04 Mayıs 2000 21:00

Sri Lanka'da savaş hali

Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE)'nın Jaffna yarımadasında şiddetlendirdiği saldırılar, Sri Lanka hükümetini köşeye sıkıştırdı.

Paylaş
Sri Lanka'da savaş hali
Tamil halkının bağımsızlığı için silahlı mücadele veren LTTE (Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları) gerillalarının orduya büyük kayıplar verdirerek Tamil başkenti Jaffna'ya doğru ilerlemesi, Sri Lanka hükümetini güç duruma soktu. Son bir hafta içinde çok sayıda ağır askeri yenilgi alan hükümet, tüm ülkede savaş hali ilan etti. Savaş hali, Sri Lanka yönetimine bir dizi olağanüstü yetki tanıyor.
Yetkililer, önceki gün Devlet Başkanı Chandrika Kumaratunga tarafından devralınan yeni yetkilerin neler olduğunu daha sonra açıklayacaklarını bildirdiler.
Kalkınma faaliyetleri durdu
Medya Bakanı Mangala Samaraweera ise, "terörizmin en kısa sürede ve ne pahasına olursa olsun yenileceğini" söyleyerek moralleri yüksek tutmaya çalıştı. Samaraweera, tüm ülkede "zorunlu olmayan" kalkınma faaliyetlerinin üç aylığına durdurulacağını ve böylece elde edilen gelirin gerillalarla savaşmakta kullanılacağını açıkladı.
35 bin asker kıstırıldı
Tamil Kaplanları, Jaffna Yarımadası'ndaki son saldırılarıyla birlikte 35 bin askerin ordu ile bağlantısını kestiler. Kaplanlar'ın, bu askerleri imha etmek üzere ilerlemeyi sürdürdüğü belirtiliyor.
LTTE tarafından yapılan 30 Nisan tarihli son basın açıklamasında, Fil Boğazı'nın 15 kilometre kuzeyindeki Pallai askeri üssünün ele geçirildiği ilan edilmişti. Buna göre LTTE, dev üssü 12 saatlik bir çatışma sonrasında ele geçirdi ve çevredeki kasaba ve köyleri de denetim altına aldı. Saldırı sırasında yüzlerce asker yaşamını yitirirken, gerillalar birçok silah ve mühimmatı da ele geçirdiler.
Başkente ilerliyorlar
LTTE komutanlığı, askerlerin Killali rotası boyunca geri çekildiklerini, gerillaların ise kuzeye doğru ilerleyerek Muhamali'deki stratejik karayolunu ele geçiren LTTE birlikleriyle birleştiklerini kaydetti. Böylece, Thenmarachchi adlı bölgenin büyük bir bölümü Kaplanlar'ın eline geçmiş oldu. Örgütün açıklamasında, Tamil başkenti Jaffna'ya doğru ilerleyişin hızla süreceği belirtiliyordu.
Hindistan'dan yardım yok
Sri Lanka hükümetinin Hindistan'a yaptığı yardım çağrısı ise, şimdilik yanıtsız kaldı. Hindistan Savunma Bakanlığı, komşusuna, köşeye kıstırılan 35 bin askeri kurtarmak için yardım veremeyeceklerini açıkladı. Ancak Dışişleri Bakanı Jaswant Singh, durumu dikkatle takip ettiklerini ve gerekirse, özellikle sivilleri kurtarmak amacıyla insani yardım gönderebileceklerini bildirdi.
Öte yandan, Devlet Başkanı Chandrika Kumuratunga, başkent Colombo'da partisinin milletvekillerine hitaben yaptığı bir konuşmada, ordunun Jaffna Yarımadası'nı terk edeceği iddialarını yalanladı. Kumuratunga, ismini vermediği bazı "dost ülkeler"den yardım talep ettiklerini söyledi.
Tamil Kaplanları, bölge başkenti Jaffna'nın sadece 20 kilometre uzağında bulunuyor.
Kanlı mücadele
Ezilen Tamil halkı, 1983 yılında ayaklanmış ve Jaffna Yarımadası'nı kontrol altına almıştı. 1990-95 yılları arasında bölgede Tamillerin kendi polisi, idaresi, mahkemeleri ve küçük bir donanması bulunuyordu. Ancak Sri Lanka ordusu, 1995'teki kanlı harekât sonucu 500 bin nüfuslu şehri boşaltarak gerillaları ormanlık arazilere püskürttüler.
Asyalı diplomatlar, Sri Lanka'nın askeri destek talebine yanıt gelmesinin güç olduğunu söylüyorlar. Diplomatlar, Hint ordusunun 1987-90 arasında benzer bir talebe yanıt vererek yarımadaya asker gönderdiğini, ancak bunun bedelinin çok ağır olduğunu hatırlatıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Siyanürcü Eurogold yeni hesaplar peşinde

SONRAKİ HABER

MST: İşgaller sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...