03 Mayıs 2000 21:00

Almanya'da uyarı grevleri

Kamuda TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine uyarı grevlerine başlayan kamu çalışanları, yüzde 5 zam ve Doğu ve Batı Almanya'daki ücretlerin eşitlenmesini talep ediyor.

Paylaş
Almanya'da uyarı grevleri
Almanya'da kamu işkolunda toplu iş sözleşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine kamu çalışanları uyarı grevlerine başladı. Bavyera ve Sachsen eyaletlerinde dün iki saat boyunca iş durduran kamu çalışanları adeta hayatı durdurdu.
Brandenburg'da otobüs ve tramvay şoförlerinin uyarı grevlerine başlaması üzerine şehirdeki ulaşım sabahın erken saatlerinde tamamen durdu. TİS görüşmelerinin yapıldığı Münih'te 2000 temizlik işçisi işbırakarak, görüşmelerin tıkanmasını protesto ettiler. Kentte dün çöpler toplanmadı.
Baden-Württemberg'de de önceki gün işbırakan yaklaşık 200 kamu çalışanı, TİS görüşmelerinin tıkanmasını protesto etti. Kamu çalışanları sendikası ÖTV, uyarı grevinin sokak temizleme ve orduya bağlı mutfaklarda gerçekleştiğini açıkladı. ÖTV, bugün ve yarın Almanya çapında geniş çaplı grevler gerçekleştirecek. 3.1 milyon kamu çalışanını kapsayan TİS görüşmeleri sırasında, işveren durumundaki İçişleri Bakanlığı, enflasyon oranına göre zam teklifinde bulunmuştu. TİS görüşmelerini sürdüren ÖTV ve DAG sendikaları ise yüzde 5 ücret zammı ve doğu ile batı arasındaki ücret farkının ortadan kaldırılması için somut adımların atılmasını istiyorlar.
Öğretmenlerden boykot
Öte yandan, Mecklenburg şehrindeki öğretmenler, önceki gün iki saat derse girmeyerek Doğu ile Batı Almanya arasındaki ücret uçurumunun ortadan kaldırılmasını istediler. Rostock yakınlarındaki Kühlensborn ve Neubukew'de de öğretmenler, ilk iki saat derslere girmeyerek ücretlerin eşitlenmesini istediler. Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından düzenlenen uyarı grevleri önümüzdeki günlerde de devam edecek. Doğu Almanya'daki öğretmenler şu anda Batı Almanya'daki öğretmenlerin yüzde 86,5'i kadar ücret alıyorlar, buna karşın haftada 1,5 saat daha fazla çalışıyorlar. Sendika, ayrımın aşamalı olarak 2008 yılına kadar kaldırılmasını öneriyor.
ÖNCEKİ HABER

Londra seçimi bugün

SONRAKİ HABER

Birlik ve kooperatifler işlevsizleştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...