05 Mayıs 2000 21:00

Çay üreticileri de IMF kurbanı oldu

Dün toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında işçi, memur ve emeklinin ardından çay üreticileri de "istikrar programı"na kurban edildi.

Paylaş
Çay üreticileri de IMF kurbanı oldu
Hükümet çay üreticisini de mağdur etti. Emekli ve memura IMF'nin isteği ile yüzde 25 oranında maaş artışı veren hükümet, binlerce çay üreticisini ilgilendiren çay fiyatlarındaki artışı da yüzde 25 olarak açıkladı. Karar dün toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında alındı.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında toplandı. Başbakanlık merkez binada yapılan ve saat 11.10'da başlayan toplantı, 2.5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu, yaş çay alım fiyatını geçen yıla oranla yüzde 25 artırarak, 162 bin 500 lira olarak belirledi ve sezon boyunca tek fiyat uygulanmasını kararlaştırdı. Ecevit, toplantı öncesinde, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk'u kabul ederek de bir süre görüştü.
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, 2,5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakan Gürel'in verdiği bilgiye göre, Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay, Pakistan, Türkmenistan ve Kazakistan'a yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini anlatarak, bu ülkelerle Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine ilişkin saptamalarını aktardı. Bu çerçevede, Bakanlar Kurulu'nda özellikle Orta Asya ve Hazar Havzası'nda bulunan ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli konulara ilişkin bir genel görüşme yapıldı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de Moğolistan'a yaptığı gezi hakkında bilgi verdi.
Çayda tek fiyat
Bakanlar Kurulu toplantısında, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen çay sektörünün sorunlarıyla ilgili genel bilgi sundu. Bakanlar Kurulu, yaptığı değerlendirmede, bundan önceki yıllarda uygulanan her sezondaki 2-3 fiyat uygulamasının, çay kalitesini olumsuz etkilediği gerekçesiyle ve hükümetin enflasyon politikası açısından yaratabileceği sakıncaları göz önünde bulundurarak, bu yıl tek fiyat uygulanmasını kararlaştırdı. Hükümet, Çay-Kur'un alacağı çayların fiyatını geçen yıla oranla yüzde 25 oranında artırarak, 162 bin 500 lira olarak belirledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve Gölcük ilçesinin karşılaştığı sorunlara ilişkin bilgi verdi. Bu bilgiler ışığında hükümet, Gölcük ve deprem bölgesindeki sorunların aşılabilmesi amacıyla Devlet Bakanı Hasan Gemici, Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'dan oluşan bir komisyonun çalışma yapmasını karara bağladı.
ESK kurumsallaşıyor
Bakan Okuyan, toplantıda, ekonomik ve sosyal konseyin kuruluşu, çalışma usul ve esaslarına ilişkin yasa taslağı konusunda da Bakanlar Kurulu'na bilgi sundu. Devlet Bakanı Gürel, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in şimdiye kadar, daha önce yayınlanmış bir Başbakanlık Genelgesi ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Ekonomik ve Sosyal Konsey, şimdiye kadar bir Başbakanlık Genelgesi ile çalışan ve toplumsal uzlaşmayla, ekonomik ve toplumsal sorunların çözümlerinin üretilmesini amaçlayan önemli bir danışma kuruluşu. Şimdi Ekonomik ve Sosyal Konseyi bir yasa ile daha kalıcı esaslarla ve çalışma yöntemlerini de ayrıntılarıyla belirleyerek kurmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla yapılan çalışmalar bir tasarı taslağı ile sonuçlandı. Bu taslağı, bu hafta içerisinde Sayın Toskay, Sayın Okuyan ve benim de içinde bulunacağım bir komisyon inceledikten sonra, son şeklini verecek ve gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na bu taslak tasarıya dönüştürülmek üzere sunulacaktır."
Enflasyon
Gürel, enflasyonda yaşanan düşüşün toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, Başbakan Bülent Ecevit'in Bakanlar Kurulu'nu açarken bir sunuş konuşması yaptığını belirterek, "O konuşmanın içerisinde de enflasyonda son ayda ortaya çıkan düşüşün gerçekten bizim beklentilerimize uygun olduğu, üstelik TEFE ile TÜFE rakamları arasında çok fark kalmamış olmasının yine ayrıca sevindirici olduğu Başbakanımız tarafından vurgulandı" diye konuştu.
Adalet Bakanı Türk'ün İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır'a ilişkin iddiaların toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Hayır. Hem böyle bir bilgi verilmedi, hem de ihtiyaç duyulmadı Bakanlar Kurulu'nda" diye konuştu. Bir soru üzerine de Bakan Gürel, Okuyan tarafından hazırlanan Sosyal Güvenlik konusundaki yasa tasarılarını Orman Bakanı Nami Çağan'ın dışında da imzalamayan bakanlar bulunduğunu belirtti. Gürel, "Bu konuda, henüz incelemelerimiz sürüyor" dedi.
Çağan, sosyal güvenliği imzalamadı
Bu arada, Orman Bakanı Nami Çağan, Bakanlar Kurulu'nda bulunan sosyal güvenlik yasa tasarılarına itirazı bulunduğu için imzalamadığını söyledi. Bakanlar Kurulu'ndan çıkışında gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Çağan, "Sosyal güvenlik yasa tasarılarına itirazım var. Tasarıları o yüzden imzalamadım" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise, bu konuda bir sorun bulunmadığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar hedef tahtasında

SONRAKİ HABER

Denizlerce çoğalarak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...