01 Mayıs 2000 21:00

Adana'da 3000 kişi

Adana'da 3000'i aşkın işçi ve emekçi alanları doldurarak, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganını attı.

Paylaş
Adana'da 3000 kişi
Adana'da 3000'i aşkın işçi ve emekçi alanları doldurarak, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganını attı. Saat 10.00'dan itibaren Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanmaya başlayan işçi ve emekçiler, kortejler oluşturarak yürüyüşe başladı. Toplanma alanından 200 metre kadar sonra barikat kuran polis, herkesi tek tek aradı. Aramalar uzun sürerken, birçok kişi ayakkabılarının içine kadar arandı.
Adana Demokratik Muhalefet Platformu'nun tertip komitesi oluşturduğu ve yürüyüş için başvurduğu mitingde, DİSK Mersin'e gittiği için yer almadı. Mitingde ilk sırayı Emekli-Sen alırken, ardından yine DİSK'e bağlı Genel-İş Bölge ve 2 No'lu Şube yürüdü. Mersin'de örgütlü olup Adana'da çalışan Yol-İş üyesi işçiler pankartlarıyla katılırken, arkasından KESK, Eğitim-Sen, Haber-Sen, Tüm Bel-Sen, İHD, Barikat, Atılım, Alınteri dergileri, Halkevi ve Çukurova üniversitesi öğrencileri ve TMMOB yürüdü. Dergilerin ardından sırasıyla HADEP, ÖDP, TÜMTİS ve EMEP yürüdü. Kamu emekçileri "Sahte sendika yasasına hayır", "Yaşasın KESK" sloganlarıyla katılırken, TÜMTİS "Genel grev, genel direniş", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Grevdeki işçiler yalnız değildir", "Suskun Türk-İş istemiyoruz" sloganlarıyla yürüyüşe katıldı. EMEP Adana İl Örgütü ve Emek Gençliği de, "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Genel grev, genel direniş", "Özelleştirmeye hayır", "Özelleştirmeciler değil, emekçiler kazanacak", "Parasız eğitim, parasız sağlık", "Sermayeye karşı emek cephesi", "POAŞ, TÜPRAŞ ve Tekel satılamaz" sloganlarını attılar. 3000'i aşkın emekçi, arama noktasından Mustafa Kemal Bulvarı'nı geçtikten sonra Kasım Gülek Köprüsü'nden geçerek, İstasyonönü Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandı. Tek tek kurumların isimleri çağrılarak alana geçildi. Alanda "tertip komitesi" adına konuşma yapan Haber-Sen Adana Şube Başkanı Yasin Aytaç, sermayenin uluslararası saldırılarını "globalleşme" ve "küreselleşme" adı altında devam ettirdiğini belirterek, dünyadaki işçi ve emekçilerin bu saldırılara karşı enternasyonal dayanışma ruhuyla mücadelelerini her geçen gün daha da yükselttiğini söyledi. Yakın zamanda Seatle, Davos ve Washington'da sermayenin örgütleri olan IMF ve Dünya Bankası'nın emekçilere karşı yeni saldırılarını ve sömürü politikalarını geliştirdiğini söyleyen Aytaç, yapılan tüm bu saldırılara karşı emperyalizmin işçiler ve emekçiler tarafından teşhir edildiğini söyledi. Yasin Aytaç'ın konuşmasının ardından eyleme katılanlar, müzikler eşliğinde halaylar çekerek oyunlar oynadı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Mersin'de 10 bin emekçi
2000'in ilk 1 Mayıs'ı Mersin'de de işçilerin ve emekçilerin kitlesel katılımı ile coşkuyla kutlandı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüş, saat 10.30'da İstasyon Meydanı'nda başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan mitingde DİSK, Petrol-İş ve Yol-İş kitlesel katılımıyla dikkat çekti. Petrol-İş, Yol-İş, Liman-İş, Kristal-İş, TÜMTİS, DİSK/Genel-İş ve KESK'in ardından CHP, EMEP, HADEP, ÖDP, İP ve dergi çevreleri kortejde yerlerini aldı. Petrol-İş üyesi işçiler, "POAŞ, PETKİM, TÜPRAŞ özelleştirmesine hayır" yazılı pankart açarken, Yol-İş üyesi işçiler, "Söz, yetki, karar, iktidar çalışanlara", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" yazılı; DİSK üyesi işçiler ise "Emek en yüce değerdir", "Belediyelerde taşeronlaştırmaya hayır" yazılı pankartlar taşıdılar. Özelleştirme karşıtı ve dayanışmayı öne çıkaran sloganlar atan işçiler, miting alanına zor sığdı. 1 Mayıs ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi. Burada konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve Emek Paltformu Dönem Sözcüsü Enver Guydur, "Dünyada ve ülkemizde tüm baskılara, saldırılara karşı 1 Mayıs'ta alanlarda olmanın coşkusunu taşıyoruz" dedi. Guydur, hükümetin IMF'nin direktiflerinde çalıştığına dikkat çekti. Türk-İş'in yürüyüşünün bir başlangıç olduğuna vurgu yapan Guydur, kitlelerine alanlara inme sözü verdiklerini ve eylemlerinin daha disiplinli bir şekilde devam edeceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Giresun'da '80'den sonra ilk kez

SONRAKİ HABER

Erkekler ağlamaz, ağlatır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...