04 Mayıs 2000 21:00

Köşk turlarında sona doğru

Cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü tur oylaması, bugün saat 15.00'te yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için 276 oy gereken bu turda, Sezer'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Paylaş
Köşk turlarında sona doğru
Cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü tur oylaması, bugün yapılacak. Anayasa gereğince bu turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy gerekiyor. Yıldırım Akbulut'un da çekilmesiyle birlikte, 5 partinin ortak adayı Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
TBMM Genel Kurulu, daha önce alınan karar gereğince bugün saat 15.00'te Meclis Başkan Vekillerinden Ali Ilıksoy'un yönetiminde toplanacak. Başka hiçbir konunun görüşülmeyeceği genel kurulda doğrudan üçüncü tur oylamaya geçilecek. 6 adayın yarışacağı üçüncü turda, milletvekilleri oylarını Genel Kurul Salonu'nda kurulan 6 kapalı oy verme yerinde "gizli" olarak kullanacaklar.
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un adaylıktan çekildiğini açıklamasından sonra üçüncü tur oylamaya, Eskişehir bağımsız Milletvekili Mail Büyükerman, DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, partilerin ortak adayı Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, MHP Aksaray Milletvekili ve Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ile DYP Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu katılacak.
Aday sayısı 13'tü
Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. cumhurbaşkanlığı için TBMM içinden 12 milletvekili aday olmuş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer de 5 siyasi partinin lideri ve 126 milletvekilinin imzalarıyla Meclis dışından aday gösterilmişti.
Adaylardan, DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan ile Kocaeli Milletvekili Turhan İmamoğlu, FP Kocaeli Milletvekili Vecdi Gönül, birinci tur seçimlerinden bir gün önce adaylıktan çekildiler. DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün ile ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner ve DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya ikinci tur öncesi, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da önceki gün adaylıktan çekildi.
16 Mayıs'ta devir teslim
Seçim bugün sonuçlandığı takdirde, Meclis İçtüzüğü gereği, birleşimde görevli Başkanlık Divanı ile TBMM Başkanı'nın imzalayacağı bir tutanakla, yeni cumhurbaşkanına seçimin sonucu bildirilecek. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut yurtdışında olduğu için tutanağa Meclis Başkanlığı'na vekâlet eden Nejat Arseven imza atacak ve seçim tutanağını Cumhurbaşkanı'na götürecek.
Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanı, 16 Mayıs 2000 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek. TBMM Genel Kurulu'nda kısa bir teşekkür konuşması yapacak olan 10. cumhurbaşkanı, daha sonra görevi 1993'te seçilen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den devralacak ve 16 Mayıs 2007 tarihine kadar sürecek görevine başlayacak.
ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de halkoyunları şenliği

SONRAKİ HABER

Memur zammı 4 ayda eridi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...