30 Nisan 2000 21:00

1 Mayıs şehitleri unutulmuyor

1 Mayıs 1977'de, yüzbinlerce işçi ve emekçi, bayramlarını kutlamak için Taksim Meydanı'na akın etti. Yüzbinler hep bir ağızdan 1 Mayıs marşını söylerken, bir kontrgerilla organizasyonu sonucu, 37 kişi katledildi.

Paylaş
1 Mayıs şehitleri unutulmuyor
Jülide Kalıç
Onlar, iyiyi, doğruyu, güzeli ve yeniyi işleyen işçi ve emekçilerdi. Onlar, 1977 1 Mayıs'ında meydanlara akanlardı, sömürüsüz, baskısız, özgür ve savaşsız bir dünya özlemiyle. Onlar, emperyalist yağmacılığa ve kapitalist sömürüye karşı çıkanlardı sloganlarıyla. Bütün dünyanın ezilen işçileri ve halklarının birliğinin gerekliliğini haykıranlardı. Onlar yüzbinlerce kardeş işçi ve emekçiydi 1 Mayıs'ta, Taksim Meydanı'nda. Onlar, Taksim'de bir kontgerilla organizasyonu sonucu katledilen 37 işçi ve emekçiydi.
Sürgünlerle geçen yıllar...
1977 1 Mayıs'ının üzerinden 23 yıl geçti. Katledilen 37 işçi ve emekçiden biri olan eğitim emekçisi Bayram Çıtak'ın mücadelesi ise devam ediyor. Bayram Çıtak'ın eşi Selver Çıtak, eşinin yeni bir dünya kurma mücadelesini kaldığı yerden sürdürmeye kararlı. Selver Çıtak, katliamın faillerinin bulunmasını ve yargı önüne çıkarılmasını istiyor. Selver Çıtak, 1977 1 Mayıs Bayramı'na çocuğu hastalandığı için katılamamış. Sonrasında eşinin öldüğü haberi ulaşmış kendisine. Sivas Şarkışla Emlekhöyük 1940 doğumlu Bayram Çıtak, TÖB-DER'li bir öğretmendi. Eşi, sürgünlerle baskılarla geçen yıllar geçirdiklerini ancak, Bayram Çıtak'ın hiçbir zaman yılmadığını, işçi sınıfına duyduğu inancı hiç kaybetmediğini vurguluyor.
Eşinin herkes tarafından sevilip, sayıldığını, öğrencilerinin ise hâlâ kendisini aradığını belirten Çıtak, tayinlerinin Ankara'ya çıkmasından 15 gün sonra Bayram Çıtak'ın arkadaşlarıyla birlikte 1 Mayıs Bayramı'na katılmak için İstanbul'a gittiğini ifade ediyor. Eşinin köyü olan Emlekhöyük'de de 6 yıl öğretmenlik yaptığını dile getiren Çıtak, "Bayram köylüyle köylü, işçiyle işçi, çocukla çocuktu. O bağda, bahçede, tarlada da çalışırdı" diyor eşi için.
Rıdvan Budak'a tepki
Eşinin 1969 büyük öğretmen boykotuna da katıldığını ve adli soruşturmalar geçirdiğini dile getiren Çıtak, o zamanlar TÖB-DER'in kendilerine sahip çıktığını, DİSK'in ise kendilerini hiç arayıp sormadığını bildiriyor. "DİSK eski Başkanı Rıdvan Budak'la, Meclis makamında görüşmek için randevu istedim ama cevap gelmedi. Onu seçtik oraya getirdik. 'İşçi sınıfı için ne yapıyorsunuz?' diye soracaktım. 1 Mayıs'ın resmi işçi bayramı ilan edilmesini talep ettiğimizi ve gerekeni yapmasını rica edecektim" diyen Çıtak, 1 Mayıs'ta katledilenlerin faillerinin belli olduğunu ama ortaya çıkarılmadığını söylüyor. Katliamın boyutlarını saklamaya çalıştıklarını, eşinin ezilme ve çiğnenme sonucu öldürüldüğünün iddia edildiğini belirten Çıtak, otopsi raporunda kurşun deliklerinden bahsedilmediğine dikkat çekiyor. Çıtak, "Eşimin şakağında ve göğsünde mermi izi vardı" diyor.
Mücadele sürüyor
Selver Çıtak, İLKSAN'da uzun yıllar çalıştığını daha sonra ise Bayram Çıtak'ın eşi olduğu için işten atıldığını dile getiriyor. Bir buçuk yıl işsiz kaldıktan sonra Çankaya Belediyesi'nde işe girdiğini ve emekli olduğunu bildiren Çıtak, işçi ve emekçilere yapılan saldırıların pervasızca artığına dikkat çekerek, 1 Mayıs'ın öneminin daha da arttığını ifade ediyor. "Eşim öğretmendi ama işçi sınıfına inancı vardı. İşçi sınıfıyla dayanışma için de olmak için 1 Mayıs'a katılmıştı. Elinde silahı yoktu. Sadece bayram kutlamaya gitmişti" diyen Çıtak, 1 Mayıs'ta alanlarda olacağını ve eşinin mücadelesini kaldığı yerden devam ettireceğini vurguluyor.
CHP: İşçi Bayramı yasallaşsın
CHP Genel Başkanı Altan Öymen, 1 Mayıs'ın, gelecek yıldan itibaren İşçi Bayramı olarak kutlanmasını istedi. Öymen, 1 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajında, dileklerinin, bugünün, gelecek yıldan itibaren İşçi Bayramı olarak kutlanması olduğunu belirtti. Bu nedenle gerekli yasanın bir an önce çıkarılmasını isteyen Öymen, yürürlükte bulunan yasa, tüzük, yönetmelik ve kararnamelerin de ILO sözleşmeleri ile uyumlu duruma getirilmesi gerektiğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Seyman da, yaptığı yazılı açıklamada, Diyarbakır Valiliği'nin, 1 Mayıs kutlamaları için yapılan başvuruyu reddetmesini büyük bir üzüntüyle karşıladığını belirterek, "Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi burada da 1 Mayıs'ın kutlanmasına izin verilmeliydi. Bu özlenen barışa katkı yapardı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeciler değil

SONRAKİ HABER

Kadınlar, 1 Mayıs'a!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...