26 Nisan 2000 21:00

Ankara 250 filmle buluşuyor

12. Uluslararası Ankara Film Festivali 15 Mayıs'ta başlıyor. İki hafta sürecek olan festivalde, 59'u kısa, 24'ü de belgesel olmak üzere toplam 250 film gösterilecek.

Paylaş
Ankara 250 filmle buluşuyor
Özgür Doğan
Dünya Kitle İletişim Vakfı'nın düzenlediği Ankara Uluslararası Film Festivali'nin 12'ncisi 15-28 Mayıs günleri arasında yapılacak. 19 Mayıs'a kadar kısa ve belgesel filmlerin, 19-28 Mayıs günleri arasında da uzun filmlerin gösterileceği festivalde toplam 250 film izleyiciyle buluşacak. Sponsorluğunu Kültür Bakanlığı, TRT ve Çankaya Belediyesi'nin yaptığı festivalin programı bu yıl oldukça yüklü.
19 Mayıs akşamı yapılacak törende afiş, belgesel ve kısa film, Aziz Nesin Emek Ödüllerinin verilmesinin ardından festivalin resmi açılışı İspanyol Yönetmen Benito Zambrano'nun "Yalnız" filmiyle yapılacak. Bu törende ayrıca Alim Şerif Onaran'a festival konuğu olarak bir plaket verilecek. Genç sinemacıları özendirmek amacıyla düzenlenen Ulusal Kısa Film ve Belgesel Film yarışmalarına bu yıl 42 deneysel, 17 kurmaca kısa film ve 11 öğrenci, 13 profesyonel belgesel film katılacak.
19 Mayıs'tan sonra Dünya Sineması ve Ulusal Uzun Film gösterimleri Metropol, Megapol sinemaları ve İletişim Fakülltesi Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi'nde yapılacak ve 28 Mayıs'ta yapılacak törende ödüller sahiplerini bulacak.
Festivalin ikinci haftasında gösterilecek Ulusal Film Yarışması'na Kutluğ Ataman'ın "Lola ve Bilidikid", Tomris Giritlioğlu'nun "Salkım Hanım'ın Taneleri", Yaşar Güner-Gürsel Ateş'in "Sınır", Yalçın Yelence'nin "Duruşma", Nuri Bilge Ceylan'ın "Mayıs Sıkıntısı", Orhan Oğuz'un "Kara Kentin Çocukları", Mustafa Altıoklar'ın "Asansör", Bora Tekay'ın "Fasulye", İsmail Güneş'in "Gülün Bittiği Yer" filmleri katılacak.
Konuk ülke Polonya
17 ülkeden 54 yabancı filmin katıldığı festivalde, Sinema Dünyasının Buluşması bölümünün konuk ülkesi Polonya. Polonya Sineması Toplu Gösterimi 1960'lı, '70'li yıllar adı altında Polonya sinemasının önde gelen yönetmenlerinin filmleri gösterilecek: Pawel Lozinski-"Polonya Sineması'nın Yüz Yılı", Andrzej Munk-"Yolcu", Jerzy Skolimowski-"Bariyer", Wojciech Jerzy Has-"Bebek", Andrzej Wajda-"Düğün", Walerian Borowczyk-"Bir Günahın Öyküsü", Ryszard Czekala-"Zofia", Krzysztof Kieslowski-"Amatör".
Festivalde bu yıl Polonyalı Yönetmen Krzysztof Zanusi ve Rus Yönetmen Alexander Sokurov'un toplu gösterimleri yer alacak. Krzysztof Zanusi Toplu Gösterimi'nde "Güneş Yılı", "Sabit Sayı", "Aydınlanma", "Tanrımızın Biraderi", "Kristalin Yapısı", "Sessiz Temas" filmleri, Alexander Sokurov Toplu Gösterimi'nde ise "Moskova Ağıtı", "Güneşin Tutulduğu Günler", "Sakla ve Koru", "Sovyet Ağıtı", "İkinci Çember", "Rusya'dan Ağıt", "Kaya", "Moloch" filmleri gösterilecek.
Sinemanın Genç Yıldızları
Ankaralılar, Sinemanın Genç Yıldızları bölümünde ödüllü birçok genç yönetmeni tanıma fırsatı bulacak. Bu bölümde Can Togay'ın "Tanrı Gözünden Uzak Bir Kış" (Macaristan), John Maybury'nin "Şeytandır" (Britanya), Armando Manni'nin "Elvis ve Marilyn" (İtalya), Fred Kelemen'in "Don" (Almanya), Todd Solondz'un "Mutluluk" (ABD), Yoichiro Takahashi'nin "Ağustos'ta Balıklar" (Japonya), Marianne Eyde'nin "La Carnava" (Peru), Bruno Dumont'un "İsa'nın Yaşamı" (Fransa), Petr Vaclav'ın "Marian" (Çek Cum.), François Ozon'un "Sitcom" (Fransa), David Riker'in "Kent" (ABD), Tony Bui'nin "Üç Mevsim" (Vietnam-ABD), Tim Roth'un "Savaş Alanı" (Britanya), Juan Pablo Villasenor'un "Seni Bir Daha Görmesem" (Meksika) filmleri yer alırken, Alman Yönetmen Tom Tykwer'in "Koş Lola Koş", "Kış Uykusundakiler", "Ölümcül Maria" filmleri Çağımızın Bir Yönetmeni bölümünde gösterilecek.
Ankaralı sinemaseverlerin dünya sinemasının en güzel örneklerini izleyebilecekleri filmler Sinema Dünyasının Buluşması bölümünde izleyiciyle buluşuyor: Jan Schütte-"Şişko Dünya" (Almanya), Atom Egoyan-"Fellicia'nın Yolculuğu" (Kanada), Pupi Avati-"Nikah Şahidi" (İtalya), Bertrand Tavernier-"Her Şey Bugün Başlıyor" (Fransa), Lucian Pintilie-"Son Durak Cennet" (Romanya), Alexei Balabanov-"Mahluklar ve İnsanlar Hakkında" (Rusya), Ang Lee-"Şeytanla Yolculuk" (ABD), Ildiko Enyedi-"Büyücü Simon" (Macaristan), Djibril Diop Mambety-"Güneşi Satan Küçük Kız" (Senegal), Wim Wenders-"Zamanın Akışında" (Almanya), Rainer Werner Fassbinder-"Maria Braun'un Evliliği" (Almanya), Werner Herzog-"Woyzeck" (Almanya), Rafael Montero-"Ortak Yaşam Reçeteleri" (Meksika).
ÖNCEKİ HABER

Ulucanlar katliamı raporu

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı için ilk tur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...