01 Mayıs 2000 21:00

Urfa'da 20 yıl sonra ilk kez

Urfa'da yirmi yıl sonra binlerce emekçi 1 Mayıs alanında buluştu. Mitinge işçilerin ve yerel kıyafetli kadınların katılımı dikkat çekerken, emekçiler OHAL'in kaldırılmasını istediler

Paylaş
Urfa'da 20 yıl sonra ilk kez
20 yıl aradan sonra ilk kez Urfalı emekçiler 1 Mayıs alanındaydı. Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı mitingde "Yaşasın 1 Mayıs", "OHAL'a hayır, Evrensel'e özgürlük", "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm", "Sendika hakkımız, grev silahımız","Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.
EMEP'in çağrısıyla siyasi partilerin oluşturduğu tertip komitesinin başvurusuyla Haleplibahçe'de yapılan mitinge, DİSK Genel-İş üyesi belediye işçilerinin ve yerel kıyafetleriyle kadınların katılımı dikkat çekti. İlk konuşmayı aynı zamanda Tertip Komitesi Başkanı olan EMEP İl Başkanı Cemalettin Özden yaptı. Özden, bütün işçileri ve kamu emekçilerini sendikalarında örgütlenmeye çağırdı. OHAL'in kaldırılmasını isteyen Özden, özellikle Evrensel ve Özgür Bakış gazetelerinin bölgeye sokulmamasını kınadı. Urfa'da baskıların, sürgünlerin ve kapatmaların yoğun yaşandığını ama birlikte mücadele edilirse bütün bunların aşılacağını belirten Özden'in, konuşmasında Radyo Karaca'nın MKM'nin kapalı olmasına değinmesi, yoğun alkış aldı. 1 Mayıs kutlamalarının birçok yerde yasaklanmasını protesto eden Özden, önümüzdeki yıl yapılacak kutlamalara sendikacıların sahip çıkmasını istedi.
Polis engellemek istedi
DİSK Genel-İş Şube Başkanı Remzi Çalışkan, Hizmet-İş Şube Başkanı Ali Uğraş, Belediye-İş Şube Başkanı Adem Şildak, CHP İİ Başkanı Hasan Dikayak, KESK GYK Üyesi İhsan Avcı'nın katıldığı mitingde, KESK adına Eğitim-Sen Basın-Yayın Sekreteri Kadri Konak da bir konuşma yaptı. Konak'ın konuşmasının ardından Demokratik Barış Partisi Genel Başkan Yardımcısı Edip Samancı ile HADEP İl Başkanı Ziya Çalışkan da bir konuşma yaptı. Ortaya konulan birlik ve dayanışmanın önemine değinen Çalışkan, "Bu birlik ve dayanışma olmazsa hiçbir şey olmaz" dedi. Bu dayanışmanın barış ve demokrasiyi de geliştireceğini belirten Çalışkan, "Barış olmazsa demokrasi de olmaz" diye konuştu. Mitinge Suruç, Viranşehir, Yukarıgöçlü'nün HADEP'li belediye başkanları da katıldı. Alana giriş sırasında KESK'e ait bazı dövizler polis tarafından engellemek istese de birçoğu alındı; ancak "Biji 1 gulan" yazılı döviz alana sokulmadı. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı mitingde polis sık sık ses aracına ve konuşmacılara müdahale etti.
Mitingin ardından Sibel Muslu, Mustafa Demir ve adını öğrenemediğimiz iki Özgür Halk çalışanının gözaltına alındığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Gergin ve 'tavır'lı ikinci tur

SONRAKİ HABER

Yasaklara rağmen binler buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...