27 Nisan 2000 21:00

Prestij oylaması

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanını belirlemek için ilk tur oylaması yapıldı.

Paylaş
TBMM'de prestij oylaması
TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanını belirlemek için ilk tur oylaması yapıldı. DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan'ın da adaylıktan çekilmesi nedeniyle ilk turda 10 aday yarıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi, 5 parti genel başkanının Ahmet Necdet Sezer'i desteklemesi nedeniyle prestij oylamasına dönüştü.
Genel kuruldaki ilk tur oylama, milletvekillerinin liderlerin dayatmasına karşı "Meclis içi"ne yönelik tezahüratlarına sahne oldu. MHP'lilerin adaylığını engellemeye çalıştığı Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun adaylığının anons edilmesi sırasında, muhalefet partileri milletvekilleri alkışladı. Eskişehir Bağımsız Milletvekili Mail Büyükerman da milletvekilleri tarafından coşkulu bir şekilde alkışlandı. Bazı milletvekilleri de "Mail, Mail" diye tempo tuttu.
Menderes'in itirazı
Oylamaya geçilmeden önce oturduğu yerden söz alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Aydın Menderes, Cumhurbaşkanı Adayı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa Mahkemesi başkanlığından istifa etmesi gerektiğini savundu. Menderes, bu durumun "Anayasa'nın eşitlik ilkesine, hukuk devleti ilkesine, Anayasa'nın 76. Maddesi'ne, genel uygulamaya, hukukun evrensel ilkelerine ve özüne aykırı" olduğunu ifade ederek, adaylık başvurusunun işleme konulmamasını istedi. Başkan Vekili Nejat Arseven'den usul tartışması açmasını da isteyen Menderes, "Açmazsanız Anayasa'ya aykırı tutum içine girmiş olursunuz. Bu sayfa burada kapanmaz, ebediyete kadar açık kalır. TBMM'nin de üstüne düşeni yapacağına inanıyorum" dedi. TBMM Başkan Vekili Arseven ise Anayasa'ya göre, adayların istifa etmesi gerekmediğini bildirerek, Menderes'in istemini kabul etmedi.
Milletvekilleri, seçim çevrelerinin alfabetik sırasına göre, genel kurulda kurulan altı ayrı oy kabininde, birleşik oy pusulası üzerinde 10 adaydan destekledikleri ismin yanına çarpı işareti koyarak oylarını kullandı.
Aygün çekilmedi
Başbakan Bülent Ecevit, cumhurbaşkanı adayı ve DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün ile görüştü. Aygün, Başbakan Ecevit'in TBMM'deki çalışma odasından çıkarken, gazetecilerin "Adaylıktan çekilecek misiniz?" sorusuna, "Nereden çıkardınız bunu? Sonuna kadar varım" karşılığını verdi. Aygün, Ecevit ve Özkan'ın "kendisine telkinde bulunmadıklarını, karşılıklı olarak başarı dilediklerini" söyledi.
Çiller grubunu serbest bıraktı
Seçimde, ortak aday Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'e oy vereceğini söyleyen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, milletvekillerinin cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili Anayasal hakklarının saygıyla karşılanması gerektiğini belirterek grubunu serbest bıraktı.
Yılmaz: Sezer olmazsa sıkıntı olur
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM tarafından tasvip görmemesinin hükümet meselesi dahil Türkiye'nin gündemine çok ciddi sıkıntılar getirebileceğini söyledi. Oylama öncesi bir televizyon programına katılan Yılmaz, "5 artı 5'i geçiremediniz. Eğer şimdi Sezer seçilemez ise örneğin hükümet istifayı düşünür mü?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: "Sayın Sezer, 5 partinin ortak önerisiyle aday olmuştur. Ayrıca, 125 milletvekilinin imzasıyla aday olmuştur. Bu kadar geniş bir uzlaşmayı temsil eden bir adayın, kamuoyunda bu kadar olumlu tepki alan bir adayın, Meclis tarafından tasvip görmemesi, hiç kuşkusuz hükümet meselesi dahil Türkiye'nin gündemine çok ciddi sıkıntılar getirebilir."
ÖNCEKİ HABER

Üretimi durdurma çağrısı

SONRAKİ HABER

POAŞ ihalesinin iptali istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa