03 Mayıs 2000 21:00

Siyanürcü Eurogold yeni hesaplar peşinde

Bir süre önce Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Bülent Ecevit'le Eurogold konusunu görüşen Avustralya Başbakanı John Howard'ın ülkesine dönmesinin hemen ardından 'yeni plan' ortaya çıktı.

Paylaş
Siyanürcü Eurogold yeni hesaplar peşinde
Bergamalı köylüler başta olmak üzere geniş kesimlerin yıllardır sürdürdükleri mücadele sonucu çalışması engellenen Eurogold yeni hesaplar peşinde. Bergama'nın Ovacık köyünde hâlâ ve yasadışı bir şekilde durmaya devam eden maden ocağını işletmekten vazgeçmeyen şirketin yeni planı ise çevreye zarar vermeyecek yeni bir yöntem uygulacağı propagandası yapmak!
Anavatanı Avustralya'dan başbakanlar düzeyinde destek alan şirket, zaten Türkiye'deki sorumlular tarafından el üstünde tutuluyor. Hükümetler yıllardır mahkeme kararlarını uygulayıp şirketi bölgeden göndermiyor.
Avustralya Başbakanı John Howard'ın Türkiye'ye 10 gün önce yaptığı ziyaret sırasında gündeme getirilen Ovacık altın madeninin çalıştırılması için izin bekleyen Eurogold'un Avustralyalı ortağı Normandy şirketinin, başbakandan bu konunun gündeme getirilmesi için talepte bulundu, bu ülkenin basının da açıkca yazılıp çizildi.
Ülkenin önde gelen ekonomi gazetesi Financial Review konuya ilişkin haberinde, Başbakan Bülent Ecevit ile görüşen Howard'ın, Ecevit'ten madenin çalıştırılacağına dair söz aldığını duyurdu. Gazete, Başbakan Howard'a dayanarak, "Türk hükümeti projeye onay verdi" şeklinde bir haber yayınladı.
Ecevit'in desteklediği 'yeni proje'
Yine aynı gazete madende çevreye zarar vermeden nasıl üretime başlanacağına ilişkin olarak, "Türkiye'de çevrecilerin korkusunu, endişesini azaltacak bir yöntemden" söz etti. Normandy şirketinin geliştirdiği ve ilk kez uygulanacağı belirtilen yöntemle, siyanür zehiri korkularının yatıştırılacağı söylenen haberde, bu yöntemin ayrıntıları açıklanmadı. Bu yeni projenin siyanürün çevreye olan etkisini en aza indireceği savunuluyor. Ovacık'ta 78 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiği kaydedilen Avustralyalı şirketin, madenin üretime başlaması durumunda yılda 105 bin ons altın çıkaracağı belirtiyor.
Elbette bütün bu plan siyanürcülüğünün yanı sıra, rüşvetçiliği, işgalciliği, talancılığı, yalancılığı ile defalarca ve farklı olaylarla basın ve bilim dünyasının gündemine gelen Eurogold gerçeğini değiştirmiyor. Bu şirket, uluslararası tekellerin Türkiye'deki niyetleri ve faaliyetleri bakımından 'sembol' olarak kabul ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

'Hak verilmez, alınır'

SONRAKİ HABER

Sri Lanka'da savaş hali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa