29 Nisan 2000 21:00

Akdeniz'de yaygın 1 Mayıs

Akdeniz Bölgesi'nde Emek Platformu öncülüğünde yürütülen 1 Mayıs çalışmaları sürerken, pazartesi alanlarda yapılacak yürüyüş ve mitinglere izin verildi.

Paylaş
Akdeniz'de yaygın 1 Mayıs
Halil İmrek
Akdeniz Bölgesi'nde Adana, Mersin, Silifke ve İskenderun'da Emek Platformu öncülüğünde yürütülen 1 Mayıs çalışmaları sürerken, pazartesi alanlarda yapılacak yürüyüş ve mitinglere izin verildi.
Mersin'de Türk-İş, KESK, DİSK'ten oluşan tertip komitesinin başvurduğu 1 Mayıs kutlamasına izin verildi. 1 Mayıs'a yönelik çıkardığı 3000 afiş ve 10 bin bildiriyi dağıtan tertip komitesi, halkı hükümetin IMF dayatması olan saldırı politikalarına, özelleştirmelere, zorunlu tasarrufların gasp edilmesi girişimlerine, kamu emekçilerinin düşük yüzdelik zamlara mahkûm edilmesine, toplusözleşmelerdeki dayatmalara, sosyal güvenliğin tasfiye edilmesine karşı alana çağırdı. Ayrıca Emeğin Partisi Mersin İl Örgütü semtlere ve fabrikalara yönelik çıkardığı bildiriler ve Emeğe Sesleniş bültenleriyle emekçileri, 1 Mayıs'a çağırdı. Birçok yerde toplantılar gerçekleştirildi.
İskenderun'da izin alındı
İskenderunlu işçi ve emekçiler de İSDEMİR'in özelleştirilmesine, işsizliğe, ülkenin talan edilmesine karşı 1 Mayıs'ta güçlü bir şekilde alanlara çıkacaklar. İskenderun'da Emek Platformu adına Belediye-İş'in yaptığı başvuruya izin verilmemesi üzerine Eğitim-Sen yeniden başvuru yaptı ve 1 Mayıs mitingine izin verildi.
Haziran ayı başında İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nın ihaleleye çıkarılarak satılmak istenmesi nedeniyle İskenderun'da özel bir anlamı olan 1 Mayıs'a işçi ve emekçi sendikalarının yanı sıra, siyasi partiler katılacak. Öte yandan İskenderun Emeğin Partisi İlçe Örgütü Organize Sanayi Sitesi, İskenderun halkına ve özel olarak İSDEMİR işçilerine yönelik çıkardığı bildirileri dağıtarak, 2000 yılının 1 Mayıs'ının önemine dikkat çekti. Özelleştirme saldırılarına cevap vermek açısından tüm işçileri 1 Mayıs'a çağıran EMEP, tüm gücü ile alanda olacağını belirtti.
1 Mayıs'ta İskenderun'daki mitinge katılmaya hazırlanan Antakyalı işçi ve emekçiler, baskılara maruz kalıyor. Antakya EMEP'in afişleri, bildirileri sürekli polis engeline takılıyor. Afişe çıkan EMEP'liler gözaltına alınırken, polis afiş ve bildirilere gerekçesiz olarak el koyuyor.
Tekel özelleştirilemez!
Emeğin Partisi Adana İl Örgütü, Tekel'in özelleştirilmesine karşı yürüttüğü çalışmayı 1 Mayıs çalışmalarıyla birleştirdi. "Tekel özelleştirilemez, özelleştirme saldırısına geçit vermeyelim" başlığıyla hazırlanan broşürler, Tekel yaprak ve Tekel sigara fabrikalarına dağıtıldı. Türk-İş'in Adana'da 1 Mayıs'a ilgisiz kalmasına karşın Tekel işçileri hangi biçimde olursa olsun kutlamalara katılmakta kararlı olduklarını söylüyorlar.
DİSK'in Adana'daki kutlamaya katılmama ve temsili olarak Mersin'e gitme kararına karşın EMEP işçilerin aileleriyle Adana'daki kutlamalara katılması yönünde çalışma yürütüyor. Oysa DİSK'e bağlı
Çukobirlik Fabrikası'nda sendikanın astığı ilanda "1 Mayıs tatil" yazısı işçileri evlere kapatmayı hedefliyor.
Ayrıca Emeğe Sesleniş Bülteni fabrikalara ve işçi servislerine aralıksız dağıtılırken, 1 Mayıs afişleri kısa sürede Adana geneline asıldı. BOSSA'lar, SASA; Çukobirlik, Çimento, Özbucak, Pilsa ve daha birçok fabrika ve işçi servislerine bülten dağıtan EMEP'liler, işçilerin sıcak ilgi gösterdiklerini, 1 Mayıs'a katılmak istediklerini söylediklerini ama sendikaların duyarsızlığını eleştirdiklerini belirtiyorlar.
Emekçi semtleri ve okullar
Kazımbaşer, Şehit Erkut Akbay, 19 Mayıs, Şakirpaşa Mahalleleri başta olmak üzere birçok emekçi mahallesinde ev toplantıları ve ev ziyaretleri gerçekleştiren EMEP, bazı mahallelerde otobüs tutarak emekçileri 1 Mayıs alanına taşıyacak. Emek Gençliği ise özellikle üniversite ve liselerde çalışma yürüttü. Yemekhane yangınına karış birleşen protestolarda 1 Mayıs çağrıları yapılıyor. Emek Gençliği üniversite gençliğine dönük bir bildiri kaleme aldı. Liselerde 1 Mayıs gününe sınavlar konmasının kasıtlı olduğunu belirten liseliler buna karşın sınıfın yanında olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor. Ceyhan işçi ve emekçilerinin ise Adana'da yapılacak 1 Mayıs'a katılacakları öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Muhalifler bloklaşma yolunda

SONRAKİ HABER

Siyanürcüye ne sözü verdiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...