01 Mayıs 2000 21:00

Giresun'da '80'den sonra ilk kez

Giresun'da 1980 yılından sonra ilk defa, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş, Selüloz-İş, Tez-Koop-İş, KESK'e bağlı Eğitim-Sen...

Paylaş
Giresun'da '80'den sonra ilk kez
Giresun'da 1980 yılından sonra ilk defa, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş, Selüloz-İş, Tez-Koop-İş, KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, BES, Haber-Sen, Tarım Gıda-Sen üyesi işçi ve emekçilerin katılımıyla 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Yaklaşık 350 kişinin katıldığı ve Belediye Başkanı Mehmet Işık'ın da destek sunduğu kutlamada, Selüloz-İş şube başkanı yaptığı konuşmasında, "SEKA satılmaya kalkışılırsa işçilerce işgal edilecektir. Sıkıysa satsınlar. Cesetlerimizi çiğnetmeden bu fabrikayı kapattırmayız" dedi.
Trabzon'da ise saat 12.00'de TEDAŞ önünde toplanan yaklaşık 2000 kişinin katılımıyla başlayan miting Atatürk Meydanı'nda 15.00'te sona erdi. Türk-İş'e bağlı 11 sendika, KESK, Hak-İş ve siyasi partilerden EMEP, ÖDP, İP ve CHP'nin katıldığı kutlamada, KTÜ öğrencileri, "IMF defol, üniversiteler bizimdir" yazılı pankartla yürüdü. Yürüyüş sırasında Haklar ve Özgürlükler Platformu'na polis saldırd ve 4 kişi gözaltına alındı. Samsun'da İstasyon Caddesi'nde bir araya gelen CHP, ÖDP, EMEP, KESK, Enerji Yapı Yol-Sen, BTS, Eğitim-Sen, DİSK, Petrol-İş. TÜMTİS, TES, ADD, ÇYDD Samsun şubeleri ve öğrenci koordinasyonu, eylemin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler. 3000 kişinin katıldığı kutlamada, emperyalizm karşıtı sloganlar atıldı, pankartlar taşındı.
Çorum, Divriği, Silifke...
Çorum'da TEDAŞ meydanında toplanan 1500'ü aşkın kişi 1 Mayıs'ı coşkuyla kutlarken, atılan sloganlarla sık sık emperyalizm ve bağımlılık ilişkileri lanetlendi. KESK, Genel-İş'e bağlı konut işçileri, Gıda-İş, Yapı İşçileri Derneği, EMEP, ÖDP, İP ve CHP'nin katıldığı eylemde Tertip Komitesi adına KESK Dönem Sözcüsü Hikmet Aydın ve sendikalar adına Konut-İş Çorum Şubesi yöneticisi Ali Pancarcı birer konuşma yaptı. Kutlamalar davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. Silifke'de ise, eski belediye binasının önünde bir araya gelen Selüloz-İş, Eğitim-Sen, Kamu-Sen, Tüm Bel-Sen, CHP, İP ve ÖDP katılımıyla kutlanan 1 Mayıs'ta, Selülüz-İş Sendikası adına Halil Demirel tarafından açılış konuşmasında, 1 Mayıs kutlamasındaki bu coşkunun ilerleyen günlerde yoğunlaşacak olan mücadeleye aktarılması gerektiği vurgulandı. Divriği'de 1 Mayıs kutlamaları tertip komitesinin almış olduğu karar gereğince saat 11.00'de Pazar Meydanı'nda başladı. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı kutlamalarda sık sık "MAI, MIGA, tahkim; kahrolsun emperyalizm", "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçi, memur el ele, genel greve" sloganları atıldı.
Burhaniye'de 1000 kişi...
Burhaniye'de Genel-İş Balıkesir Şubesi'nin müracaatı sonucu yapılmasına izin verilen mitinge yaklaşık 1000 kişi katılırken, EMEP kitlesel bir şekilde destek verdi. Köprü başında 12.30'da kortej oluşturan katılımcılar, şehir meydanına kadar, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz" sloganları eşliğinde yürüdü. EMEP'in dışında ÖDP ve CHP'nin de destek sunduğu mitingde, Genel-İş Başkanı Ali Başaran, EMEP GYK Üyesi Abudullah Varlı, inşaat işçileri adına Mustafa Çelik birer konuşma yaptılar. Davul zurna eşliğinde coşkuyla sona eren kutlamanın ardından, Kemer FM radyosunda işçi sendikaları Burhaniye şubeleri başkanları ve EMEP GYK Üyesi Abudullah Varlı'nın katılımıyla, "1 Mayıs'ın Anlam ve Önemi" başlıklı canlı yayın gerçekleştirildi.
Adıyaman'da Demokrasi Platformu tarafından organize edilen miting öncesi emniyet müdürlüğü önündeki alanda toplanan 1500 kişi sloganlar eşliğinde itfaiye alanına kadar yürüdü. Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, SES, BES, Tüm Bel-Sen, İHD, CHP, HADEP, EMEP ve üreticilerin katıldığı miting, yapılan konuşmlar ve çekilen halaylarla sona erdi.
'İSDEMİR halkındır, satılamaz'
İskenderun'da Türk-İş, DİSK, KESK'e bağlı sendikalar ile EMEP, HADEP, İP, CHP ve Atılım'ın ortaklaşa düzenlediği 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı. İstasyonda başlayıp Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüyüşe geçen yaklaşık 2000 kişi çeşitli sloganlarla birlik, dayanışma ve mücadele taleplerini haykırdı. Katılımcılar sık sık "İSDEMİR halkındır, satılamaz" sloganını attılar. Öte yandan Antakya'dan 1 Mayıs'a katılmak üzere gelen araçlar kimlik kontrolü bahanesiyle bir süre polis tarafından İskenderun girişinde bekletildi. Yürüyüş 12.30'da İstasyon'dan başladı. Mitinge en kitlesel katılımın HADEP pankartı arkasında olduğu gözlendi. Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Tamim Salmanoğlu ortak metni okudu. Aradından Türk-İş Hatay İl Temsilcisi ve Belediye-İş İskenderun Şube Başkanı İbrahim Bayar günün önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
SEKA işçileri alandaydı
Bolu'da kutlanan ilk 1 Mayıs SEKA işçilerinin özelleştirme protestosuna dönüştü. Yaklaşık 200 SEKA işçisinin katılımıyla kutlanan 1 Mayıs Bolu SEKA Şubesi önünde gerçekleştirildi. Kutlama sırasında işçilere açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Erdoğan Kepeli, Türk-İş'in 1 Mayıs'a yönelik hazırladığı bildiriyi okudu. Kepeli SEKA işçisinin özelleştirme canavarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek "12 Kasım depremi sonrası Bolu iline bağlı 51 bin sigortalı işçi sayısı bugün 30 bine düştü" dedi. SEKA işçisinin işsizlikle karşı karşıya kaldığını anlatan Kepeli, SEKA işçisini ve tüm kitle örgütlerini mücadele alanlarına çağırarak "Sınıfa yönelik saldırıları püskürtmek, birlik ve mücadeleyi yükseltmek yolundan geçer" dedi. Kepeli'nin ardından söz alan SEKA Şube Başkan Mustafa Temel, deprem sıkıntısı içinde yaşayan Bolu'nun ikinci bir sıkıntı olan özelleştirme ile karşı karşıya kaldığını kaydederek "SEKA işçisi işinin elinden alınması halinde sıkıntısı bir kat daha katlanacaktır" dedi. "SEKA halkındır, satılamaz", "1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun" ve "Özelleştirme halka ihanettir" dövizlerinin açıldığı kutlamaya EMEP, CHP, Halkevleri ve üniversiteli gençlik de destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da işçi ağırlığı

SONRAKİ HABER

Adana'da 3000 kişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...