05 Mayıs 2000 21:00

Başsavcı-ülkücü mafya dostluğu

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır'ın da bulunduğu araçla geçirdiği trafik kazasında ölen Melik Giray'ın Sedat Peker'le ilişkisi belirlendi.

Paylaş
Başsavcı-ülkücü mafya dostluğu
Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Melik Giray'ın İDGM Başsavcısı Oktar Çakır'la ilişkisi bir trafik kazasıyla ortaya çıkarken, kirli ilişkilerin ülkücü mafyayla içlidışlılığa kadar uzandığı belirlendi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Sedat Peker'in Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunduğu sırada, Melik Giray'ın sahibi olduğu Giray Marketler Zinciri tarafından her hafta 40-50 koyun gönderildiğinin ve buzdolabı, müzik seti gibi eşyalar verildiğinin belirlendiğini açıkladı.
Adalet Bakanı Türk, Moğolistan ve Çin gezisine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır'ın trafik kazasında yaralanmasıyla ortaya çıkan gelişmeler hakkındaki soruları da yanıtladı. Bakan Türk, Başsavcı Çakır'ın Ankara'ya bakanlıktan izin almadan ve raporsuz olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerine teşekkür ziyaretine gelip gelmediği şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu: "Teşekkür ziyareti için Ankara'ya gelmek çok büyük abartmadır. Teşekkür etmek için buraya kadar zahmet etmeye gerek yok. DGM başsavcıları ve savcıları, seyahatlerini kendilerine tahsis edilen resmi araçlarla yapmak durumundadırlar. Ayrıca özellikle o görev de, onların korumadan yararlanmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu koruma, o görevdeki insanların kendi isteğine bağlı değildir. Dolayısıyla izinsiz, korumasız, resmi araç dışında bir araçla gezi, mesleğin gerektirdiği davranış kurallarıyla bağdaştırılamaz."
Cezaevi ihaleleri
Kazada ölen Melik Giray'ın bazı cezaevleri ihalelerini kazandığının hatırlatılması üzerine de Bakan Türk, bu konunun da incelenmesinde yarar gördüğünü söyledi. Melik Giray'ın Bayrampaşa özel ve kapalı tip cezaevlerine, 1997, 1998, 1999 yıllarının bazı dönemlerinde et ve gıda ürünleri verdiğini kaydeden Türk, ancak bunların ihale ile gerçekleştiğini söyledi. Türk, daha sonra şunları kaydetti: "Diğer cezaevlerinin Melik Giray'ın sahip olduğu Giray Marketler Zinciri'nden et ve kuru gıda almadıkları anlaşılmaktadır.
Bu arada, Sedat Peker'in Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunduğu sırada, Giray Marketler Zinciri tarafından her hafta 40-50 koyunun cezaevine gönderildiği ve bahsi geçen şirketin ayrıca, buzdolabı, müzik seti gibi eşyalar da verdiği istihbari olarak öğrenilmiştir. Bu konuda da inceleme yapılacaktır."
Müfettişler inceleyecek
Kamuoyunda Banker Bako olarak bilinen Baki Aygün'ün Şişli eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray'ın evinde bulunduğu sırada evin aranmasına yönelik iznin o dönemde Şişli Cumhuriyet Başsavcısı olan Oktar Çakır tarafından verilmediğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Türk, evin daha sonra arandığını ancak bakanlığın cumhuriyet savcıları hakkındaki her iddiaya bakamayacağını, yolsuzluk iddiaları varsa gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi. Türk, Çakır ile Giray'ın geçirdiği kazada araçta bulunduğu iddia edilen iki çantanın tutanaklara geçirilmediği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine, bunun artık basın yoluyla tasdik edildiğini, adalet müfettişlerinin her konuyu inceleyeceğini belirtti.
Af tek noktada tıkandı
Türk, Af Yasası'nın ne zaman çıkacağına ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de, yasada pürüzlü noktalar bulunmadığını, tek bir noktada tıkanma olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra konunun öncelikle alınması gerektiğini belirten Türk, önümüzdeki hafta başında bu konuda görüşmelerde bulunacağını kaydetti.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun raporuna ilişkin bir soruyu da Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun yanıtladı. Ertosun, raporlardaki iddiaların karakollara yönelik olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çukurova'da bahar şenlikleri

SONRAKİ HABER

'Hiç kimse keyfi grev yapmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...