04 Mayıs 2000 21:00

Aceh'te ateşkes

Endonezya hükümeti, Aceh eyaletindeki bağımsızlık yanlısı gerillalarla ateşkes imzalama kararı aldı.

Paylaş
Aceh'te ateşkes
Endonezya hükümeti, Aceh eyaletindeki bağımsızlık yanlısı gerillalarla ateşkes imzalama kararı aldı. İnsan Hakları Bakanı Hasballah Saad, hükümetin, Özgür Aceh Hareketi ile 12 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde 'Mutabakat Zaptı' imzalayacağını söyledi.
Saad, anlaşmanın, silahların bırakılması ve şiddeti sona erdirmek için yapılacağını, bundan sonra da ekonomik iyileşme ve siyasi diyaloğun başlatılması için uygun ortamın yaratılacağını belirtti.
Aceh'teki bağımsızlık hareketlerinde binlerce kişi yaşamını yitirdi. İnsan hakları örgütleri, Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid'in 'barışçı çözüm' sözü vermesine rağmen, bölgede ordunun ihlallerinin giderek arttığını bildiriyor. Geçtiğimiz yıl, yıllarca Endonezya işgali altında kalan Doğu Timor, bağımsızlığına kavuşmuştu.
Öğrencilerden rehine eylemi
Öte yandan Endonezyalı öğrenciler, kereste kaçakçılığıyla ilgili şikâyetlerini yerel yetkililerin önemsememesi üzerine 4 hükümet yetkilisini rehin aldı. Resmi Antara ajansı, deniz kuvvetleri, orman dairesi, gümrük ve liman idaresinden 4 yetkilinin, Batı Kalimantan eyaletinin başkenti Pontianak'daki bir limanda rehin tutulduğunu duyurdu. Haberde, öğrencilerden birinin, "Singapur'a yasadışı kereste sevkıyatı yapıldığı yolundaki tespitimizi önemsemeyen yerel yetkililerin tutumu bizi rehin almaya zorladı" dediği kaydedildi. Endonezya'da öğrenciler, şikâyetleri dinlenmediği için daha önce de yetkilileri kaçırmışlardı. Polis, pazartesi günü Sumatra'da, rehin alınan 2 yetkiliyi kurtarma operasyonu sırasında 2 üniversite öğrencisini öldürmüştü.
Din çatışmasında 4 ölü
Ülkedeki din çatışmalarının arkası ise kesilmiyor. Moluk adalarında Müslümanlarla askerler arasında çatışma çıktığı, olayda 4 kişinin öldüğü bildirildi. Resmi Antara ajansının haberinde, çatışmanın önceki gün Ternate Adası'nda, askerlerin Halmahera'daki Hıristiyanlara karşı cihat ilan eden Müslümanlara katılmak isteyen bir grup Müslüman'ı engellemeye çalışması üzerine çıktığı belirtildi. Haberde, 12 kişinin de yaralandığı çatışmada ölenlerin hangi taraftan olduğunun bilinmediği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

MST: İşgaller sürecek

SONRAKİ HABER

EBK kurtlar sofrasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...