03 Mayıs 2000 21:00

Londra seçimi bugün

İngiltere'nin başkenti Londra'da halk yıllardan sonra ilk kez belediye başkanı seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Paylaş
Londra seçimi bugün
İngiltere'nin başkenti Londra'da halk yıllardan sonra ilk kez belediye başkanı seçmek üzere sandık başına gidiyor. Seçimin şanslı ismi olarak, 14 yıl önce lağv edilen son belediye meclisinin başkanı Ken Livingstone gösteriliyor. Eski bir İşçi Partili olan Livingstone'un seçimi kazanması halinde Başbakan Tony Blair, önemli bir yenilgi almış olacak. Livingstone, İşçi Partisi içindeki ön seçime katılmış, ancak özelleştirme karşıtı bir isim olan Livingstone, milletvekili partililerin oylarının 1000 oy sayılması sonucu elenmişti. Livingstone bunun üzerine bağımsız adaylığını ilan ederken, İşçi Partisi'nin adayı da Sağlık Bakanı Frank Dobson oldu.
'Kızıl Ken' adıyla tanınan Ken Livingstone, Londra'da yapılan 1 Mayıs gösterilerini desteklediği için rakipleri tarafından "anarşizm yanlısı" olmakla suçlandı.
Yüzde 50'yi geçebilir
Yapılan kamuoyu araştırmaları, Livingstone'un şansının yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmalarda Livingstone'un alacağı oy oranı yüzde 50'nin üzerinde gösterilirken, Dobson'ın yüzde 15'i aşması zor görünüyor.
Daha önce bakan yardımcılığı yapmış olan Muhafazakâr Parti adayı Steven Norris, basında ''evlilik dışı ilişkileriyle ünlenmiş bir kişilik'' olarak yer alırken; Liberal Demokrat Parti'nin kadın adayı Susan Kramer için de "Politikada hiçbir tecrübesi bulunmayan, öğrenmek hevesinde de olmayan bir banker" yorumu yapılıyor. Bazı gazeteler favori gösterdikleri Livingstone'u "uluslararası finansal sistemin Hitler'den çok adam öldürdüğü" ve "IMF yöneticilerinin çoktan acılar içinde kıvranarak ölmeyi hak ettikleri" gibi 'demode' görüşlerinden dolayı eleştiriyor.
Seçim sonrasında görev yapacak belediye başkanı, Londra'da ulaşım ve yatırımlar gibi alanlarda hizmet etmenin dışında, Londralılara yeni iş alanları oluşturmak konusunda da görevli olacak. Belediye başkanının, polis şeflerini atamak ve olimpiyatlar gibi büyük organizasyonları yönetmek gibi yetkileri de bulunacak. Belediye başkanı bu görevleri yaparken, yine seçimle işbaşına gelecek 25 kişilik belediye meclisinden yardım görecek ve uygulamaları bu kişilerce denetlenip onaylanacak. Belediye başkanının ''yerel vergileri yükseltme yetkisi'' de bulunacak.
Livingstone, 1986 yılında dönemin başbakanı Margaret Thatcher tarafından görevden alınmış ve belediye başkanlığı kurumu kaldırılmıştı. Yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip Londra'da kayıtlı 5 milyon seçmen bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Köylüler Brezilya'yı sarsıyor

SONRAKİ HABER

Almanya'da uyarı grevleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...