19 Ağustos 2011 10:20

Kentsel dönüşüm Tokludede’yi de yıkıyor

İstanbul’da Ayvansaray’ın Sur Dibi’nde bulunan Tokludede Mahallesi’nde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Fatih Belediyesi ve Altınboynuz Şirketi tarafından evler yıkılıyor. Evlerinden olan  mahalle sakinleri ise seslerini duyurabilmek için bugün Tokludede Parkında bir basın açıklaması düzenledi. Basın aç

Kentsel dönüşüm Tokludede’yi de yıkıyor
Paylaş

YAŞAMLAR ALT ÜST EDİLİYOR

Fener Balat Ayvansaray Kiracıları ve Ev sahipleri Yardımlaşma Derneği(FEBAYDER) adına basın açıklamsını okuyan Çiğdem Şahin, hükümetin yeni çıkartılan yasalarla yüksek kâr getirecek semt, mahalle ve tarihi alanların belediyeler tarafından ‘Kentsel Dönüşüm Alanı’ ilan ederek özel şirketlere devrettiğini belirtti. Şahin, insanların rızası olsun ya da olmasın vatandaşların evlerinden zorla çıkartıldığını ve yaşamlarının alt üst edildiğini kaydetti. Yaşanan baskı ve tacizler karşısında bir vatandaşın da çaresizliğinden intihar ettiğine dikkat çeken Şahin “bir insanın yaşamdan vazgeçmesi, önünde hiçbir umut ışığı, gelecek görememesi, sessiz bir çığlığın haykırabileceği en yüksek noktadır” dedi. Şahin’in ardından konuşan mahalle temsilcisi Aydın Akçay ise, 40 yıldır Tokludede’de yaşadıklarını, kimsenin arazisini işgal etmediklerini , evlerine dişleriyle tırnaklarıyla hayatlarının tüm birikimini harcayarak sahip olduklarını belirtti.

ZORLA TAHLİYE İNSAN HAKKI İHLALİDİR

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise, insan hayatına kasteden bir kentsel dönüşüm olmayacağını, insan dostu kentler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Habitat AGFE(Zorla Tahliyeler Üzerine Danışmanlık Grubu) üyesi Cihan Uzunçarşılı Baysal da bu bölgeden çıkan bir Başbakanın buranın halkının köküne kibrit suyu döktüğünü dikkat çekti. Baysal, Tokludede halkının mahallelerini terk etmek istemediğini belirterek, zorla tahliyelerin ise  bir insan hakkı ihlali olduğuna vurgu yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge  Planlama Uzmanı Doç.Dr. Asuman Türkün, kentsel dönüşüm projelerinin insanları kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini vurgulayarak, bugün yapılan TOKİ konutlarına yerleştirilen insanların yoksulaştırıldığını, tüm gelirlerini banka kredilerine yatırmak zorunda kaldıklarını söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşiyle barışmaya gitti kayınvalidesini öldürdü

SONRAKİ HABER

Saathane Meydanı dönüşümü, esnafı ayağa kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...