27 Nisan 2000 21:00

İşçi sınıfı gücünü gösterecek

Öz Çelik-İş üyesi Parsat Piston işçileri, 1 Mayıs'a kitlesel katılmaya hazırlanıyor. Pazartesi günü vardiya birleşiminde bildiri okuduktan sonra servislerle 1 Mayıs alanına gideceklerini söyleyen Parsat Piston işçileri...

Paylaş
İşçi sınıfı gücünü gösterecek
Sinan İmrek
1 Mayıs yaklaşırken, işyerlerinde alanlara çıkmanın hazırlıkları da yoğunlaşıyor. 1 Mayıs'a yönelik çalışmalarını sürdüren Hak-İş'e bağlı Öz Çelik-İş Üyesi Parsat Piston işçileri, 1 Mayıs'ta Türkiye işçi sınıfının sermayeye gücünü göstermesi gerektiğini söylediler. Avcılar'da kurulu 250 işçinin çalıştığı Parsat Piston işçileri, saldırılara karşı konfederasyonların ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, her işyerinin kendi pankartıyla alanda yerini alması gerektiğini dile getirdiler.
"Abide-i Hürriyet'te olacağız. Tüm işyerlerinden katılım sağlayacağız" diyen Öz Çelik-İş 1 No'lu Şube Mali Sekreteri Salih Banker, 1 Mayıs ile ilgili çalışmaların konfederasyon düzeyinde devam ettiğini, katılımın ne şekilde olacağının cuma günü netleşeceğini söyledi. Konfederasyonların tam olarak birliği sağlayamamasının sıkıntı yarattığını söyleyen Banker, "Birlikte hareket etmekte fayda var" diye konuştu.
Servislerle alana
Parsat Piston İşyeri Baştemsilcisi Mazlum Kılıç ise, 1 Mayıs ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Parsat işçisi olarak pankartlarımızı hazırlayıp, pazartesi günü sabehleyin vardiyaların birleşiminde 1 Mayıs bildirisini okuyacağız. Arkasından servislerle 1 Mayıs kutlamalarına katılacağız. Kimseden icazet almaya gerek duymuyoruz" dedi. Parsat işçisinin "bazı şeyleri aştığını" belirten Kılıç, sözleşme döneminde sendikaya rağmen greve gitmeye hazır olduklarını, üretimi yüzde 70'e düşürdüklerini ve ücretlerle sosyal haklarda yüzde 39 artış sağladıklarını anlattı.
Sermaye durmuyor
Zeynel Dağ isimli Parsat işçisi de, kitlesel katılım sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatarak, "Gündüz vardiyasındaki arkadaşlarımıza izin alıp onları da götürmeye çalışacağız. Kazanımlarımız elimizden alınmak isteniyor. İşten atmalara, özelleştirmeye, düşük ücret dayatmalarına karşı taleplerimizi dile getireceğiz. Bütün işyerlerinde niyetler, talepler bunlar" dedi. Geçen yıl alanlara çıkamadıklarını belirten Dağ, "Alanlara çıkmadığımız zaman sosyal güvenlik yasasını sermaye ve hükümet çok rahatlıkla geçiriyor. Deprem olmasına rağmen onlar isteğine sahip çıkabiliyor. Biz de tepkimizi dile getirebilmeliydik. Bu da sendikaların, konfederasyonların yanlış tutumu, istikrarsız davranışları yüzünden" diyerek kararlı davranılması gerektiğini söyledi.
Her fabrikadan alana
Parsat işçisinin 1 Mayıs'a katılmayı istediğini ve sendikalarını bu yönde zorladığını anlatan Hayrettin Çetin, "Biz sendikayı sıkıştırdıkça taleplerimizi yerine getirecektir. Şu ana kadar da getiriyorlar" dedi. 1 Mayıs'ın sınıflar mücadelesinde önemli bir gün olduğunu belirten Parsat işçisi Hüseyin Özcan da "Gücümüzü göstermeliyiz. Özelleştirme, işten atma, tahkim, sosyal güvenlik, sınıfa yönelik tüm saldırıların püskürtülmesi noktasında emekçilerin bir araya gelmesi önemli. Parsat işçisi açısından bunlar ve ülkenin demokratikleşitirilmesi yönünden talepler öne çıkıyor. İşyerlerinde kutlamalar, üretimin durdurulması ve buradan alanlara gitme şekilde kutlanmalı 1 Mayıs. Her işletme, her fabrika kendi pankartıyla alanda yerini almalı."
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs'ta fabrikalardan alanlara

SONRAKİ HABER

Doğdukları topraklara döndüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...