27 Nisan 2000 21:00

Antep'te direniş büyüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Celal Doğan'ın dayattığı sefalet ücret artışını protesto ederek belediye ve GASKİ'de greve çıkan işçilerin direnişi büyüyor.

Paylaş
Antep'te direniş büyüyor
Şavaş Gürkan
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GASKİ'de greve çıkan işçilerin Belediye Başkanı Celal Doğan'a karşı direnişi büyüyor. Önceki gün aileleriyle birlikte Fuar Alanı'na yürüyen ve burada oturma eylemi gerçekleştiren belediye işçileri dün de grev yerinden Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler.
Celal Doğan'ın uzlaşmaz tutumunu protesto etmek için dün saat 11.00'de grev çadırı önünde buluşan grevci işçiler ve aileleri burada kortejler oluşturarak Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçtiler. İşçiler yürüyüş sırasında, "Vur, vur inlesin; Celal Doğan dinlesin", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları attılar.
Tüm Bel-Sen işbıraktı
Halkın da alkışlarla destek verdiği belediye işçilerini belediye binası önünde Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri işbırakarak karşıladı. Belediye önünde toplanan 2500 işçi ve emekçiye konuşan Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Aşur Kurgen, sermaye ve hükümetin emekçilere acımasızca saldırdığını vurgulayarak bu saldırılara karşı başlattıkları onurlu direnişin sürdüğünü vurguladı. Siyasi ayırım yapmadan tüm belediye başkanlarının IMF ve hükümetin çalışanlara önerdiği yüzde 15'lik zammı kendilerine dayattığını belirten Kurgen, "Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan da IMF ve siyasi iktidarı söylediklerini yapıyor" dedi.
Doğan'a "Aşağı in" çağrısı
Konuşması sık sık "Yüzde 15 zammını al başına çal", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "İşçiler burada Celal Ağa nerede" sloganları ile kesilen Kurgen, "Celal Doğan işçilerin 250 milyon lira ücret aldığını söylüyor. Oysa GASKİ ve Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan işçiler 130-140 milyon lira ücret alıyorlar" diye konuştu. Şahinbey Belediyesi'nde çalışan işçilerin 250 milyon lira ücret aldığını hatırlatan Kurgen'in konuşması, "İşçi, sendika omuz omuza", "Celal Doğan in aşağı" sloganları arasında bitti.
Destek büyüyor
Gaziantep Emek Platformu'na üye sendikalardan da greve destek büyüyor. Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası, işçilere yemek yardımını sürdürüyor. Önümüzdeki haftadan itibaren Tek Gıda-İş grevci işçilerin yemek ihtiyacını karşılayacağını açıkladı. TÜMTİS ve Tez Koop-İş de maddi yardımda bulanacağını dile getirdi. Seyhan ve Tunceli belediye işçilerinden sonra Genel-İş Karaman, Ereğli, Malatya, Mersin, Kayseri ve Kırşehir şube yöneticileri Antep'e gelerek işçilere destek verdiler. Bu arada Genel-İş Bölge Başkanı Nihat Bencan, yaptığı yazılı açıklamada, işçilerin talepleri karşılanana kadar direnişi sürdüreceklerini kaydetti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Cep şirketlerine suçüstü
Hacer Yücel
TÜBİTAK Başkanlık Tıp Danışmanı, İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Alsan, "Cep Telefonlarının Sağlığa Zararları" başlıklı bir rapor hazırlayarak, cep telefonlarının yol açtığı hastalıkları, bilimsel verilere dayanarak aktardı. Rapor, cep telefonu şirketlerinin "Ne malum cep telefonundan kanser oldu?" savunmasını da tamamen çürütüyor.
Hastalık kaynağı
Şehiriçinde binaların çatılarına yerleştirilen cep vericilerinin yaydığı dalgaların yol açtığı hastalıklar saymakla bitmiyor: Çeşitli kanser türleri, lösemi, alzheimer, parkinson, beyin tümörü, DNA bozulma ve kırılmaları, çocuklarda şekil bozukluğu, hamilelerde düşük, bağışıklık sistemi hastalıkları, kanın yapısında bozulma ve daha birçok hastalık.
Alsan'ın hazırladığı rapor, Süleymaniye Mahallesi Muhtarlığı ve Çemberlitaş Kız Yurdu'nun başvuruları üzerine bu konuda inceleme başlatan Eminönü İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne iletildi. Müdürlük, bu raporlar ve yapacağı incelemeler sonucu cep vericilerinin akıbeti konusunda karara varacak.
Ciddi zararlara yol açıyor
Doç. Dr. Selçuk Alsan, cep telefonlarının kör nokta olarak adlandıran alanlarda daha kolay çekmesi amacıyla kurulan baz istasyonlarının insan sağlığına zararları ve Avrupa ülkelerinde yapılan çalışmaları ve yasal düzenlemeleri içeren bir rapor hazırladı. Alsan, raporunda, baz istasyonlarının yanı sıra cep telefonları ile çatı ve kulelerde kurulan baz istasyonları, radar, microdalga fırınlar, televizyon ve radyo verici antenleri ve uydu iletişim istasyonlarının da elektromanyetik dalgalar yaydığını ve bununda insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurguladı.
Kimyasal doku bozuluyor
Raporda, mikrodalgaların insanın kimyasal dokusunu bozduğu, bunun sonucunda da hücrelerdeki büyük moleküllerin bozulduğu, bu durumun, hücre zarlarının birbirine yapışmasına, sinir zarlarının bozulmasına, insanın rüya görmesinin azalmasına, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon ve baş ağrısına neden olduğu belirtildi.
Raporda, alzheimer hastalığını beş kat artırdığı vurgulanan mikrodalgaların ayrıca parkinson hastalığı ve beyin rahatsızlıklarına da neden olduğu dile getirildi.
DNA yapısı tahrip oluyor
Raporunda, mikrodalgalara maruz kalmış denek hayvanlarında davranış bozuklukları görüldüğünü, bellek, dikkat, öğrenme, ayırt etme ve zaman algılamasının azalışı gibi bilinç bozuklukları oluştuğunu ve hayvanların labirent testlerinde başarılarının azaldığının gözlendiğini aktaran Alsan, bu dalgaların insan DNA'sını tahrip ettiğini de belirtti.
Yüzde 95 kanser!
Mikrodalgaların en sık lösemi, beyin tümörü, lenf bezi kanseri, ben kanseri, erbezi tümörü ve çocukluk kanserlerine yol açtığı ifade edilen raporda, beş dakika mikrodalgaya maruz kalanlarda kansere yakalanma oranının yüzde 5'ten yüzde 95'e fırladığının gözlendiği açıklanıyor. Bugünkü teknolojinin kanserin radyosyondan meydana gelip gelmediğini kesin ortaya koyduğuna dikkati çeken Alsan, cep telefonu firmalarının "Ne malum cep telefonundan kanser oldu?" savunmasının artık bir geçerliliğinin kalmadığını belirtti. Alsan ayrıca, cep telefonu antenlerine bağlı kanserlerin yıllar sonra antene yakın yerlerde salgın şeklinde patlak vereceğine dikkat çekti. Alsan, raporunda, "Cep telefonu kullananlar, bir 10 yıl için kobay olmayı kabulleniyorlar, ortaya hayatlarını koydukları bir kumar oynuyorlar" görüşünü dile getirdi.
Diğer etkileri
Mikrodalgaların hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu sperm sayısını azalttığı, kısırlık, doğan yavrularda şekil bozukluklarına sebep olduğu belirtilirken, kadınlarda adet bozukluklarına yol açtığı ve gebeliğin tehlikeye girdiği, düşük riskinin arttığı gözlenmiş. Bağışıklık sistemini de bozan mikrodalgaların, kanın kimyasını bozduğu ve alyuvar, akyuvar ve pıhtı yapıcı pulcukları azalttığı ve öldürücü sonuçlara neden olduğu da ortaya çıkan bir diğer sonuç. Ayrıca mikrodalgalar kalp yetmezliğine de yol açıyor.
ÖNCEKİ HABER

POAŞ ihalesinin iptali istendi

SONRAKİ HABER

1 Mayıs'ta fabrikalardan alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...