02 Mayıs 2000 21:00

Kocaeli'de grevciler de alandaydı

Kocaeli Sendikalar Birliği'nin düzenlediği 1 Mayıs mitingi için Baç kavşağında bir araya gelen 4000'i aşkın işçi ve emekçi...

Paylaş
Kocaeli'de grevciler de alandaydı
Nazım Fırat
Kocaeli Sendikalar Birliği'nin düzenlediği 1 Mayıs mitingi için Baç kavşağında bir araya gelen 4000'i aşkın işçi ve emekçi, IMF ve hükümeti protesto eden sloganlar eşliğinde, Anıtpark'a yürüdü. Özellikle grevdeki Brissa, Pirelli ve Goodyear işçileri mitinge oldukça kitlesel katıldılar.
Anıtpark'taki Atatürk Anıtı önünde toplanan sendika, siyasi parti ve kitle örgütlerine üye işçi ve emekçiler ile öğrenciler, burada depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunup, 1 Mayıs Marşı'nı söyledi.
Sendikaların yanı sıra HADEP, EMEP, ÖDP, CHP, İP, FP ve Halkevleri'nin katıldığı mitingde ilk konuşmayı Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı İsmail Gürel yaptı. Gürel, "İşte alanlardayız. Bizi susturmak mümkün olsaydı, 8 saatlik işgünü için can veren Albert Parsons'un sesi bu meydanda çınlayamazdı, bağımsızlık ve kurtuluş türküleri nesilden nesile bir bayrak gibi taşınmazdı. Bizler de bu ülkede, özgürlük, en şanlı elbisesi işçi tulumuyla elini kolunu sallaya sallaya dolaşamadığı sürece susmayacağız, susturamayacaklar" dedi. 1 Mayıs'ın, grevde olan lastik işçileri açısından daha da önemli olduğunu belirten Gürel, grevlerinin, haklı talepleri kabul edilene kadar süreceğini söyledi.
KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Nihat Değer de, ekonomik ve sosyal haklara yönelik kazanımların sürekli geri alınmaya çalışıldığını, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik fiili engellemelerin de devam ettiğini kaydetti.
Harb-İş Sendikası Gölcük Şube Başkanı Hayati Alp ise depremin merkez üssü olan Gölcük'ün adeta unutulduğunu belirttiği konuşmasında, hükümetin IMF ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda uygulamaya çalıştığı özelleştirme politikalarının, işsizlik ve sefalet getireceğini ifade etti. Sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "Lastik işçisi yalnız değildir" sloganlarının atıldığı miting, çekilen halaylarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

SONRAKİ HABER

'Sesimizi duymak zorunda kalacaklar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa