29 Nisan 2000 21:00

1 Mayıs'ta katledilenler anıldı

1 Mayıs Düzenleme Kurulu, '77 ve '96 1 Mayısı'nda katledilen emekçileri Taksim Kazancı Yokuşu ve Kadıköy Söğütlüçeşme Meydanı'na karanfil bırakarak andı.

Paylaş
1 Mayıs'ta katledilenler anıldı
1 Mayıs Düzenleme Kurulu, '77 ve '96 1 Mayısı'nda katledilen emekçileri Taksim Kazancı Yokuşu'na ve Kadıköy Söğütlüçeşme Meydanı'na karanfil bırakarak andı. Anmalar sırasında "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganı atan işçiler, katliamları unutmayacaklarını dile getirdiler.
1 Mayıs 1977 yılında Taksim'deki kutlamalar sırasında katledilen 37 emekçiyi anmak için saat 10.00'dan itibaren Türk-İş 1 Bölge'de toplanan Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri ile siyasi partilerin üyeleri, Gümüşsuyu Caddesi'ni trafiğe kapatarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları ile Taksim Meydanı'na çıkan emekçiler, ellerindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu'na bırakarak katliamları protesto ettiler.
1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayıs '77'de öldürülenlerin iş, ekmek ve barış mücadelesi verdiğini hatırlatarak, "Bugün de bu mücadele sürüyor" dedi. Katliamları unutmayacaklarını ifade eden Tokmak, bu yıl 1 Mayıs 44 ilde bir milyona yakın emekçinin kutlayacağını söyledi. Eyleme EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve İl Başkanı Memet Kılınçaslan, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve İl Başkanı Vahit Genç ile SİP Genel Başkanı Aydemir Güler de katıldı.
Saat 13.00'te de Kadıköy Söğütlüçeşme Meydanı'na karanfil bırakan 1 Mayıs Düzenleme Kurulu burada da 1 Mayıs '96 yılında öldürülen üç emekçiyi andı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öğrenciye harç darbesi
Depremzede öğrencilerden "daha fazla mağdur olmamaları için" birinci dönem harç almayan İstanbul Üniversitesi yönetimi, ikinci dönem harçların tamamını bir seferde toplamaya başladı. Depremden sonra, 'Depremzede öğrencilerden bu sene harç almayacağız' diyen yetkilileri yalanlayan uygulamanın nedeni olarak, üniversite yönetmeliğindeki 'karşılıksız yardım yapılamaz' maddesi gösteriliyor.
17 Ağustos depremi sonucunda evleri oturulmayacak derecede hasarlı veya yıkılmış hale gelen depremzede öğrencilerden, üniversiteye geldiklerinde harç parası alınmamıştı. Mağdur olan öğrencileri daha da mağdur etmemek için yapılan bu 'iyilik', ikinci dönemin başındaysa öğrencilerden tahsil edildi. İkinci dönem okullarına gelen depremzede öğrenciler, panolardaki, "Yönetmeliklerde karşılıksız yardım yapılamaz hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği öğrencilere yapılan yardımın karşılığının Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ödenmesi gerekiyor. Ancak, Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan şu ana kadar okullara gerekli bilgiler gelmedi. Bu yüzden harçların tamamının bir seferde ödenmesi zorunludur" yazısıyla karşılaştılar.
Öğrenciler tepkili
İkinci dönem kayıt yenilemek amacıyla öğrenci işlerine gittiklerinde iki dönemin harç parasını ödemek zorunda kalan öğrenciler ise durumu tepkiyle karşılıyorlar. 1. dönem kayıt yaptırırken, Kredi Yurtlar Kurumu'na ait "harç senedi"ni doldurmadıkları gerekçesiyle harçların tamamını ödemek zorunda kalan öğrenciler, kendilerine bu konuda hiçbir uyarı yapılmadığını söylüyorlar.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sosyoloji Bölümü 4.sınıf öğrencisi olan Ömer Altan, Yalova Valiliği'nden aldığı belgeleri okula vererek birinci dönem harç ödemeden kayıt yaptırdığını, ancak bu dönem harcın tamamı olan 58 milyon lirayı ödediğini belirterek, "Bizleri mağdur etmeyeceklerini söylediler. Şimdi ise bir kerede harcın hepsini istiyorlar, ödemeyenlerin de kaydını yapmıyorlar. Böyle uygulama mı olur" diyerek, tepkisini dile getiriyor.
Devlet yine enkazda bıraktı
İÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Aysun Ağkoç ise "İnsanlar zaten mağdurken ikinci kez mağdur edildi. Kocaeli'nde muhtardan, fen işlerinden, karakol ve valilikten gerekli belgeleri zorluklar içinde alıp, okula verdim. Bir sürü işkence çektikten sonra birinci dönem harcını ödemeden kayıt yaptırdım. İkinci dönem okula geldiğim de bir de öğrendim ki depremzede belgelerini Kredi ve Yurtlar Kurumu'na göndermek gerekliymiş. Bu kurum uygun görürse mezun olunca faiziyle geri ödemek koşuluyla fakülteye onay gönderiyormuş. Bizim bundan haberimiz yoktu. Kayıt yapılırken bize böyle bir şey söylenmedi" diyor. İkinci dönem iki dönem harcını da ödemek zorunda kaldığını belirten Ağkoç, bu uygulamayla devletin depremzedeleri ikinci kez enkaz altında bıraktığını ifade ediyor.
İÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4.sınıf öğrencisi Aylin Güler de mağdur olan öğrencilerden biri. Kendisinin şans eseri parayı ödemediğini söyleyen Güler, sorunları şöyle anlatıyor: "Birinci dönem belgelerimi rektörlüğe onaylatıp harç ödemeden kayıt oldum. 2.dönem kayıt yenilemede sorun çıktığını arkadaşlarımdan duydum. Sormak için öğrenci işlerine gittim. Kredi için Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvurmam gerektiği söylendi. İki döneminde harcını istediler." Bu haberi duyduğunda neye uğradığını şaşırdığını, çünkü iki dönemin harcını ödeyecek durumda olmadığını söyleyen Güler, "Elimde Rektörlük'ten aldığım belge vardı. Hukuki olarak hakkımı aramaya karar verdim. Ama ondan önce başka bir memura daha evraklarımı verdim. Harç makbuzunu istediğinde depremzede olduğumu, belgelerinde dosyada olduğu söyledim ve kayıt oldum. Harcı ödemek zorunda kalsaydım okula ara verecektim" diyerek, depremzedelerin içinde bulunduğu duruma işaret etti. Depremin kendilerini manevi olarak çok etkilediğini, yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak zorunda kaldıklarını, uzun süre okula motive olamadıklarını belirten Güler, bir de önlerine maddi engeller çıkartılmamasını istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Enerji çalışanları 1 Mayıs'a

SONRAKİ HABER

Muhalifler bloklaşma yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...