03 Mayıs 2000 21:00

OHAL'e 1 Mayıs yasağına tepki

Türkiye'de 40 merkezde kutlanan 1 Mayıs'ın Diyarbakır ve Batman'da keyfi gerekçelerle yasaklanması sendikaların tepkisine neden oldu.

Paylaş
OHAL'e 1 Mayıs yasağına tepki
Mehmet Aslanoğlu
Türkiye'de 40 merkezde kutlanan 1 Mayıs'ın Diyarbakır ve Batman'da keyfi gerekçelerle yasaklanması sendikaların tepkisine neden oldu. Türk-İş'e bağlı sendikaların Batman ve Diyarbakır şubeleri, yasaklamalara tepki gösterirken, fiili kutlama yapmamalarını ise 'provokasyon' endişesiyle açıkladılar.
1 Mayıs'ın alanda kutlanmasının yasaklanması üzerine işyerlerinde kutlama yaptıklarını söyleyen Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen, bu kutlamalarda barış, demokratikleşme, kardeşlik ve emeğe saygı ile tahkim, sosyal güvenlik ve özelleştirmeyle ilgili taleplerin öne çıktığını belirtti. "Newroz'un OHAL bölgesindeki tüm illerde kutlandığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını" hatırlatan Sözen, "1 Mayıs da aynı coşkuyla kutlanabilirdi. Bence 1 Mayıs'ın da Newroz kadar coşkulu ve kitlesel geçmesinden korktular. Yoksa mitingleri yasaklama gerekçeleri asla kabul edilebilir değildir" dedi. Bölgedeki sendikaların OHAL'e ve antidemokratik uygulamalara karşı gerekli tepkiyi verdiklerini düşünen Sözen, asıl önemli olanın büyük metropollerde DİSK, Türk-İş, KESK gibi konfederasyonların ne yaptığı olduğunu belirtti. Demokratikleşme, Kürt sorunu, insan hakları, özelleştirme konularında bu sendikaların görevlerini yerine getirmediğini söyleyen Sözen, "Sistemi demokratikleşme yönünde zorlayacak gücün büyük metropollerde olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Eğitim-Sen Batman Şubesi YK Üyesi Kemal Toktaş, eğitim emekçileri olarak Petrol-İş'in TÜPRAŞ ve TPAO'daki kutlamalarına katıldıklarını belirterek, "Demokratikleşme yönünde adımların atıldığı bir süreçte bu tip uygulamaların aşılması gerektiğine inanıyorum. Biz Batman'da yasaklamalara rağmen yine alanlara çıkabilirdik. Ama bizce devletin yaptığı yanlışa yanlışla cevap vermemek gerekir" diye konuştu.
Hep olağanüstü, hep yasak
Tek Gıda-İş Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı Arif Akkaya, 1 Mayıs kutlamalarına Diyarbakır'da izin verilmemesinin Diyarbakır'ın Türkiye'nin diğer illerinden ayrı görüldüğünü gösterdiğini söyledi. "Miting başvurusu yaptığımızda kutlamalara izin verileceğinden umutluyduk. Sürekli katliamlarla gündeme gelen Newroz'a izin verilmiş olması umutlarımızı güçlendiriyordu. Ancak 1 Mayıs'a izin verilmedi" diyen Akkaya, Diyarbakır'da 75 yıldır hiç olağan bir gün görmediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Hep olağanüstü, hep yasaklar. Bu yasaklarla nereye kadar gidilecek bilemiyorum. Ama biz yine de demokratikleşme yönünde adımlar atılacağından umutluyuz. Bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra OHAL'in kaldırılmasının tekrar gündeme geleceğini düşünüyoruz." Tes-İş Diyarbakır 2 No'lu Şube yöneticileri de Diyarbakır'da 1 Mayıs mitinginin yasaklanmasını kınadılar.
ÖNCEKİ HABER

Güçbirliği devam edecek

SONRAKİ HABER

'Hak verilmez, alınır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...