06 Mayıs 2000 21:00

Almanya Kosova'dan çıkış arıyor

Almanya'nın, Kosova sorununda NATO'nun iplerini elinde tutan ABD ile ters düştüğü iddia edildi. ABC'ye göre Almanya, NATO'nun Kosova'dan çekilmesini talep ediyor.

Paylaş
Almanya Kosova'dan çıkış arıyor
Almanya'nın, Kosova sorununda NATO'nun iplerini elinde tutan ABD ile ters düştüğü iddia edildi. ABD'li medya tekeli ABC'nin İnternet sayfasında dün yayımlanan analize göre, Almanya, NATO'nun Kosova'dan çekilmesini talep ediyor.
Thomas Haymes imzalı analize göre, Almanya'nın Kosova'daki askeri işgale katılmasını sağlayan "siyasi uzlaşma", bir yıllık bir sürenin ardından tahrip olma belirtileri gösteriyor. 5 Nisan'da, muhalefetteki sağcı Hıristiyan Demokratik Birlik/Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU)'in bir sözcüsü, Kosova'nın resmen parçalanmasını istemişti. Bu sözler, muhalefet ile iktidar partileri arasındaki "Kosova uzlaşması"nın sona ermek üzere olduğunu gösteriyor. İktidardaki sosyal demokrat-yeşil koalisyon içinde de, NATO'nun hedeflerine dair bir dizi "çatlak ses" çıkmasına rağmen, hükümet bugüne dek NATO politikalarına tam destek sunmuştu. Muhalefetin parçalanma teklifine göre Kosova, kuzeyde Sırpların, geri kalan bölgelerde ise Arnavutların yaşadığı iki parçaya bölünecek. Böylece NATO işgaline olan ihtiyaç da görünürde ortadan kalkacak.
Teklifin nedeninin, Kosova operasyonunun maliyeti olduğu kaydediliyor. Gelinen noktada, bölgede yaşamını yitirebilecek bir Alman askerinin bile, koalisyon içinde tehlikeli bir çatlak yaratabileceği belirtiliyor. Ayrıca sorun, Almanya'nın Rusya ile iyi tutmaya çalıştığı ilişkileri de zorluyor. Alman halkı da, Kosova'ya yönelik emperyalist müdahaleye en çok karşı çıkan halklardan biri. Mart ayında vize süresi dolan 180 bin Arnavut'un ülkede kalmaya devam etmesi de bir başka sorun.
Vahim iddialar
Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan yeni bir kitap, Kosova tartışmalarını daha da alevlendirdi. Emekli General Heinz Loquai imzalı "Kosova Sorunu: Önlenebilir Bir Savaşa Giden Yol" adlı kitapta, Sırpların Kosova'da yürüttüğü "etnik temizlik"in, Alman Savunma Bakanlığı tarafından uydurulan bir psikolojik savaş yanıltmacası olduğu yazılıyor. Loquai'nin Yugoslavya saldırısı sırasında AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı)'teki Almanya temsilcisi olması, iddianın ciddiyetini daha da artırıyor. Savunma Bakanlığı, iddiaya yanıt olarak topu Dışişleri Bakanlığı'na attı. Dışişleri ise, etnik temizlik bilgisini "Bulgar hükümetinden aldıklarını" açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Arjantinli emekçilerin sabrı taşıyor

SONRAKİ HABER

Elektrik dağıtım ihalelerine iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...