25 Nisan 2000 21:00

Yürüyüşçüler bugün Ankara'da

Türk-İş'in önceki gün başlattığı Ankara yürüyüşü bugün Ankara'da sona eriyor. Ankara'da Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılacak...

Paylaş
Yürüyüşçüler bugün Ankara'da
Türk-İş'in önceki gün başlattığı Ankara yürüyüşü bugün Ankara'da sona eriyor. Ankara'da Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılacak salon toplantısının ardından sendikacılar, toplu halde Anıtkabir'e çelenk bırakacaklar. Daha sonra Türk-İş Başkanlar Kurulu toplanarak, bundan sonraki süreç hakkında yeni kararlar alacak.
Dün de ülkenin birçok yerinden kitlesel bir şekilde uğurlanan sendikacılar, "Ülkemiz ve halkımız için yürüyoruz" diyerek, yola çıktılar. Sendikacılar, belli merkezlerde buluşarak, bu sabah Ankara'da olacaklar.
İstanbul'dan yola çıkan ve önceki akşam Adapazarı girişinde sabahlayan sendikacılar, dün sabah saatlerinde Adapazarı merkezine geldiler. Sakarya Stadı önünde Türk-İş'e bağlı şube yöneticileri ve işçilerle buluşan sendikacılar, buradan pankartlarını açarak ve "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak şehir merkezine doğru yürüyüşe geçtiler. Çevrede bulunanların da alkışlarla destek verdiği yürüyüş boyunca ses aracından yapılan konuşmalarda deprem bölgesindeki sorunlar dile getirildi.
Sakarya'daki yürüyüş Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla sona erdi. Yapılan basın açıklamasında konuşan Türk-İş Sakarya Temsilcisi Türk Metal Sakarya Şube Başkanı Kadem Gider, emekçilerin sorunlarının da, bu sorunlara çözümün de ortak olduğunu ifade ederek, "Yürüyüşümüz ülkemiz içindir, halkımız içindir" dedi. Hükümete de seslenen Gider, "IMF'nin Dünya Bankası'nın ve onların ülkemizdeki bir avuç uzantılarının talimatlarına değil, halkımızın sesine kulak verin" diye konuştu. Bolu'da da Türk-İş Bölge Temsilciliği'ne bağlı şube temsilcileri tarafından karşılanan sendikacılar, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra Ankara'ya hareket ettiler.
Vestel'e siyah çelenk
İzmir'de de Türk-İş'e bağlı sendikalar dün sabah yaptıkları basın açıklamasının ardından yola çıktılar. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, yaptığı konuşmada, bu son uyarıları da dikkate alınmazsa üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını belirtti. Sendikacılara işçiler, DİSK, SES, EMEP ve İşçi Partisi yöneticileri de destek verdi. Şaraphane'ye kadar yürüyen kitle, "İşçi, memur el ele, genel greve", "Petrol Ofisi satılamaz", "Tahkim vatana ihanettir" sloganlarını attılar. Sendikacılar Manisa'da Vestel Fabrikası önüne siyah çelenk bırakarak işten atmaları protesto ettiler. Afyon'da, Ege Bölgesi'nin diğer illerinden gelen sendikacılarla buluşarak, Ankara'ya devam edecekler.
Eskişehir
Balıkesir, Bursa, Yalova ve Bozüyük'ten gelen sendikacılar, Eskişehir Türk-İş 2. Bölge Temsilciği'nde bir araya geldi. Yaklaşık 150 sendika yöneticisi, buradan vilayet alanına kadar sloganlar ve alkışlarla yürüdüler. KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından çiçeklerle karşılanan sendikacılar, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "İşgüvencesi istiyoruz", "Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya hayır", "IMF'ye hayır" önlükleri giyen sendikacılar, sloganlarla yürüyüşe geçti.
Türk-İş'e bağlı sendikaların Trabzon, Rize ve Giresun temsilcileriyle başkanları da dün 500 kişinin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasının ardından yola çıktılar.
Basın açıklamasına engel
Diyarbakır'da Türk-İş 5. Bölge Temsilciliği önünde toplanan sendika yöneticileri, yapmak istedikleri basın açıklamasına izin verilmeyince araçlarla Ankara'ya doğru yola çıktılar. Elazığ'da da Ankara'ya yürüyecek sendikacıları uğurlamak amacıyla basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına katılan işten atılan Köy-Tür işçileri, dağıttıkları bildiriyle sendikalaşma mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundular.
Kürt illerinden yola çıkarak, saat 12.00'de Malatya'ya ulaşan sendikacılar, Tek Gıda-İş, Tarım-İş, Tes-İş ve diğer işçi sendikalarından 500'ün üzerinde işçi tarafından stadyumun önünde karşılandı. EMEP'in de destek verdiği karşılamada, Atatürk Anıtı'na yapılan yürüyüşün ardından Ankara'ya uğurlandı.
Adana, Antep, İskenderun
Adana'daki şubeler de dün başlattıkları yürüyüşle eyleme katıldılar. Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Elbek, Adana Garı önünde toplanan şube başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Haklarımıza göz dikenler, karşılarında ortak gücümüzü bulacaktır" dedi. Kahramanmaraş'ta da eyleme katılan 30 sendikacı, Atatürk Anıtı'na çelenk koyduktan sonra Ankara'ya hareket etti.
ÖNCEKİ HABER

Hükümeti kurtarma çabası

SONRAKİ HABER

Nükleer ölüm 14 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...