02 Mayıs 2000 21:00

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs, Türkiye çapında 40'a yakın merkezde onbinlerce emekçinin katılımıyla kutlandı.

Paylaş
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
1 Mayıs, Türkiye çapında 40'a yakın merkezde onbinlerce işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı. Birçok yerde yıllar sonra, bazı yerlerde ise ilk kez kutlanan 1 Mayıs'a katılan işçi ve emekçiler, sermayenin saldırılarına karşı alanlara çıkarak, birlik ve dayanışma örneği sergilediler.
Yatağan'da 20 yıl sonra
Muğla'nın Yatağan ilçesinde 1 Mayıs 20 yıl sonra ilk kez kutlandı. Tes-İş ve Maden-İş sendikalarının Yatağan şubeleri tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingi, Yatağan Garajı'nda gerçekleştirildi. Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Erol Soğancı, 1 Mayıs alanlarının siyasi arena olmadığını belirterek, emeğine sahip çıkanları dayanışmaya davet etti. Mitinge Denizli ve Aydın'dan da çok sayıda işçi ve emekçi katıldı.
Yozgat'ta ilk kez
1 Mayıs Yozgat'ta ilk kez kutlandı. Eğitim-Sen Yozgat Şubesi'nde yapılan basın toplantısı ile kutlanan 1 Mayıs'a, Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Çimse-İş ve Türkiye Maden-İş üyeleri katıldı. Toplantıda, KESK Yozgat Şubeler Platformu, Çimse-İş Yozgat Şubesi ve Türkiye Maden-İş Sorgun Temsilciliği tarafından yapılan ortak açıklamada, sermayenin küresel saldırısına karşı uluslararası direniş gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, 2000 1 Mayısı'nın bu anlamda tarihsel önem taşıdığı kaydedildi.
Salihli'de yürüyüş
Salihli Emek Platformu'nun organize ettiği 1 Mayıs kutlamalarına 1000'in üzerinde işçi ve emekçi katıldı. Saat 17.00'de Ziraat Bankası'nın arkasında toplanan kitle, davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Toplanma yerine Manisa Eğitim-Sen Şubesi, EMEP Soma, Akhisar ve Alaşehir ilçe örgütleri, SES Manisa Şubesi, HADEP Salihli İlçe Örgütü ve ÖDP'lilerin gelmesiyle coşku daha da arttı. Saat 17.30'da başlayan yürüyüş boyunca işçi ve emekçiler, "Özelleştirmeye hayır", "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm", "Sadaka değil, toplusözleşme", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "İşçi, memur el ele, genel greve", "OHAL'e hayır" sloganları hep bir ağızdan atıldı. Sevgi Yolu boyunca çevre esnaf ve halkın alkışlı desteğiyle Atatürk Anıtı'na ulaşan işçi ve emekçiler, burada Salihli Emek Platformu adına yapılan açıklamadan sonra eylemlerini sona erdirdi.
Madenci Anıtı'nda
Zonguldak'ta 2000'i aşkın kişiyle Madenci Anıtı'nda miting düzenlendi. Saat 17.00'de İstasyon Caddesi'nde toplanan Genel Maden-İş Sendikası (GMİS) üyesi maden işçileri, belediye işçileri, KESK'e bağlı sendikaların üyeleri ile EMEP, ÖDP, CHP ve İP üyeleri, buradan sloganlar atarak Madenci Anıtı'na yürüdüler. Mitinge "Parasız, bilimsel, demokratik eğitim" pankartıyla katılan yaklaşık 200 Karaelmas Üniversitesi öğrencisi de, kendi taleplerini dile getirdi.
Madenci Anıtı'nda 1 Mayıs şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan GMİS Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, çalışanların her geçen gün açlığa, sefalete ve işsizliğe itildiğini, işçi sınıfı üzerinde oynanan oyunların birlik ve beraberlikle aşılabileceğini söyledi. Bartın ve Karabük'te de 1 Mayıs gösterileri düzenlendi.
Tokat/Erzurum
Tokat'ta uzun yıllardan sonra 1 Mayıs'ta ilk defa alanlara çıkıldı. Eğitim-Sen, EMEP ve ÖDP tarafından organize edilen eyleme 300 kişi katıldı. Mesai saati çıkışında alana girmek isteyen kamu emekçileri polis tarafından engellendi. Mitingde sanatçı İlyas Salman, Eğitim-Sen, EMEP ve ÖDP yöneticileri birer konuşma yaptı.
Erzurum'da da 1 Mayıs, SES ve Eğitim-Sen şubeleri tarafından sendika binasında yapılan bir etkinlikle kutlandı. Yapılan saygı duruşundan sonra SES Temsilcilik Başkanı Ferit Ceylan bir konuşma yaptı. Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri İsmail Atlas'ın okuduğu şiirlerin yanı sıra etkinlik, söylenen türkülerle devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den demokrasi incileri

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de grevciler de alandaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...