27 Nisan 2000 21:00

İran'da öğrenci gösterileri sürüyor

İran'da bir dergi daha kapatıldı, Cumhurbaşkanı Hatemi yanlısı öğrenci eylemleri yayılarak sürüyor.

Paylaş
İran'da öğrenci gösterileri sürüyor
İran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye yakın yayın organlarından bir derginin daha yayını durduruldu. Basın organlarının kapanmasını protesto gösterileri ülke çapında devam ederken, Gelişmelerle ilgili açıklama yapan dini lider Hamaney, Hatemi yanlılarını 'karşı devrimci gibi görünmekle' suçladı.
Montazeri yanlısı dergi kapatıldı
Resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, İsfahan'a bağlı Necefabad kentinde yayımlanan ve siyasi yasaklı Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri'yi desteklediği belirtilen haftalık Ava (Ses) dergisinin yayını da geçici olarak durduruldu. Ava'nın genel yayın yönetmeni Mustafa İzedi, "Yargıcın emriyle derginin yayını, suçlamaların inceleneceği mahkemeye kadar durdurulacak" dedi.
Böylece, 'reformcu' basına yönelik susturma kampanyası çerçevesinde yayını durdurulan gazete ve dergilerin sayısı 14'e yükseldi.
Fakülteler hareketli
Bu arada, ülke çapında üniversite öğrencileri, reformcu gazete ve dergilerin kapatılması, milletvekili seçiminin birinci tur sonuçlarının geç onaylanması ve İran Radyo Televizyonu'nun yanlı tutumunu protesto gösterilerine dün de devam ettiler. Sobh-u Emruz gazetesi ve İRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki İlim ve Sanat (Teknik Üniversite), Emir Kebir, Şehit Recai, Terbiyeti Muallim, Şehid Abbaspur, Hacı Nesireddin-İ Tusi, Allame Tabatabai, Şehid Beheşti, Tahran Üniversitesi ve Tahran Tıp Fakültesi'nde boykot ilan ederek derslere girmeyen öğrenciler, üniversite bahçesi veya amfilerde düzenledikleri "serbest kürsü" toplantılarında mollaları protesto ettiler. Tahran Üniversitesi'nde düzenlenen gösteriye yaklaşık 2000 kişinin katıldığı belirtildi.
Tahran dışında, Yezd, Arak, Yasuc, Ahvaz ve Meşhed'de üniversite öğrencileri, Kürdistan eyaletinin başkenti Senendec de ise halk protesto gösterileri yaptı. Meşhed'de Firdevsi Üniversitesi'nde düzenlenen gösteriye 2000, Yezd Üniversitesi'ndeki gösteriye 700 ve Ahvaz'da düzenlenen gösteriye yaklaşık 5000 öğrenci katıldı.
Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi destekleyen sloganların atıldığı gösterilerin üniversitelerdeki İslami Öğrenci Dernekleri'nin çağrısıyla ve bazı yerlerde üniversite yönetimlerinin izniyle amfilerde veya üniversite bahçelerinde yapıldığı belirtiliyor.
Hamaney sert konuştu
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin gelişmelerle ilgili olarak 'sukûnet' çağrısı yapmasının ardından, çatışmanın diğer kanadından da bir açıklama geldi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "İslami rejim ve devrime" bağlı grupları, ilkeler ve değerleri koruyarak halkın sorunlarını çözmesi için Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi hükümetine yardımcı olmaya çağırdı.
Hamaney, "Cumhurbaşkanı sistemin ve devrimin taraftarları arasında yer almaktadır ve onu kararlılıkla destekliyorum" dedi. Ancak Hamaney, bu 'yatıştırıcı' açıklamaların ardından kendisini 'reformcu' diye tanımlayan kanada karşı tehditkâr eleştirilerde bulundu.
'Karşı devrimciler var'
İRNA'nın haberine göre, Hamaney kendisinden görüşme talep eden Hatemi yanlısı bazı gazetelerin yayın yönetmenleri ile bir görüşme yaptı. Hamaney, bu toplantıda herkesin İslama, devrime ve Ayetullah Humeyni'ye inandığını, ancak ABD gibi ülke içinde de İslam'a ve Humeyni'ye karşı olanlar bulunduğunu söyledi. Hamaney, ''Bu tür düşmanlıklara karşı açık tutum almak gerekir. Ancak bazı dostlarımızın ve siyasi grupların bu konudaki tutumları o kadar zayıf ki, onlara inananlar bile onların karşı devrimci olduğunu düşünebilirler" dedi.
Ayetullah Hamaney, önceki akşam radyo ve televizyondan da yayınlanan konuşmasında ise, "İslam ve Humeyni'ye ve devrime bağlı herkesin, reform adı altında bunlara düşman olanlara karşı somut tutum almasını" istedi. "Muhalef" diye adlandırdığı kesimlerin fikirlerine veya bu fikirlerin, devrimin başından beri olduğu gibi, basında yasalar çerçevesinde yayımlanmasına karşı olmadığını ileri süren Hamaney, ''Ama, kimse bu tür bahaneleri milletin işlerini karşı devrimcilerin eline teslim etmek veya devrimcilere baskı yapmak için kullanmamalı'' dedi.
'Kriz merkezi'
Hamaney'in açıklamalarının son seçim yenilgilerinin intikamını almak için mollalar tarafından 'bahane' olarak kullanıldığı görüşünü savunun bazı politikacılar ve gazeteler ise, yönetimi 'reformculara' bırakmak istemeyen kesimin ülkede bir darbeye zemin hazırlamak için kargaşa çıkarmak amacıyla bir "kriz merkezi" oluşturduklarını ileri sürüyorlar.
Tamamı mollaların kontrolündeki Devrim Muhafızları, polis teşkilatı ve İran Radyo ve Televizyonu yetkililerinden oluşan bu "kriz merkezinin" görüşmelerin notlarının Hatemi yanlısı bir politikacıya iletildiği belirtilen bir toplantıdaki konuşmalara göre, bir darbeye zemin hazırlamak için "karşı devrimci ilan edilecek önde gelen reformcu politikacıların tutuklanması, halka bilgi akışını engellemek için 18 reformcu gazetenin kapatılması, aydınları suskunluğa zorlamak, dini lider Hamaney'i reformcuların İslami sisteme tehdit oluşturduğuna inandırmak, önde gelen dini liderleri kışkırtmak için Tahran Pazarı ve dini medreselerde kargaşa yaratmak ve Hatemi yanlılarının çoğunu suskunluğa zorlamak veya bertaraf etmek için teröre başvurmak" gibi aşamalardan oluşan bir plan hazırladığı iddia ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Fransa'da grev ve direnişlerle

SONRAKİ HABER

Rubin istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...