saat olmasına rağmen, alınan ücretler asgari ücret düzeyinde. SSK primleri yatırılmazken, işverenler sigortanın gereksiz olduğunu şu cümlelerle işçilere anlatıyor:
"Emeklilik yaşı zaten 60 oldu, benim yatıracağım sigortayla emekli olmayacağın kesin. O zaman neden yatıralım."
ÖNCEKİ HABER

İşçilerden BMW'ye ret

SONRAKİ HABER

Çakır'ın şaibeleri MİT raporuyla tescilli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...