06 Mayıs 2000 21:00

Sezer dertlere derman!

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı olması ADB'yi, AB'yi, FP'yi, TİSK'i ve Türk İş'i mutlu etti. ABD Sezer'i zaferinden ötürü kutladı.

Paylaş
Sezer dertlere derman!
Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer farklı kesimler tarafından 'dertlere derman' bir aday olarak tanımlandı. ABD ve AB yayınladıkları mesajlarla Sezer'i kutlarken yabancı basın Sezer'in seçilmesini, "Reformist Yargıç Cumhurbaşkanı", "Sorunsuz Bir Zafer" gibi başlıklarla duyurdu. TİSK Genel Başkanı Refik Baydur da, Türk İş Genel Başkanı Bayram Meral de Sezer'den umutlu!
Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 5.5.2000 tarihli 90'ncı birleşiminde Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer 330 oy ile Türkiye cumhurbaşkanı seçilmiştir" denildi.
ABD, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'i kutlayarak başarı diledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı seçilen Sezer'i Türkiye parlamentosunda kazandığı zaferden dolayı kutluyoruz" dedi. Sözcü Boucher, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görev süresi içinde dostane düzeyde, uyum ve işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyerek, Sezer ile de aynı çalışmayı gerçekleştireceklerini umduklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir başka yetkilisi de, "Türk parlamentosunun tüm partilerinin güven ve desteğini alan Sayın Sezer'in dost ve müttefik Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçilmesinden memnunuz" dedi.
AB de memnun
Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'e kutlama mesajı gönderdi. AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilciliği'nden yapılan açıklamaya göre, Prodi, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığına seçilmeniz dolayısıyla Avrupa Komisyonu ve şahsım adına başarı dileklerimi sunarım" dedi. Sezer'i bekleyen "görevin öneminin bilincinde olduklarını" kaydeden Prodi, Sezer'in adaylığı için ortaya konulan "tarihi uzlaşmanın bu görevi en iyi şekilde yerine getirmesine katkıda bulunacağını umduğunu" belirtti. Prodi, Sezer'in "hukuk devletine ve parlamenter demokrasiye olan bağlılığının, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında var olan geleneksel dostluk ve işbirliğini daha da güçlendireceğini" ifade etti.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'e bağlı basın kaynakları, Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesinin, "çok olumlu bir gelişme" olarak değerlendirildiğini belirtti. Komisyon Başkanı Romano Prodi'nin, komisyon adına bir mesaj ilettiğini, Verheugen'in ayrıca resmi açıklama yapmayacağını bildiren yetkililer, "Sezer'in seçilmesinin, demokrasi ve demokratik gelişmeler açısından çok pozitif olarak algılandığını, Sezer'in hukukun üstünlüğüne ve hukuk devletine verdiği önemle desteğinin bilindiğini, bunların beklenen reformlara yansıyacağının umulduğunu" kaydetti.
Meral de umutlu Baydur da
Bir süredir sendikalara ve grevci lastik işçilerine açıkça saldıran Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Refik Baydur da, Baydur'un saldırdığı sendikaların en büyüğünün başındaki Bayram Meral de Sezer'in seçilmiş olmasına sevindiler. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Sezer'in ülke ve çalışma hayatındaki sorunların azaltılması için hükümet üzerinde gerekli denetimlerde bulunmasını istedi. Türkiye'nin ve çalışma hayatının büyük sorunları bulunduğuna dikkati çeken Meral, "Bu sorunların azaltılması için hükümet üzerinde gerekli denetimlerde bulunmasını bekliyoruz. Bir hukukçu olarak antidemokratik yasaların kaldırılması için uğraş verir" dedi.
TİSK Başkanı Refik Baydur ise kendisinin yeni cumhurbaşkanın Meclis içinden seçilmesini istediğini ancak, Meclis dışından olunca Ahmet Necdet Sezer'in isabetli bir karar olduğunu söyledi. Ahmet Necdet Sezer'in görevi süresince halkı ile birleşebilen aktif bir cumhurbaşkanlığı sergileyebilmesini dileyen Baydur, "Özellikle dış dünyada bugüne kadar elde edebileceğimiz mesafeyi devam ettirebilelim. Şu anda, Balkanlar ve Kafkasya, Sayın Demirel'e çok ısınmış vaziyette. Ben diliyorum ki, Sayın Sezer de bu çizgiyi kesintiye uğratmadan devam ettirebilsin. Derin bir hukuk adamı oluşu nedeniyle Meclis'ten gelecek konuları çok iyi irdelemesini, haksızlığa ve yanlışlığa olanak tanınmamasını bekliyorum" dedi.
FP Sezer'e aşık!
Ahmet Necdet Sezer'i RP'yi kapatan isimlerden biri olmasına rağmen destekleyen FP yeni cumhurbaşkanının Türkiye'nin dertlerine derman olmasını bekliyor. FP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı makamının yıpratıldığını, bu yıpranma döneminin ise cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer ile geride kaldığını iddia ederek, "Kirli işlerin siyasete bulaştığı söyleniyordu, ancak yargıya da bulaştığını gördük" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i cesur hukukçu olarak değerlendiren Arınç, "Türkiye'de önemli sıkıntılar vardır. AB'ne girme çabası içerisinde olan Türkiye'de, demokratikleşme süreci iyi işlememektedir. Bu yönde cesur konuşmalar yapan Ahmet Necdet Sezer'e aşık oldum. Yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ciddi bir insan ve cesur bir hukukçudur."
FP Genel Sektereteri Turan Alçelik de, "Cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer'den Anayasa değişikliği için öncülük yapmasını bekliyoruz" dedi. Alçelik, Afyon İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, Afyon'a, kongre çalışmalarının yanı sıra parti teşkilatının, cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer sevincine ortak olmak için geldiklerini belirtti. Alçelik, "Kendisinden Anayasa değişikliği için öncülük yapmasını bekliyoruz. Olması gereken demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti özelliklerinin en iyi şekilde yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu 4 vasfı birbirinden ayırmadan, yerine getirmek için Anayasa değişikliği şarttır. Bu Anayasa değişikliği Meclis'in görevidir, ancak Sezer'den de öncülük yapmasını bekliyoruz" dedi. Laiklik konusunda, bazı kurumların müdahale içinde olduğunu söyleyen Alçelik, "Bu kurumların başında da Yüksek Öğrenim Kurumu geliyor, en başta bunun düzeltilmesi gerekir" diye konuştu.
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Komitesi (İHİK) "Human Rights Watch" adlı kuruluş, Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'in, "Türkiye'de insan haklarının gelişimi ve ifade özgürlüğünün yerleşmesi açısından çok ümit verici bir konumda olduğunu" bildirdi. Sezer'in Anayasa Mahkemesi başkanıyken geçen yıl yaptığı konuşmaya da dikkati çeken İHİK Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Holly Cartner, "Türkiye'nin, yeni cumhurbaşkanının yönetiminde ciddi ilerlemeler kaydetme şansı çok fazla" dedi. Cartner, yeni cumhurbaşkanından, Türkiye'de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasaları kaldırmasının beklendiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Elektrik dağıtım ihalelerine iptal

SONRAKİ HABER

Deprem bölgesinde çifte standart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...