26 Nisan 2000 21:00

İsviçre'de ücret talebi

1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yıl da İsviçre'de değişik kantonlarda yapılacak yürüyüş, toplantı ve eylemlerle kutlanacak.

Paylaş
İsviçre'de ücret talebi
Ercan Koç
1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yıl da İsviçre'de değişik kantonlarda yapılacak yürüyüş, toplantı ve eylemlerle kutlanacak. 1999 yılında emekçiler, özellikle ücret artışı için mücadele ederken, yapı ve temizlik işkolunda grev de dahil olmak üzere hareketli bir dönem yaşandı. İşçilerin aldıkları ücret, asgari ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalınca, başta GBI Sendikası olmak üzere çeşitli sendika ve kitle örgütleri maaşlara 200 frank ek zam yapılması talebiyle merkezi ve yerel anlamda çok sayıda gösteri düzenlendi.
Kısmi başarılar kazanılmasına karşın, ücret artışı bütün sektörlerde halen önemli bir talep olarak duruyor. Bu yıl yüzde 1,5 oranında pahalılık zammını alamamaları, kamu emekçilerini, ücret artışı talebi etrafında işçilerle birleşmeye yöneltti.
1 Mayıs'a yaklaştığımız bugünlerde özellikle Basel ZEBA AG adlı çamaşırhane işçilerinin işten atılmaları ve ücretlerinin düşürülmesine karşı yaptıkları uyarı grevleri yankı uyandırmıştı. Şimdi de Kanton Aarau'daki merkezi çamaşırhane işçileri, insanca yaşamak için gerekli ücret talebiyle gösteriler yapıyor. İsviçre Sendikalar Birliği SGB görevlisi Ewald Ackermann'ın gazetemize verdiği bilgilere göre, ücretlerin yükseltilmesi talebinin yer aldığı 1 Mayıs gösterilerinde ana slogan "Yapılan işin karşılığı verilmeli; 3000 frankın altındaki maaşa hayır" olacak.
Yine yapılan açıklamaya göre, gelecekteki toplusözleşme görüşmelerinde sendikaların ağırlık kazanmaları için bu slogan altında bir kampanya yürütecekleri belirtiliyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs gösterilerinde yiyecek satışından elde edilen gelir Üçüncü Dünya Ülkeleri'nde bir kuruluş veya bir sendikaya "Dayanışma Fonu" olarak aktarılıyor. Bu yılki "Dayanışma Fonu", Ağustos '99 tarihinde Güney Kore'de kurulan Kore Kadınlar Sendikası (KWTU)'na aktarılacak. IMF destekli Güney Koreli işverenlerin saldırısı sonucu, işçi kadınların haftalık çalışma saati 46'dan 56'ya yükseltildi ve maaşlarda yüzde 40 indirim yapıldı.
İsviçre'deki kadın işçiler, özellikle yabancı kadın işçiler, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde asgari ücretin net 3000 frank olması talebini öne çıkaracak. Otel ve restoranlarda çalışan 230 bin işçinin yarısını yabancı işçiler oluşturuyor ve net ücretleri 1800 franka kadar düşüyor. Bu kadar düşük ücrete karşın, bu sektördeki işçiler, haftada en az 43 saat çalışmak zorunda kalıyor.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de sokaklar ısınıyor

SONRAKİ HABER

Rusya ABD'yi uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...