02 Mayıs 2000 21:00

Bahçeli'den demokrasi incileri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini değerlendirdiği basın toplantısında "bol incili" demokrasi tanımı yaptı.

Paylaş
Bahçeli'den demokrasi incileri
MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan 5'li yönlendirme ve MHP'nin adaylık kavgasını değerlendirdi. Kavgayı üzücü bulduğunu kaydeden Bahçeli'nin üzülme gerekçesi ise MHP'nin itibar kaybı oldu. Meclis'teki tüm siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanı adaylığı üzerinde uzlaşmaya varmalarının, "demokrasinin ruhuna uygun bir karar" olduğunu iddia eden Bahçeli, Meclis'in itibarını liderlerin imzalarına uygun olarak Sezer'i seçmeye bağladı.
Bahçeli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Son birkaç aydır Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak yaşanan gelişmeler ve tartışmaların ister istemez zihinlerde bazı soru işaretlerinin doğmasına yolaçtığını" söyledi.
Türkiye'nin, 1980 yılında, Meclis Başkanı'nı 55 günde seçebilen, Cumhurbaşkanı'nı ise 110 kez tekrarlanan oylamaya rağmen seçemeyen "bir siyasi geleneğin mirasçısı" olduğunu ifade eden Bahçeli, MHP'nin "geçmişte yaşanan çok sert tartışmalardan ve zaman kayıplarından yarına ilişkin dersler çıkardığını" iddia etti. Bahçeli, şöyle konuştu: "Anayasa değişikliği sürecinde de, Cumhurbaşkanı adayının tespiti ve desteklenmesi sürecinde de kararlı ve samimi bir yaklaşım içinde olunmuştur. Bütün siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismi üzerinde uzlaşmaları ve bunu kamuoyu karşısında bir uzlaşma belgesi imzalayarak teyit etmeleri, bu açıdan da çok anlamlı ve değerli bulunmuştur.
Daha sonra yapılan açıklamalar ve sergilenen tavırlar başlangıçtaki tarihi tabloyu biraz gölgelese de, sonuç itibariyle demokrasimizin geleceği bakımından da ümit verici olmuştur. Ancak, bu gelişmeden rahatsız olan çevrelerin varlığı ve kullandığı argümanlar, zaman zaman düşündürücü boyutlara ulaşmıştır.
Meseleyi 'liderler sultası', 'demokrasi ayıbı' gibi göstermeye çalışanlar, özünde benzer zihniyete sahip demokrasi ve insan haklarının sözde savunucularıdır. Yine bunlar, istikrar ve uzlaşmadan rahatsız olan, demokrasi ve kaos arasındaki ayırımını yapmakta zorlanan çevrelerdir."
Demokrasiyi takviye etmişler!
Bahçeli, liderler mutabakatının, Cumhurbaşkanı seçimlerinin yeni tartışma ve çekişmelere fırsat vermemeleri amacıyla Meclis'in önüne gelen "tarihi bir öneri anlamına geldiğini" söyledi. Bu kararın demokrasinin ruhuna da uygun olduğunu öne süren Bahçeli, mutabakatla "işleyen bir demokratik yapı"nın takviye edildiğini iddia etti.
MHP lideri Bahçeli, DYP ve FP'yi de eleştirerek, bir siyasi partinin bir başkasını test etme anlayışının, samimiyetsizliğin ve ciddiyetsizliğin bir ifadesi olduğunu söyledi. "Meclis'in üçüncü tur oylamada, bundan öncekilerde olduğu gibi kendi iradesiyle karar vereceğinden şüphe olmadığını" iddia ederken, işi "aksi takdirde seçim yenilenir" tehdidine kadar vardıklarının üzerini de örtmeye çalıştı.
Kaygısı MHP'nin itibarı
Devlet Bahçeli, Meclis bahçesinde Sadi Somuncuoğlu ile MHP'li milletvekillerinin adaylık kavgasına da değinerek, kavgayı talihsiz hadise olarak nitelendirdi. "Hiç kimsenin partimizin güvenirliliğine ve inandırıcılığına, ilkeli ve tutarlı çizgisine gölge düşürmeye hakkı yoktur" diyen Devlet Bahçeli, tek kaygısının MHP'nin itibarı olduğunu ortaya koydu.MHP'lilerin parti kimliğini koruyup geliştirmek gibi temel bir görevi olduğunu ifade eden Bahçeli, "Bu çerçevede zaaf içinde olanların, partimizin söylem ve politikalarını benimsemekte zorluk çekenlerin kendi konumlarını gözden geçirme sorumluluğu da vardır" dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "partisinin yetkili organlarının hadiyseyi çok yönlü olarak inceleyip gereğini yapacağını, bundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini" sözlerine ekledi.
Kabine değişikliği
Devlet Bahçeli, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın hükümete girip girmemesinin kendi tercihi olduğunu belirterek, "Sayın Yılmaz'ın kabineye girmesinden saygı duyarız" dedi. Parlamento'daki basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, hükümette değişikliğe ve Cumhurbaşkanı seçiminden sonra hükümetin Meclis'ten güvenoyu almasına ihtiyaç bulunmadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Dünyayı güzellik kurtaracak...

SONRAKİ HABER

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...