25 Nisan 2000 21:00

Hükümeti kurtarma çabası

Çankaya krizi, "uzlaşma ve istikrar" iksirinin bozulmasına neden olduğu hükümetin geleceğini kurtarmaya endekslendi.

Paylaş
Hükümeti kurtarma çabası
Hükümetin "uzlaşma ve istikrar" iksirinin bozulmasına neden olan Çankaya krizi, artık hükümeti kurtaracak manevralara bağlanmış durumda. 5 artı 5 operasyonunun başlangıcından bu yana zirve olmaktan çıkan zirveler sonrasında söylenenlerden bağımsız olarak yeni sorunların da kaynağı halini aldı. Önceki günkü son liderler zirvesi de gece yarısı yapılan "uyumlu" açıklamanın aksine, "Yılmaz'ın kapıdan çevrildiği", karşılıklı güvensizlikten kaynaklanan şartların öne sürüldüğü 9 saatlik "sorunlu ve hükümeti ayakta tutmak için zorunlu" görüşme turları şeklinde geçti.
Hükümetin geleceğini de kurtaracak bir formül olarak Ecevit tarafından önerilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ise şimdilik hükümet için bir "can simidi" oldu.
Can simidi işlerine yarayacak mı?
Koalisyon ortağı partilerin cumhurbaşkanlığı için Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ismi üzerinde anlaşmaları, hatta FP'nin Sezer'e sıcak baktığını açıklaması, DYP'nin de endişelerini dile getirerek ortak adaya destek vermesi, sorunsuz bir cumhurbaşkanlığı seçiminin yaşanmasının teminatı olamayacak. 5 artı 5 operasyonu sırasında yaşananlar bile bunu gösteriyor.
Önceki geceyarısı açıklanan uzlaşma birçok şarta bağlanmış durumda. Bunlardan özellikle MHP'nin şartı her an yan çizmeye uygun. MHP, ANAP ve DSP'nin yanı sıra FP ve DYP'nin de "şartsız" destek vermesi kaydıyla Sezer'in adaylığına evet diyeceğini açıkladı. ANAP açısından da şartsız bir destek söz konusu değil. MHP ve DSP'nin ortak bir adayda uzlaşamaması durumunda bağımsız hareket edeceğini önceki liderler zirvesinin ilk turunda açıklayan ANAP, MHP'nin desteğini çekmesi durumunda kendisini "bağlı hissetmemenin" gerekçesini bulmuş olacak.
FP ve DYP'nin görünürdeki desteği
Yıpranan Yılmaz'ın yerine ısınan Çiller ve hükümetin bozulması için fırsat kollayan FP hükümetin ve uzlaşmanın bıçak sırtında olduğunun farkında. Bu nedenle FP ve DYP'nin Sezer'e destek açıklamaları Çankaya seçimleri için garantili bir duruma işaret etmeye yetmiyor.
Aday çokluğu ve özellikle Yılmaz'ın karşı çıkmasına rağmen aday olan Akbulut faktörü de hükümet ve muhalefet partilerinin yeni ayak oyunları ve halkın çıkarları ile zerre kadar ilgisi bulunmayan "dalaşmalar" için uygun bir ortam oluşturuyor.
MHP'da 'çamura yatma' eğilimi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, 5 partinin, cumhurbaşkanı adayı Ahmet Necdet Sezer isminde anlaşamaması halinde, durumun yeniden gözden geçirileceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 38. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılan Yahnici, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yahnici, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirmesinin istenmesi üzerine, "Bizim ayrıca değerlendirme yapma şansımız var mı?" diye sordu. Yahnici, 3 partinin anlaştığı bir adaya, muhalefetin destek vermeme ihtimaline ilişkin bir soruya, "Mevcut hal, 5 partinin anlaşması halidir. Eğer bu, şu saatlerde mümkün görünmüyorsa, durum yeniden gözden geçirilecektir" karşılığını verdi.
Akbulut ve Güreş de aday
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kışkırtılan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Yılmaz'ın destek vermemesine ve Sezer'in ortak aday olarak belirlenmesine karşın adaylıktan vazgeçmedi. Önceki gün FP ve DYP ile destek için görüşen Akbulut, dün adaylık başvurusunu yaptı. DYP Kilis Milletvekili, Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş de, cumhurbaşkanlığına aday oldu.
İlk tur 27 Nisan'da
TBMM Danışma Kurulu, cumhurbaşkanı seçimi takvimini belirledi. Buna göre, TBMM Genel Kurulu'nda ilk tur oylama 27 Nisan Perşembe günü yapılacak. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut başkanlığında toplanan Danışma Kurulu'nda alınan karara göre, ilk tur oylamada hiçbir aday üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oyu alamaz ise 1 Mayıs Pazartesi günü ikinci tur yapılacak.
Bu turda da adayların 367 oyu alamaması halinde üçüncü tura geçilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü turu 5 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu turda üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy seçilmek için yeterli olacak. Bu turda da sonuç alınamazsa, en fazla oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak. 9 Mayıs Salı günü yapılacak dördüncü tur oylamada da, seçilebilmek için adaylardan birinin 276 oy alması gerekiyor.
ÖNCEKİ HABER

'İnsanlığın geleceğinde

SONRAKİ HABER

Yürüyüşçüler bugün Ankara'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...