02 Mayıs 2000 21:00

Türk-İş işgüvencesi istedi

İşgüvencesi yasa taslağı hazırlayan Türk-İş, çalışmasını Bakan Yaşar Okuyan'a iletti.

Paylaş
Türk-İş işgüvencesi istedi
Türk-İş, milyonlarca çalışanı ilgilendiren işgüvencesi konusunda hazırladığı yasa taslağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a ileterek, bir an önce yasalaşması için destek istedi.
Bakan Yaşar Okuyan'ı dün saat 11.00'de ziyaret eden Türk-İş heyeti adına konuşan Genel Başkan Bayram Meral, önce 1 Mayıs kutlamalarına değinerek, kitleselliği ve sorun çıkmaması konusunda duydukları memnuniyeti dile getirdi. Özellikle İstanbul'da memnun edici bir kalabalığın toplandığını, belirten Meral, "Bu da, kavgaların bir tarafa bırakıldığı, birliğin bütünlüğün sağlandığı, ülke sorunlarının kavga ederek değil, masa başlarında çözüleceğinin gösterilmesidir" diyerek, siyasetçilerin bu mesajı algılamasını istedi.
İşgüvencesi devletin görevi
Hazırladıkları, 1475 sayılı İş Yasası'nın 13, 17 ve 24'üncü maddelerinde değişiklik öngören işgüvencesi yasa taslağını Okuyan'a veren Meral, örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve keyfi işten çıkarmalara son verilmesini istediklerini söyledi.
İşyerinde çalışmayan, sorun çıkaran, yüz kızartıcı suç işleyen ya da üretime zarar veren çalışanların işten çıkarılmayacağı gibi taleplerinin olmadığını kaydeden Meral, keyfi nedenlerle işten çıkarmaların önüne taş konulmasını istediklerini söyledi. "Bir insanın güven içinde çalışması üretimi artıracaktır, iş barışının uzun vadeli sürmesine katkı sağlayacaktır. Türk-İş olarak ülkemizde huzur istiyoruz. İşçi-işveren ilişkilerinde sağlıklı bir sistem istiyoruz. Bunun özünde yatan da insanın güvence içinde olmasıdır" diyen Meral, iş konusunda bu güvencenin sağlanmasının da devletin görevi olduğunu hatırlattı. Meral, ülke için ihtiyaç olan işgüvencesinin sağlanması konusunda diğer parti başkanlarına da hazırladıkları taslağı ileteceklerini söyledi.
1 Mayıs'ın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işçilerin, emekçilerin dayanışma günü olarak kutlandığını belirterek, bundan dolayı işçileri ve konfederasyonları kutlayan Okuyan; tahrik etmek isteyen grupların olduğunu öne sürerek, işçilerin bahar şenliği içinde kutlamasından memnun olduğunu söyledi.
Sendikaların ve işçilerin talep ettikleri işgüvencesi, işsizlik sigortası ve kayıtdışı istihdam konularının 50 yıldır tartışıldığını, ancak söylemin ötesine geçmediğini kaydeden Okuyan, işsizlik sigortası ve kayıtdışı istihdamın önlenmesi konusunda Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'yla önemli düzenlemeler yapıldığını öne sürdü.
İşgüvencesi yasa tasarısıyla ilgili çalışmalar başlattıklarını, işçi-işveren kesiminin uzlaşma içinde olmalarını arzu ettiklerini belirten Okuyan, "Yüz kızartıcı suç işleyen, kanunların suç saydığı fiilin içinde olan ya da üretimi engelleyen işçinin tabii ki orada memur gibi işgüvencesi zırhında olması beklenemez" dedi. Sendikal nedenlerle işten çıkarmaların önüne geçilmesinin de zorunluluk olduğunu kabul eden Okuyan; işverenin yazılı olarak neden işten çıkardığını bildirmesi gerektiğini de kaydederek, yasa konusunda önümüzdeki günlerde işçi-işveren kesimini bir araya getireceklerini söyledi.
Soruları cevaplayan Okuyan, önümüzdeki ay işsizlik sigortasına kesilmeye başlanacak zorunlu tasarruf birikimlerinin ne olacağı konusunda, emekliliği gelenlere ödendiği, ancak bütün olarak ödeme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nın çalışması olduğu açıklamasını yaptı. Toptan ödeme olmasının zor göründüğünü belirten Okuyan, fondaki birikimlerin işsizlik sigortasına aktarılmayacağının açık olduğunu bildirdi.
Sosyal güvenlik reformunun ikinci kademesinde SSK, Bağ-Kur'la ilgili düzenlemeler, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun İşkur'a dönüştürülmesi ve Bireysel Emeklilik konusunda yasa tasarılarının Bakanlar Kurulu'nda imzada olduğuna değinen Okuyan, Orman Bakanı Nami Çağan'ın imzasından sonra önümüzdeki hafta içerisinde Meclis gündemine getirileceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs yol gösteriyor

SONRAKİ HABER

Binlerce işçi greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa