05 Mayıs 2000 21:00

Sanal alemde 'sevgi' paniği!

"Seni seviyorum" başlıklı elektronik mektuplarla gönderilen virüs, hızla yayılma özelliği ile tüm dünyayı sardı. Virüslere karşı iyi korunduğu söylenen CIA ve Pentagon'un bilgisayarları dahil milyonlarca bilgisayar ve bilgisayar sistemi virüs nedeniyle çöktü.

Paylaş
Sanal alemde 'sevgi' paniği!
"I love you" (Seni seviyorum) mesajıyla gönderilen elektronik mektupla bulaşan bilgisayar virüsü, dünya genelinde çok sayıda kullanıcı ve şirketi altüst etti. Filipinli bir öğrenci tarafından yazıldığı tahmin edilen virüs, aralarında CIA ve Pentagon bilgisayarlarının da bulunduğu milyonlarca bilgisayarın çökmesine, e-mail servislerinin kapanmasına yol açtı. Uzmanlar, virüsü "kâbus" olarak nitelendirerek, geçen sene 72 saat içinde 10 milyon bilgisayarı etkileyen "Melissa" virüsünden çok daha fazla etkili olduğunu açıkladılar.
'Okuldan nefret ediyorum'
ABD'deki Bilgisayar Güvenliği Firması ICSA.net tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya çapında milyonlarca bilgisayar sistemini çökerten ve e-mail servislerinin kapanmasına yol açan aşk virüsü, ilk olarak Filipinler'den "spyder" (örümcek) adı altında gönderildi. Uzmanlar, bu e-mail'i analiz ederken, "Okula gitmekten nefret ediyorum" cümlesiyle karşılaşınca, Filipinler'den gönderilen mesajın bir öğrenciye ait olabileceğini tahmin etti. Virüsün yayılmaya başladığı iki elektronik posta adresleri, "spyder@super.net.ph" ve "mailme@super.net.ph".
CIA ve Pentagon da kurtulamadı
Dünyada bir günde milyonlarca bilgisayarı kilitleyen "I love you" virüsü, birkaç saatte ABD Kongresi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Savunma Bakanlığı'nın yanı sıra binlerce şirketin bilgisayarına da bulaştı. Beyaz Saray sözcülerinden Jake Siewert, Beyaz Saray bilgisayarlarının alınan önlem sonucu şimdilik virüsten etkilenmediğini söyledi. "I love you" virüsünden etkilenen Kongre, CIA ve diğer hükümet kuruluşlarının bilgisayarlarının devre dışı kaldığı, ancak virüsün buralardaki bilgisayar şebekesinin tamamına ulaşmasının şimdilik engellendiği belirtildi.
En hızlı ve zararlısı
ICSA.net uzmanı Peter Tippet, virüsün, bilgisayar tarihinin en hızlı yayılan, en pahalı ve en zararlı virüsü olduğunu söyledi. Tayvan ve Hong Kong'daki şirketleri etkiledikten sonra, Avrupa ve ABD'ye yayılan virüs, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve İngiliz Parlamentosu bilgisayarlarını da etkiledi. Virüsün, Yeni Zelanda'daki iki bakanlığa ve Avustralya'da da 18 binden fazla bilgisayara yayıldığı bildirildi. Yeni Zelanda Haberleşme Bakanı Trevor Mallard, şimdiye kadar karşılaştıkları en ciddi virüs olarak tanımladığı "I love you"nun, Eğitim ve Balıkçılık bakanlıklarını etkilediğini, ancak ortaya çıkan hasarla ilgili konuşmak için henüz erken olduğunu kaydetti.
'Melissa'dan daha etkili
Antivirüs yazılımı üreticisi olan Trend Micro firmasından yapılan açıklamada, virüsün verdiği zararın şu ana dek, bu çeşit bir virüs tarafından verilenlerin en fazlası olduğu belirtildi. Diğer bir antivirüs yazılım üreticisi firma olan Symantec de virüsü "kâbus" olarak nitelendirdi ve virüsün geçen sene 72 saat içinde 10 milyon bilgisayarı etkileyen "Melissa" virüsünden çok daha fazla etkili olduğunu belirtti.
Avrupa'yı da vurdu
Avrupa'da da etkili olan virüsün onbinlerce bilgisayara bu virüsten bulaştığı, İngiltere'de şirketlerin yüzde 30'unun e-mail sistemlerine, İsveç'te ise yüzde 80'ine virüsün girdiği kaydedildi. Danimarka'da parlamento, telefon şirketi, Çevre ve Enerji Bakanlığı'nın, İsviçre'de ise federal hükümet bilgisayar şebekesinin yanı sıra, banka, hastane ve ulusal televizyon e-mail şebekelerinin virüsten etkilendiği bildirildi. Virüsün, Avrupa'da, Estonya, Letonya ve Litvanya'da, Asya'da ise Hong Kong'daki bilgisayarlara bulaştığı belirtildi. "I love you" virüsü İspanya'daki bazı gazete ve kuruluşları da etkiledi.
Virüs, İtalya'nın başkenti Roma'daki BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün bilgisayar sistemini çökertti. FAO'dan bir yetkili, AFP'ye verdiği demeçte, "Bu sabah büroya geldiğimizde, elektronik postanın kullanılmaz halde olduğunu gördük. I love you virüsü, bilgisayarlarımızı çökertmişti" dedi.
Mesaj servisleri kapandı
Bazı medya kuruluşlarının yanı sıra internete giriş hizmeti veren kuruluşların yardım talebinde bulundukları kaydedildi. Fransa'da da etkili olan virüs yüz kadar elektronik posta servislerini vurdu. Virüsten etkilenen 300 aboneden yardım çağrıları alındığı, bunların yüzde 80'inin Windows ve Microsoft Outlook kullanıcısı oldukları belirtildi. Bu arada, L'Oreal ya da Vivendi gibi büyük grupların yanı sıra Kanada'nın Paris büyükelçiliği ya da OECD merkezinde mesaj servislerinin kapatıldığı kaydedildi.
Nasıl yayılıyor, ne yapmalı?
Virüs başlığında "I love you" ifadesi bulunan elektronik postanın açılmasıyla bilgisayara bulaştıktan sonra hafızadaki bütün elektronik posta adreslerine de otomatikman gönderiliyor. Böylece salgın da yayılıyor. Virüs bu işlemin ardından internetten ardı ardına uzun programları yükleyerek bilgisayarı kilitliyor. Sorunun çözümü üzerinde çalışan uzmanlar en sağlıklı korunma yönteminin üzerinde, "I love you" yazılı elektronik posta mesajlarının kesinlikle açılmayarak hemen silinmesi olduğunu belirttiler. Ayrıca halen virüsten korunma programı bulunmayan bilgisayarlara hemen bu programların yüklenmesi tavsiye edildi. Üçüncü olarak da, şebeke halinde çalışan bilgisayarların korunması için sistem operatörlerinin "I love you" mesajlarının otomatikman silinmesini sağlayacak program yüklemeleri önerildi.
ÖNCEKİ HABER

MMO: İş güvenliği tüzüğü değiştirilsin

SONRAKİ HABER

Otomotiv tekellerine karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa