26 Nisan 2000 21:00

Cumhurbaşkanlığı için ilk tur

Meclis içinden 12 adayın, dışından da Ahmet Necdet Sezer'in yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu bugün yapılacak.

Paylaş
Cumhurbaşkanlığı için ilk tur
Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı'nın seçilmesine ilişkin süreçte adaylık başvuruları önceki gün saat 24.00'de sona erdi ve ilk tur oylama bugün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri için TBMM'den 12 milletvekili aday oldu. Meclis dışından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, beş partiye mensup 131 milletvekili tarafından aday gösterildi. Sezer, Meclis dışından gösterilen tek aday oldu. Önümüzdeki sürecin, parlamento dışından aday gösteren parti liderleri ile buna tepki olarak aday olan milletvekilleri arasındaki tartışmaları da yoğunlaştırması bekleniyor.
Başvuruların başladığı 16 Nisan Pazar günü DSP Eskişehir Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman ilk aday oldu. ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner 21 Nisan'da, DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün 23 Nisan'da, FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ise 24 Nisan'da adaylık için başvurdular. Başvuruların son gününde, liderlerin de imzaladığı öneriyle Ahmet N. Sezer aday gösterildi. Yedi milletvekili adaylık için başvururken, bir milletvekili de arkadaşlarınca önerildi.
Adayların koşulları uygun
TBMM Başkanlık Divanı'nda, 13 Cumhurbaşkanı adayının durumu Anayasa'daki koşullara uygun bulundu. TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem'in verdiği bilgiye göre, toplantıda, Cumhurbaşkanı adaylarından Somuncuoğlu'nun adaylık başvurusu geçerli kabul edildi.
Adaylardan DSP'li Turhan İmamoğlu'nun, Anayasa'da öngörülen 40 yaşını 1 Mayıs'ta dolduracağı belirtildi. İmamoğlu'nun başvurusu, seçilecek Cumhurbaşkanı'nın göreve başlama tarihi olan 16 Mayıs'ta 40 yaşını dolduracağı için geçerli sayıldı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı seçimlerinde, tüm adayları adlarının yazılı olduğu oy pusulasında, tercih edilen adayın adının karşısına işaret konularak oy verilmesi benimsendi.
Önümüzdeki süreç
Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci turu bugün yapılacak. Bu turda, bir adayın seçilebilmesi için TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy gerekiyor. Hiçbir aday bu oyu alamazsa ikinci tur oylama yapılacak.
Seçimlerin ikinci turu 1 Mayıs Pazartesi günü yapılacak, seçilebilmek için bu turda da 367 oy gerekiyor. Bu turda da gerekli oyu alan olmazsa 5 Mayıs Cuma günü üçüncü tura gidilecek. Bu turda seçilebilmek için üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy gerekiyor. Hiçbir aday bu oyu alamazsa en çok oy alan iki aday dördüncü tura katılacak.
Seçimlerin dördüncü turuna katılan iki aday da 276 oyu alamazsa, Anayasa gereğince TBMM seçimleri "derhal" yenilenecek.
ÖNCEKİ HABER

Ankara 250 filmle buluşuyor

SONRAKİ HABER

Kamuda hizmet üretimi fiilen duracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa