03 Mayıs 2000 21:00

Köylüler Brezilya'yı sarsıyor

Hükümetin vaat ettiği toprak reformunu gerçekleştirmesini isteyen köylüler, bir kez daha sokaklara döküldü. Polis köylülerin üzerine ateş açtı, işgaller sürüyor.

Paylaş
Köylüler Brezilya'yı sarsıyor
Brezilya'da binlerce topraksız köylü çeşitli şehirlerdeki hükümet binalarını işgal ederek, toprak reformunun hızlandırılması talebinde bulundu. İşçilerin pek çok binayı, zarar vermeden işgal etmesine karşın, bazı şehirlerde polisin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile silah kullandığı ve yüzlerce protestocunun tutuklandığı bildirildi.
Başkent Brasilia'da Tarım Reformu Enstitüsü, Cuiaba eyaletinde de Hazine binaları işgal edildi. Rio de Janeiro'da 300 kadar MST üyesi, Ulusal Ekonomik Gelişim Bankası'nın merkezini işgal etti. Köylüler Devlet Başkanı Henrique Cardoso ile görüşmek istediklerini açıkladılar. Maliye Bakanı Pedro Malan ise, işgaller sona erdirilene kadar MST yetkilileri ile görüşme yapmayacaklarını söyledi.
Sao Paulo'da Maliye Bakanlığı binasına yürüyen 600 MST üyesi polis tarafından engellendi. Recife kentinde 2000 köylü Maliye Bakanlığı binasını işgal etmeyi başardı.
Gösterilerdeki en büyük şiddet olayının, ülkenin güneyindeki Parana eyaletinde, polisin Curitiba eyaletinin başkentine gitmek isteyen 34 otobüs dolusu tarım işçisinin geçişini engellemesi üzerine meydana geldiği kaydedildi. Yerel televizyonlar, polisin sivil halkın üzerine ateş açtığı olayı yayınladılar. Onlarca köylünün yaralandığı saldırıda 200 kişi de gözaltına alındı. Campo Largo'da yapılan bir gösteriye de ateş açıldı. Burada yaralananların bakımını MST üyeleri gerçekleştirdi. MST yöneticisi Gilmar Mauro, eylemlerinin kamyoncuların grevi ile aynı güne rast gelmesi ile ilgili olarak "Ülkenin bir krizde olduğunu göstermek istedik" diye konuştu. Milyonlarca üyesi olan MST, toprak reformu için ayrılan bütçenin 720 milyon dolardan 6 milyar dolara çıkarılmasını istiyor. Brezilya'daki yüzde 20'lik zengin bir kesim ülke topraklarının yüzde 90'ını elinde bulunduruyor. Ülkede 74 bin aile ise, şehirlerarası otoyolların kenarlarında kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.
ÖNCEKİ HABER

Yatak yok, doktor yok, sağlık yok!

SONRAKİ HABER

Londra seçimi bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...