25 Nisan 2000 21:00

İşçilerden grev kırıcılara sert yanıt

16 gündür grevin sürdüğü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nde, Valilik, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri grev kırıcılığına girişti.

Paylaş
İşçilerden grev kırıcılara sert yanıt
16 gündür grevin sürdüğü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nde, Valilik, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri grev kırıcılığına girişti.
Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Hal Müdürlüğü'nde "Çevre kirliliğine sebep oluyor" gerekçesi ile Gaziantep Valiliği, Şehit Kâmil Belediyesi temizlik araçları ile çöp arabalarını salı günü (dün) hale gönderdi. Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Osman Kaplan ve 400'e yakın grevci işçi de bu girişimin grev kırıcılığı olduğunu ve yasadışı olan bu girişimin engellenmesi gerektiğini ifade ederek hale gittiler. Hale barikat kuran polis, zorla halin temizliğini yaptırdı. Bu girişimi engellemek isteyen işçilere ise polis saldırdı. İşçiler "Kukla vali istemiyoruz!" sloganı ile halden diğer grevci işçileri bulunduğu Fuar'a doğru yürüyüşe geçtiler.
Grev yerinde bekleyen Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Aşur Kurgen ve Bölge Başkanı Nihat Bencan ile bekleyen 600 işçi kortej oluşturarak halden gelen işçileri karşılamaya gittiler. Yürüyüş sırasında işçiler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attılar. Çevik kuvvet tarafından Fuar'dan çıkması engellenen işçiler, halden gelen işçileri sloganlar atarak beklediler. Halden gelen işçilerle birleşen işçilerin sayısı 2000'e ulaştı.
"Grev onurumuz, kimse kıramaz"
İşçiler birleşmelerinin ardından kortej oluşturarak ve sloganlarla şehir merkezindeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmak üzere yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sınasında " Grev onurumuz, kimse kıramaz", "Çöpçü vali istemiyoruz", "Celal Doğan şaşırdı, sabrımızı taşırdı", "Yüzde 15 zammı al başına çal", "Bizi satanı biz de satarız" gibi sloganlar atıldı.
Fuar'ın diğer kapısında önleri çevik kuvvet ve panzerler tarafından kesilen işçilere hitaben bir konuşma yapan Aşur Kurgen; "Emperyalizme karşı kurtuluş mücadelesi vermiş, bunun önderliğini yapmış Atatürk Heykeli'ne siyah çelenk bırakmamız engelleniyor. Ekmekleri için 16 gündür grevde olan belediye işçileri alın terinin karşılığını istiyor. Müteahhitlere, iş adamlarına gelince para var. 138 milyona açlık sınırında yaşayan işçilere gelince para yok. Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Ne pahasına olursa olsun hakkımızı alacağız" dedi.
Fuar'dan çıkması polis tarafından engellenen işçiler bunun üzerine burada oturma eylemine başladılar. Oturma eylemi sırasında da sık sık " Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Hırsızlara var da bize yok mu", "Vur vur inlesin Celal Ağa dinlesin", "İşçi sendika omuz omuza" sloganları attılar.
"İşçiler sizden hesap soracak"
Oturma eyleminin ardından 2000 işçi hep birlikte yine sloganlar atıp Özgürlük Meydanı'na yürüyerek buraya siyah çelenk bıraktılar. İşçiler, valiliğin çöp toplatarak yaptığı grev kırıcılığı protesto ettiler. Çelenk bırakmanın ardından "İş, ekmek yoksa barış da yok" ve "İşte işçi, işte sendika" sloganlarıyla meydandan ayrıldılar. Yürüyüş yolları üzerinde bulunan CHP binasının önünden geçerken yine hep birlikte "İşçiler sizden hesap soracak" sloganı attılar.
Destek artıyor
Bu eylemler olurken halin dışında da kanalizasyonlarda kanal temizleyen araçların grev yasağı olmasına rağmen, valiliğin talimatı ile temizlik yapmaları da işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu arada Adana Seyhan Belediyesi işçilerinden sonra Tunceli Belediye işçilerinden de Gaziantep'in grevci işçilerine destek geldi.
ÖNCEKİ HABER

Memurlar Büyükşehir Belediyesi'ni
   protesto etti

SONRAKİ HABER

Sezer, cumhurbaşkanının

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...