28 Nisan 2000 21:00

Lastik fabrikalarında grev başladı

Brisa, Türk Pirelli ve Goodyear lastik fabrikalarında çalışan ve Lastik-İş Sendikası üyesi 3000'i aşkın işçi, dün sabah greve başladı.

Paylaş
Lastik fabrikalarında grev başladı
Brisa, Türk Pirelli ve Goodyear lastik fabrikalarında çalışan 3000'i aşkın işçi, dün sabah greve başladı. Greve sabah saat 08.00'da Brissa fabrikasında yapılan kitesel gösteriyle start verildi.
DİSK ve Lastik-İş Genel Başkanı Vahdettin Karabay, dün sabah Köseköy Beldesi'ndeki Brisa fabrikası önünde yaptığı konuşmada, toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığını belirterek, "Blöf yapmıyoruz, alınterimizi istiyoruz. İşveren, teklifimizi kabul edinceye kadar grev yapacağız. Amerika'da bir lastik işçisinin maliyeti 50 bin doları buluyor. Türkiye'de ise lastik işçisinin maliyeti 25 bin dolar civarındadır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
Patronun son önerisini işçilere aktaran Karabay, "Kabul ediyor musunuz? Grev kararını size bırakıyorum" dedi.
İşçilerin "Hayır" yanıtı vermesi üzerine, "Hepinize hayırlı olsun" diyen Vahdettin Karabay, fabrika girişine "Bu işyerinde grev vardır" pankartını astı. Brisa'da çalışan 4 işçi, pankartın asılmasından sonra önlüklerini giyerek grev gözcülüğüne başladılar. Bu sırada Vahdettin Karabay ve sendikanın öteki yöneticilerinin Brisa'dan sonra gittikleri Türk Pirelli fabrikasında da işçiler "Grev" dedi. Daha sonra Goodyear'ın İzmit ve Adapazarı fabrikalarında da grev uygulaması başlatıldı.
Greve nasıl gelindi?
Lastik-İş Sendikası, sektörde çalışan 3000 işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ortalama 300 milyon lira olan ücretlere, yüzde 85 oranında artış istemişti. Patronun ücret teklifinde bulunmaması üzerine, 10 Mart tarihinde uyuşmazlığa gidilmiş, arabulucu gözetiminde yapılan görüşmelerden de sonuç alınamayınca, grev kararı alınmıştı. Grev öncesi yapılan son görüşmede, patronlar, birinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 21, ikinci altı ayı için de yüzde 6.6 artış ve 600 milyon liralık global ödeme, ikinci yıl için de DİE'nin belirlediği enflasyon oranında artış önermişti. 25 Nisan'daki son görüşmede ise birinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 22, ikinci 6 ay için de yüzde 7'lik ücret artış ve global ödeme olarak 1.5 milyar lira teklif eden işverenler, ikinci yıl için de TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nun tahmini enflasyon rakamının yarısınının ilk 6 ay, diğer yarısının da ikinci 6 ayda ödenmesini önermişti.
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs dönüm noktası

SONRAKİ HABER

Mühendisler yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...