02 Mayıs 2000 21:00

GSM 1800 yine ellerinde kaldı

GSM 1800 ikinci lisans satışı ihalesi, katılımcı firmaların taban fiyatı çok yüksek bulmaları nedeniyle...

Paylaş
GSM 1800 yine ellerinde kaldı
GSM 1800 ikinci lisans satışı ihalesi, katılımcı firmaların taban fiyatı çok yüksek bulmaları nedeniyle lisans satışı yapılamadan sonuçlandı. İhaleye davet edilen 4 konsorsiyum, bu fiyatlarda söz konusu hizmeti yapmanın mümkün olmadığını belirterek, ihaleye katılmayacaklarını açıkladılar.
Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda dün gerçekleştirilen ihalede, İhale Komisyonu Sözcüsü Avukat Metin Yılmaz, ihalenin içeriği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu ihalenin 17 Nisan'da açıklanan GSM 1800 birinci lisans ihalesi ile aynı şartlarda ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 43. maddesi gereğince yapıldığını belirten Yılmaz, katılımcı firmalara, birinci lisansın bedeli olan 2 milyar 525 milyon dolarlık taban fiyatı kabul edip etmediklerini sırasıyla sordu.
İhaleye teklif sırasına göre ilk teklifi veren Sabancı Holding başkanlığındaki konsorsiyumdan hiç kimse ihale salonuna gelmezken, konsorsiyumun bu şartlarda, söz konusu lisansı almayı fizible bulmadığını bildiren bir yazısı, komisyon başkanlığına iletildi. Komisyon Sözcüsü Metin Yılmaz, gönderilen bu yazıyı katılımcılara okudu. GEN-PA liderliğindeki konsorsiyumu temsilen konuşan Zeynel Abidin Erdem de, 5 konsorsiyum ve 7 operatör şirketle, bu alanda faaliyet göstermek için belirlenen taban fiyatı kaldıramayacaklarını bildirdi ve ihaleye katılmayacaklarını söyledi.
Koç Holding temsilcisi Ali Yıldırım Koç ile Fiba Holding konsorsiyumu temsilcisi Bülent Esat Çelik de ihaleye katılamayacaklarını bildirdiler. Katılımcı firma temsilcilerinden birisinin, ihalede yeniden süre uzatımının mümkün olup olmayacağını sorması üzerine,
Komisyon Sözcüsü Metin Yılmaz, "Bu ihale burada bitmiştir. Yasal olarak süre uzatımı mümkün değil. Bundan sonra ne yapılacağına ihale onama amiri Ulaştırma Bakanlığı karar verecektir" dedi. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de konuyla ilgili bir basın toplantısı yaptı, ancak 2. GSM 1800 ihalesinin bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği, yeni ihale açılıp açılmayacağı konusunda bir bilgi vermedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Terör başından terör listesi
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yıllık "global terörizm" raporunda, gelenek yine bozulmadı ve birebir ABD'nin çıkarları doğrultusunda hareket etmeyen ülkeler "terörist" olarak nitelendirildi. Yıllık raporda Suriye, Irak ve İran, daha önceki yıllarda olduğu gibi, Küba, Libya, Kuzey Kore, Sudan ile birlikte "teröre destek veren" ülkeler listesinde yer aldı.
Kendi çıkarları için ülkelere savaş açan, bombalayan, CIA eliyle darbeler düzenleyen, suikastler gerçekleştiren ve bizzat "terörist" faaliyetlerde bulunan ABD, yine bir rapor yayınlayarak, tamamen kendi güdümüne girmeyen ülkelerin "kulaklarını çekti."
PKK ve Öcalan
Suriye'nin, topraklarında birçok örgüte barınma, eğitim kampı gibi çeşitli imkânlar sağladığı, bu gruplar arasında Hamas, Filistin İslami Cihad ve Filistin Özgürlük Cephesi (PFLP)'nin bulunduğu iddia edilen raporda, "Şam'ın genel olarak PKK'yi desteklememe yönünde Ankara'yla vardığı anlaşmaya" ise uyduğu belirtildi. Raporun İran bölümünde ise, Tahran'ın PKK'ye desteğini sürdürdüğü ve Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan ile bazı militanların yılın belli bir bölümünü bu ülke topraklarında geçirdiği öne sürüldü.
Raporda PKK ve Abdullah Öcalan'la ilgili gelişmelere de yer verildi. "PKK'nin geçtiğimiz yıl büyük darbeler aldığı, Yunan hükümet yetkililerinin Öcalan'a barınma ve destek sağladığı, bazı Avrupa ülkelerinin Öcalan'ı yargı önüne çıkarmayarak, taraf oldukları uluslararası antlaşmaları çiğnedikleri" rapordaki vurgular arasında yer aldı. Öcalan davasındaki sürecin de anlatıldığı raporda, "Son zamanlarda sadece kültürel özerklik istediği yönündeki açıklamalara karşın PKK'nın amacı bağımsız bir Kürt devleti kurmaktır" iddiası öne sürüldü.
Yunanistan'a suçlama
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık "global terörizm" raporunun Yunanistan bölümünde ise, "Yunanistan, Avrupa'nın terörizme karşı çabalarında en zayıf halkalardan biri olmayı sürdürdü" denildi. Raporda, Yunanistan'ın ABD hedeflerine karşı düzenlenen saldırılarda dünyada Kolombiya'dan sonra ikinci geldiği de belirtildi. NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava saldırısı ve Bill Clinton'ın ülkeyi ziyareti sırasındaki kamuoyu muhalefeti ve protestoları hatırlatılarak, Yunanistan sert bir şekilde eleştirildi.
Raporun genel değerlendirme bölümünde de, "terörizm"in merkezinin Ortadoğu'dan özellikle Afganistan'a kaydığı savunuldu. ABD'nin raporunda, "Afganistan'ın teröristlerin temel barınma yeri olduğu ve Pakistan'ın Keşmir'deki şiddet eylemlerinde yer alan grupları desteklediği" belirtildi.
Hizbullah'a ilginç yanıt
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Albright ile birlikte rapora yönelik gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terörizmle mücadele koordinatörü Michael Sheehan, Türkiye'deki Hizbullah örgütünün neden terörist örgütler listesinde yer almadığına yönelik bir soru üzerine ilginç bir yanıt verdi. Sheehan, listeye alınan örgütlere yönelik olarak pek çok farklı açının değerlendirmeye alındığını belirterek, bunun çok karmaşık, yasal bir süreç olduğunu söyledi. Sheehan, pek çok kriterin göz önüne alındığını ve bu konunun da değerlendirme altında olduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Binlerce işçi greve hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Dünyayı güzellik kurtaracak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...