02 Mayıs 2000 21:00

Dünyada 1 Mayıs coşkusu

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü, dünyanın dört bir köşesinde coşkuyla kutlandı. Sadece Almanya, Rusya ve Japonya'daki mitinglere milyonlar katıldı.

Paylaş
Dünyada 1 Mayıs coşkusu
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, tüm dünyada coşkuyla kutlandı. Japonya'dan ABD'ye, Endonezya'dan Filistin'e kadar birçok ülkede alanlara çıkan işçi ve emekçiler, sorunlarını ve taleplerini dile getirerek yeni bir dünyaya olan özlemlerini ifade ettiler.
ALMANYA
İşsizliğe karşı
İşçi ve emekçilerin mücadele günü 1 Mayıs, Almanya'nın toplam 1000 şehrinde ve bölgesinde kutlandı. 1 Mayıs gösterilerine yerli ve yabancı bir milyon civarında emekçi katıldı.
Alman Sendikalar Birliği (DGB)'nin merkezi 1 Mayıs kutlamaları, bu yıl dünya fuarı Expo 2000'in yapılacağı Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover'de yapıldı. Almanya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Gerhard Schröder, Alman Sendikalar Birliği Başkanı Dieter Schulte ve Alman Hizmetliler Sendikası (DAG) Başkanı Roland Issen'in konuşmacı olarak katıldığı mitinge 10 binin üzerinde katılım oldu.
Bu yılki 1 Mayıs gösterilerinin merkezinde "İşsizliğe karşı mücadele", "Herkese iş", "Gençlere çırak eğitim yerleri" ve "Yerli ve yabancıların birlikte yaşamaları ve mücadele etmeleri" talepleri vardı.
Hannover'deki 1 Mayıs mitinginde bir konuşma yapan DAG Başkanı Issen, hükümeti verdiği sözleri yerine getirerek, yeni işyerleri açmaya ve işsizliği azaltmaya çağırdı. Ekonominin gidişatının "oldukça iyi" olduğunu söyleyen Issen, bu olumlu gidişatın yeni işyerlerinin yaratılmasına yansıması gerektiğini dile getirdi.
Başbakan Schröder, yer yer ıslıklarla protesto edilen konuşmasında Almanya'da yeni bir çığrın açıldığını, hükümetin, ekonominin canlanması doğrultusunda attığı adımların yavaş yavaş etkilerini gösterdiğini ve işsizliğin azaldığını iddia etti.
Gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde 1 Mayıs gösterileri halen devam ediyordu. Avrupa Haber Merkezi'mize ulaşan bilgilere göre, Berlin'de 30 binin üzerinde, Frankfurt'da 7000'in üzerinde, Hamburg'da 10 bin, Krefeld ve Kassel'de 1500, Stuttgart'ta 10 binin üzerinde, Hannover'de 30 bin, Köln'de 8000 işçi ve emekçi 1 Mayıs gösterilerine katıldı.
JAPONYA
milyon emekçi sokakta birleşti
1 Mayıs'ın her yıl yüzbinlerce işçi tarafından gösterilerle kutlandığı Japonya'da bu yılki gösterilerin ana teması, işsizliğe karşı mücadele oldu. Dün 1070 şehir ve kasabada düzenlenen mitinglere 2 milyona yakın işçi katıldı. Eylemlerin büyük bir bölümü, Japonya İşçi Sendikaları Konfederasyonu (RENGO) tarafından örgütlendi.
Rengârenk bayraklarıyla ülkenin dört bir köşesinde bir araya gelen işçi ve emekçiler, işsizlik oranının ülke tarihinde hiç bu kadar yüksek olmadığına dikkat çekerek, işgüvencesi talebini ileri sürdüler. Yapılan konuşmalarda da, yaşanan ekonomik krizin yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışan iktidardaki Liberal Demokratik Parti eleştirildi. Gözlemciler, daha önceki 1 Mayıslara kıyasla bu yıl iktidar karşıtı vurgunun çok yoğun olduğunu belirttiler.
Japonya'daki işsiz sayısı, Asya krizinin ardından 3.5 milyona yükselmişti.
En büyük işçi mitinglerinden biri, başkent Tokyo'daki Yoyogi Parkı'nda gerçekleştirildi. Mitinge 100 binden fazla işçi katıldı.
RUSYA
Moskova, St Petersburg...
Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan yürüyüşlere yüzbinlerce kişi katıldı. Sendikalar ve siyasi partiler, ayrı ayrı güzergâhlarda iki gösteri düzenlediler. Sendikaların, kent merkezindeki Tverskaya Caddesi'nde yaptıkları yürüyüşe 20 bin işçi katıldı. Sendikacıların gösterisinde, "iş, ücret, sosyal güvence" gibi sloganlar öne çıktı. Ana muhalefetteki "Komünist" Parti başta olmak üzere sol partiler ve grupların yürüyüşleri de Kremlin yakınındaki güzergâhta yapıldı.
Diğer büyük kentlerde de geniş katılımlı gösteriler yapıldı. Sibirya ve Uzak Doğu kentlerinden Yujno-Sahalinsk'teki gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Habarovsk, Petropavlovsk-Kamçatski, Magadan, Krasnoyarsk ve diğer kentlerdeki gösterilere de 5'er bin kişi yer aldı. İnterfaks ajansının, İçişleri Bakanlığı'na dayanarak verdiği habere göre, 189 bölgenin 74'ünde düzenlenen gösterilere 400 binin üzerinde katılım oldu. Sendikalar, eylemlere tüm ülke çapında 1 milyondan fazla emekçinin katıldığını belirttiler.
AVUSTURYA
Irkçı hükümete protesto
1 Mayıs, Avusturya'nın başkenti Viyana'da ve Linz şehrinde coşkuyla kutlandı
Başkentte düzenlenen iki büyük yürüyüşte, ırkçı FPÖ ile sağcı Halk Partisi'nin kurduğu hükümet karşıtı sloganlar dikkat çekti.
Yürüyüşlerden ilki, Sosyal Demokrat Parti tarafından düzenlendi. Birçok sendika ve kitle örgütünün katıldığı bu yürüyüşte 100 bine yakın işçi yer aldı. Bu rakamın, geçmiş yılların iki katı olduğu ifade ediliyor. Oldukça canlı ve coşkulu geçen eylemde, ırkçılığın yanı sıra, hükümetin açmayı planladığı "istikrar" paketi de protesto edildi.
Alternatif yürüyüş adı altında düzenlenen ve Avusturya Komünist Partisi ile yerli-yabancı çeşitli sol ve otonom grupların katıldığı ikinci yürüyüşte de 4000 kişi buluştu.
Yukarı Avusturya'nın başkenti Linz'de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde de 12 bin işçi ve emekçi yer aldı. Demiryolu, demir-çelik ve postane işçileri, iş kıyafetleriyle yürüyüşe katıldılar. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da, İşçi Odaları Çalışanları ile birlikte eyleme destek verdi.
Linz'deki ikinci yürüyüş ise çeşitli sol-anarşist gruplar tarafından düzenlendi. Bu eyleme de yaklaşık 300 kişi katıldı.
FİLİPİNLER
Polis binlerce işçiye saldırdı
Asya ülkesi Filipinler'de 1 Mayıs için sokaklara çıkan binlerce işçi, polisin terörüyle karşılaştı. 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde gösteri yapan binlerce işçiye cop ve tazyikli su ile saldıran polis, 10 kişiyi yaraladı. Görgü tanıkları, polisin, başkent Manila'daki Başkanlık Sarayı yakınında toplanan ve Devlet Başkanı Joseph Estrada'nın istifasını isteyen 15 bin kadar işçiye saldırdığını belirtti. İşçiler, saldırıya taşlarla karşılık verdi.
İşçi sendikaları tarafından düzenlenen eylemde, Estrada'nın IMF patentli ekonomik politikalarına karşı çıkılarak, petrol fiyatlarına yapılan son zamlar protesto edildi. İşçilerden 7'sinin gözaltına alındığı belirtildi. Ülkenin diğer bazı eyaletlerinde düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşlerinin sakin geçtiği bildirildi.
FİLİSTİN
'Tutsaklar serbest bırakılsın'
Filistin'de 1 Mayıs, işçilerin yoğun katılımıyla kutlandı. Önceki günkü kutlamalar sırasında, işçilerin her sabah İsrail'e girip çalıştığı Gazze Şeridi'ndeki Erez Kapısı'nda bir araya gelen çoğu genç yüzlerce işçi, Filistin bayraklarıyla sloganlar attılar.
Batı Şeria'nın Ramallah kentinde toplanan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi Filistinliler de, İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması talebiyle bir eylem gerçekleştirdi. Filistinlilerin, İsrail'in Soykırım Anma Günü ile karışmaması için 1 Mayıs'ı bir gün erken kutladığı belirtiliyor.
DOĞU TİMOR
İlk yasal 1 Mayıs
Düzenlenen referandumla bağımsızlığını seçerek Endonezya diktatörlüğünün baskısından kurtulma yönünde ilk adımı atan Doğu Timor'da 1 Mayıs, bu yıl ilk kez silahların gölgesinden uzak geçti. Doğu Timor'daki geçici yönetim tarafından işçi ve emekçilerin bayramı ilan edilen 1 Mayıs, onbinlerce emekçinin katılımıyla kutlandı. Kutlamalara, Avustralya'dan sendika liderleri ile Aboricin yerlileri de katıldılar. Doğu Timor Endonezya diktatörlüğünün işgali altında iken, sendikalar dahi yasaklanmıştı.
İRLANDA
Irkçılığa karşı
İrlandalı işçi ve emekçiler, bu yıl 1 Mayıs'ta ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı yürüdüler. Ülkenin birçok şehrinde 1 Mayıs eylemleri düzenlenirken, başkent Dublin'deki eylemde üç büyük sendikal örgüt bir araya geldi. Saat 12.30'da başlayan eyleme, Dublin İşçi Sendikaları Konseyi, İrlanda İşçi Sendikaları Kongresi ve Belfast İşçi Sendikaları Konseyi üyesi 10 binden fazla işçi katıldı. Parnell Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, Özgürlük Salonu binası önünde sona ererken, yine sendikalar tarafından ırkçılık karşıtı bir dizi etkinlik düzenlendi. Bunlar arasında bir dizi konser ve bir de fotoğraf sergisi yer aldı.
BULGARİSTAN
'Hükümet istifa'
Bulgaristan'da resmi tatil ve bayram olan 1 Mayıs dolayısıyla muhalefet ülke genelinde hükümeti protesto gösterileri düzenledi. Başkent Sofya'da NDK Kültür Merkezi önünde düzenlenen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı mitingde hükümet aleyhine sloganlar atıldı ve Başbakan Kostov istifaya davet edildi. "Fakir insan özgür olamaz" , "Korku ve rüşvete hayır", "Rusya ile dost olalım" ve "NATO dışarı" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Erken seçim istiyoruz" ve "Hükümet istifa" sloganları attılar.
PAKİSTAN
'1 Mayıs yasallaşsın'
Pakistan Otomotiv İşçileri Sendikaları Federasyonu, uluslararası kamuoyuna bir açıklama yaparak ülkede 1 Mayıs'ın yasallaştırılmasını istedi. Federasyon Genel Sekreteri Aijaz Ahmed Hamirani tarafından yapılan açıklamada, 1 Mayıs'ın Pakistan'da geçmişte yasal bir işçi bayramı olduğu hatırlatılarak, işçilerin bu en büyük gününün yeniden yasallaştırılmasını istedi.
Navaz Şerif hükümetinin 1 Mayıs'ı yasakladığını, onu deviren askerlerin de bu konuda hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Hamirani, bayramlarının derhal yasallaştırılmasını talep etti
KANADA
Grevcilerle dayanışma
Kanada'da Calgary Herald ve National Post gazetelerinin işçileri 1 Mayıs'a grevde girdiler. Ulaşım, Enerji ve Gazete İşçileri Sendikası (CEP) ve Kanada Emek Kongresi (CLC), bu yılki 1 Mayıs'ı, grevdeki basın emekçileriyle dayanışma ve ulusal eylem günü ilan etti. İşçi örgütleri, özellikle ülkenin en büyük basın tekellerinden Conrad Black'in en çok satan gazetesi National Post'un boykot edilmesi çağrısında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Bağımsızlık ve demokrasi için 1 Mayıs!

SONRAKİ HABER

Endonezyalı işçiler bellek tazeledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...