29 Nisan 2000 21:00

Muhalifler bloklaşma yolunda

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde adaylar çekilmeyeceğini açıklıyor. 5 parti başkanının uzlaşmasına karşın Sezer ilk turda 281 oy kalırken, liderlere tepkiler de sürüyor.

Paylaş
Muhalifler bloklaşma yolunda
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer üzerinde uzlaşan parti genel başkanlarına tepki sürüyor. Cumhurbaşkanlığına aday olan ve ilk turda 61 oy alan İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, liderlerin Sezer üzerinde mutabakat sağlamalarının TBMM içinden çıkmış olan adaylara karşı bir haksızlık olduğunu söyledi. Yalçıntaş, kendi basın toplantısından sonra, DYP Giresun Milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı Rasim Zaimoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
Yalçıntaş, ilk olarak Fazilet Partisi Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili takip edilen yolun demokrasi ve eşitlikten uzak olduğunu, parti genel başkanlarının TBMM içinde bir seçim çalışması yapmadan Başbakan Ecevit'in dışarıdan tespit ettiği bir isim üzerinde mutabakat sağlandığını hatırlatan Yalçıntaş şunları söyledi: "Başta Sayın Ecevit olmak üzere liderlerin bu girişimleri TBMM içinden çıkmış olan adaylara karşı bir haksızlıktır ve onlara karşı bir eşitsizlik meydana getirmektedir. Her bir aday, karşısında, beş lider tarafından müştereken desteklenen tek bir aday bulmuştur. Liderlerin TBMM'nin içinden gelen adayları dikkate almadan yaptıkları tespit, bu yüce kuruluşa karşı yapılmış bir diğer saygısızlıktır."
Psikolojik yöneltme
Gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Yalçıntaş, bir soru üzerine 5 liderin mutabakatının psikolojik yöneltme sağladığını, bunun medyayı da etkilediğini kaydederek, "Ben 281 oyun hormonlu bir oy olduğunu biliyorum. Karşımızda hormonlu bir oy var. Sayın Ecevit bir fide bulmuş, kimi lider su veriyor, kimi gübre veriyor, fideyi solaryuma tabi tutup ağaç haline getirmeye çalışarak meyve vermesini bekliyorlar ve karşımıza 281 hormonlu oy çıkıyor" dedi.
Bir televizyonun yaptığı yayın ve anketin tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirten Yalçıntaş, Sezer'in aday olduktan sonra istifa etmesi yolundaki tartışmalarla ilgili de kendisinin 18 Nisan seçimlerinden 3 ay önce istifa ederek seçimlere girdiğini hatırlattı. FP'nin kapatılması ile ilgili davayı da hatırlatan Yalçıntaş, "FP'nin üzerinde Demokles'in kılıcı asılıdır. Bunu kesecek makas ise Anayasa Mahkemesi'nin elindedir" dedi. Yalçıntaş, bir soru üzerine FP'nin ya da başka bir partinin adayı olmadığını söyledi.
Ortak basın toplantısı
Nevzat Yalçıntaş kendi basın toplantısının ardından ardından DYP Giresun Milletvekili ve Cumhurbaşkanı adayı Rasim Zaimoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyerek, liderlere yönelik tepkisini sürdürdü.
Zaimoğlu, cumhurbaşkanlığına TBMM içinden 9 kişinin, TBMM dışından ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer'in aday olduğunu hatırlatarak, Sezer'in çok yüce bir makamın başında bulunduğu, ancak kendisinin Sezer'i tanımadığını söyledi. Milletvekillerinin kendilerini arayarak Sezer'e oy verdiklerini ancak, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı tanımadıklarını ilettiklerini bildiren Zaimoğlu, cumhurbaşkanlığı makamına seçilecek kişinin nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını anlatması gerektiğini kaydetti.
Sezer'e hodri meydan
Yalçıntaş ise, yağmur altında gerçekleştirilen basın toplantısını "romantik" olarak niteleyerek başladığı açıklamasında, "Cumhurbaşkanı madem dışarıdan seçilecekti, neden bunu halka götürmedik?" dedi. Yalçıntaş, cumhurbaşkanlığı yarışına eşit başlanmadığını söyleyerek, 5 liderin ağırlığını koyduğunu ifade etti.
Basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zaimoğlu, Sezer'in de katılacağı ortak basın toplantısı yapmak istediklerini kaydetti. Yalçıntaş, Sezer'in cumhurbaşkanlığı adaylığı süresince Anayasa Mahkemesi'ndeki görevinden ayrılması gerekip gerekmediğine ilişkin bir soruya karşılık, görevinden ayrılmasının "daha şık" olacağını belirtti. Yalçıntaş, adaylıktan çekilmesinin söz konusu olmadığını da söyledi. Zaimoğlu ve Yalçıntaş, düşüncelerini aktarmak üzere Akbulut'u ziyaret edeceklerini bildirdiler.
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs'ta katledilenler anıldı

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de yaygın 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...