26 Nisan 2000 21:00

Meral'e 'Alana çık' baskısı

Türk-İş'e bağlı sendika şubelerinin 9 ayrı yerden başlattıkları yürüyüş, dün Ankara'da sona erdi. İşçi ve sendikacılar, Bayram Meral'i konuşması sırasında sık sık "Salonda değil, alanlarda eylem", sloganıyla sıkıştırdılar.

Paylaş
Meral'e 'Alana çık' baskısı
Türk-İş'e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticilerinin İstanbul, Eskişehir, İzmir, Adana, Sivas, Samsun, Diyarbakır, Bursa ile Erzurum'dan başlattıkları ve tüm illeri kapsayan yürüyüş, dün Ankara'da sona erdi.
Yürüyüşçülerin Ankara'ya ulaşmasının ardından Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan toplantıya katılan işçi ve sendikacılar, "yürüyüşün bitmesini" değil, "sonuç alıncaya kadar eylem yapılmasını" istediler. Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in konuşması sırasında da sık sık "salonda değil, alanlarda eylem" ve "şalter indirme" istemleri dile getirildi.
Ankara'ya gelen yürüyüşçüler, sabah saat 08.00'den itibaren Hidoprom'da toplanmaya başladı. Taleplerin yazılı olduğu önlükler ve sendika şapkalarını giyen işçi ve sendikacılar, yine taleplerini anlatan pankartlarıyla düzenli kortejler oluşturdular. En önde Türk-İş ve Türk bayraklarının bulunduğu kortejin başında eyleme destek veren örgütler ile Türk-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikaların genel başkanları yer aldı.
Türk-İş'e bağlı sendikaların düzenli kortejler halinde sıralandığı yürüyüş koluna, KESK Ankara Şubeler Platformu, Memur-Sen, Emeğin Partisi, İP pankart açarak destek verdi. Bir grup ÖDP'li ise ellerindeki bayraklarla katıldı.
3000'e yakın kişinin yer aldığı kortej saat 10.00 sıralarında Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kolunda, Yol-İş ve Tek Gıda-İş kitlesellikleriyle, TÜMTİS, Deri-İş, Petrol-İş ile Hava-İş de coşku ve kararlı sloganlarıyla dikkat çekti. Türk-İş'in eylemine Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Enver Öktem, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Nesrin Alparslan da destek verdi.
Özelleştirmeye öfke
Kortej 11.00 sularında Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'na ulaştı. Salona aranarak giren işçi ve sendikacılar, dört bir tarafı talepleri dile getiren pankartlarla süslenmiş salonda yerlerini aldılar. Suskunluk içindeki salon, TÜMTİS, Hava-İş ve Deri-İş'in "Genel grev, genel direniş", "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganlarıyla girmesiyle bir anda büyük bir coşku ve alkışa, sloganlara sahne oldu. Lacivert önlükleriyle dikkat çeken Petrol-İş üye ve yöneticileri de coşkulu alkış ve sloganlarla özelleştirmeye, yağmaya, talana tepkilerini koyup, kararlı bir Türk-İş isteğini dile getirdiler. Ayrıca Beykoz deri işçilerine destek sloganları atılıp, alkışlar ve ıslıklarla hükümetin uygulamaları protesto edildi.
Meral'in konuşması
10. Yıl Marşı ile İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından kürsüye gelen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, "Zafer direnen emekçinin olacak", "Salonda değil, alanlarda eylem", "Uzlaşmacı Türk-İş istemiyoruz", "Gemileri yaktık, geri dönüş yok", "Şalter inecek, bu iş bitecek" sloganlarıyla karşılandı. Konuşmasında, 12 Eylül'den sonraki ilk eylemlerden başlayarak, bugüne kadar geçen süreci özetleyen Meral'in 24 Temmuz'da Kızılay'da tarih yazdıklarını söylemesi, salondan "Sonuç ne oldu" şeklinde tepki aldı.
Türk-İş'in aynı zamanda emeklinin, dulun, yetimin, memurun, toplumun tüm kesimlerinin umudu olduğunu dile getiren Meral, 5 Nisan kararlarının etkilerini eylemlerle azalttıklarını, 26 Kasım 1994'te kar altında yürüyerek memurlaşmaları önleyip, ikramiyelerini kurtardıklarını anlattı. 1995 grevleri sırasında hükümetin dağılmasını sağladıklarını ve güvenoyu almasına engel olduklarını, 1999'da kamu kesimi TİS'lerinde IMF'nin talimatlarını aşıp gerçekleşen enflasyon artı yüzde 5 oranında zam aldıklarını, yağma ve talan biçimindeki özelleştirmeleri geciktirdiklerini, deprem olmasa eylemlerinin bitmeyeceğini hatırlatan Meral, eksiklikleri olmakla birlikte mücadelelerinde başarılı olduklarını iddia etti.
Meclis'e güven
Sorunların parlamenter sistem içinde çözüleceğini belirterek, parlamenter sistem ile partilerin yaşamasını istediklerini dile getiren Meral, siyasilerin ise sendikaların yok olması için ne gerekiyorsa yaptıklarını söyledi. Özelleştirme istemediklerini, mücadele kararları aldıklarını ve özelleştirmeye karşı demokratik sosyal devleti tüm güçleriyle savunmaya devam edeceklerini kaydeden Meral, hükümetlerin IMF'nin ve Dünya Bankası'nın direktifleriyle yaptıklarını sıralarken, salondan "Bu hükümeti sen getirdin", "Başkan onların yaptıklarını değil bizimkileri söyle, biz ne yaptık" tepkileri yükseldi. Tepkiler "Göstermelik eylem istemiyoruz", "Salonda değil, Güven Park'ta eylem", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Söz bitti, sıra eylemde" "Eylem nerede biz oradayız" sloganlarıyla sürdü.
"Hükümeti sen getirdin" tepkileri üzerine cevap veren Meral'in, "Sadece benim oyumla mı hükümet oldular. Siz de oy verdiniz" sözleri ıslıklarla, "yuh"larla karşılanırken, "IMF uşağı hükümet istifa" sloganı atıldı. Tasarrufu teşvik fonlarının ödenmesini isteyen ve "Batık bankalara buluyorlarsa bizim de paramızı bulsunlar" diyen Meral'in, sendikaların yok olma ile karşı karşıya olduğunu söylemesi de "Sayenizde" sözleriyle tepki gördü.
Ankara'da kalma isteği
"Başkan insanlar dönmek istemiyorlar. Ne yapacaksınız" sorusu üzerine Meral, "Birbirimizi iyi tanıyoruz. Hiç meydanlardan inmedik, inmeye de niyetimizi yok" derken, bir yandan da bölge milletvekillerini zorlamalarını, sözlerinde durmaya çağırmalarını istedi.
Meral, "Bu kararlılığınızla sözlerini yerine getirmelerini isteyin. Yerine getirmezlerse gök kubbeyi başlarına yıkacağımızı, alanları dolduracağımızı, üretimden de tüketimden de gelen gücümüzü kullanacağımızı söyleyin" dedi.
Yeni cumhurbaşkanı için beş partinin bir araya geldiğini hatırlatan Meral'in, "Beş parti başkanı bir araya gelsin meydanlarda halka verdiği sözleri tutsun" sözleri, yine tepkiler ve "Neden hesap sormuyorsun başkan?" sorusuyla karşılandı. Meral'in hesabın sorulduğu yerlerin sandık başları olduğunu söylemesi üzerine salondan hep bir ağızdan "Alanlardır başkan" sözü yükseldi.
Meral de tepkilere, "Hangi alanda bizi bulamadınız?" sorusuyla yanıt verdi. Meral sözlerini, "Birbirimize ters düşersek sorunları çözemeyiz. Sıkıntı hepimizin. O zaman ne yapmak lazım. Tek yumruk, tek çatı altında olmak lazım. İçeride birbirimizi eleştirebiliriz ama dışarıda Türk-İş'in bütünlüğünü koruyacak, başkanların aldığı kararlara uyacaksınız" diye bitirdi.
ÖNCEKİ HABER

Rusya ABD'yi uyardı

SONRAKİ HABER

Dertten derde göç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...