28 Nisan 2000 21:00

İşte deprem önlemi!

Her fırsatta, "Depremle yaşamayı öğreneceğiz" ve "Önleminizi alın" çağrıları yapan devlet, Avcılar'da bulunan orta hasarlı yüzlerce eve verilmesi gereken 2 milyar liralık yardımı iskan olmadığı gerekçesiyle dağıtmıyor.

Paylaş
İşte deprem önlemi!
Muzaffer Özkurt
17 Ağustos depreminden İstanbul'da en fazla etkilenen ilçelerin başında Avcılar geliyordu. Deprem sıcaklığının yaşandığı günlerin ardından pek çok toplantı yapıldı ve kararlar alındı. Gerek belediyeler ve gerekse valilik yaptığı açıklamalarla depreme karşı önlem alınacağını söyledi. Ama bugün depremde yıkılmayan ancak orta hasar gören evler kendi kaderine bırakılıyor. Hasar yardımı için iskan zorunluluğu getirilen Avcılar'da belediyeden de söylendiği gibi "hemen hemen hiçbir evin" iskanı yok. İskanı olmayan ancak hasarlı binaların bir kısmı boşaltılırken, imkanı olmayan pek çok aile bu evlerde yaşamak zorunda kalıyor.
Hiçbir evin iskanı yok
İstanbul'da 2 milyon 400 bin binanın kontrolü ve gerekli güçlendirmenin yapılması ve tedbirlerin alınması gerekiyor. Üstelik bu binalar herhangi bir hasar görmediği halde kuvvetlendirilmesi gereken binalar. Yıllardır yürütülen rant üzerine kurulu imar politikaları nedeniyle teşvik edilen kaçak yapılaşma sonucu bugün İstanbul'un tüm bölgeleri olası bir depreme karşı korumasız. Kaçak yapılaşmanın bir rant alanına dönüştüğü yerlerden birisi de Avcılar. Çıkılan kaçak katlara göz yumulan ve hiçbir yasal zorunluluk yerine getirilmeden tüm belediye hizmetleri götürülen Avcılar'da bulunan evlerin yüzde 95'nin iskansız olduğu söyleniyor.
Sözler verilmişti
Deprem sonrası Avcılar'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Demirel, "Avcılar'ın yarasının sarılacağı" şeklinde söz vermişti. Ancak deprem sonrası Avcılar'da orta hasarlı evlerin kuvvetlendirilmesi için gerekli olan 2 milyar lira verilmedi. Devlet gerekçe olarak evlerin iskanının olmamasını gösterdi. Depreme kadar Avcılar'da yönetime gelen belediyeler görevleri olan kaçak yapılaşmayı engellemezken, bu durumu gözardı ederek iskansız evlere tüm hizmetleri götürdüler. Şu an neredeyse hiçbir evin iskanı yok. Ve tüm bu evlerin çoğunun depreme karşı kuvvetlendirme ihtiyacı var. Ekonomik durumu iyi olmayanlar bu kuvvetlendirmeyi yapamazken, olası büyük bir deprem Avcılar'da yeni can kayıplarına neden olabilecek.
Güçlendirme yerine ceset torbası!
Binalar yapılırken rant çevrelerinin ekmeğine yağ süren hükümetlerin ve belediyelerin kendi işini yapmaması nedeniyle oluşan mağduriyetin faturası yine halka çıkartılıyor. Binalarını yaptırabilecek gücü olanlar rahat bir şekilde oturabilecekler. Ancak bu güçlendirmeye gücü yetmeyenlerin olası bir depremde devletten alacakları yardım içine girebilecekleri ceset torbaları olacak!
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeye karşı 1 Mayıs'a

SONRAKİ HABER

Dünya 1 Mayıs'a hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa