24 Nisan 2000 21:00

Bir dahaki sefere yüzbinlerle geleceğiz

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun 11 Nisan'da yaptığı toplantıda kararlaştırdığı '9 koldan Ankara yürüyüşü' dün başladı.

Paylaş
Bir dahaki sefere yüzbinlerle geleceğiz
Türk-İş'e bağlı sendika yöneticilerinin Ankara'ya yürüyüşü dün 9 koldan başladı. Özelleştirmelerin durdurulması, işgüvencesi sağlanması ve çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi talebiyle yürüyen sendikacılar, işçiler tarafından uğurlandılar, geçtikleri yerlerde kitlesel bir şekilde karşılandılar. Türk-İş'in yürüyüş programına göre sendikacılar yarın Ankara'da olacaklar ve Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda toplantı yapacaklar.
Aksaray'da kitlesel eylem
İstanbul'da Saraçhane Parkı'nda toplanan Türk-İş'e bağlı şubelerin yöneticileri, "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak seseleri", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganlarını atarak Aksaray Metro önüne yürüdüler. İşçilerin de katılımıyla sayısı 2500'e ulaşan kitle "Çalışanlara işgüvencesi istiyoruz" pankartı açtı. Yürüyüşçüler üzerlerine "SSK bizimdir satılamaz", "İşgüvencesi istiyoruz", "Özelleştirmeye hayır", "Taşeronlaştırmaya hayır", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" yazılı önlükler giydiler.
TÜMTİS, Türk Metal, Kristal-İş, Belediye-İş ve Deri-İş üyelerinin kitlesel katıldığı yürüyüşte sendika genel başkanlarından Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya da yer aldı. Kristal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan Kaplan Cam işçilerinin de katıldığı yürüyüşe EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve parti üyeleri, ÖDP ve SİP yöneticileri destek verdi.
Aksaray Metro önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, "Taleplerimiz yerine gelmez, sorunlarımıza çözüm bulunmazsa Ankara'ya yüzbinlerce işçi, memur, emekli ve işsizle birlikte yürüyeceğiz" dedi.
Trakya bölgesinden gelenlerle burada birleşen yürüyüşçüler, Edirnekapı'da İGDAŞ işçileri tarafından karanfillerle karşılandılar. "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganlarıyla uğurlanan işçiler, araçlarla Kartal Köprüsü'ne geldiler. Burada araçlardan inen sendikacıları, Haber-İş Anadolu Yakası Şubesi üyeleri ve Petrol-İş'in örgütlü olduğu Temsa işçileri, Deri-İş üyesi Aymasan ve Tek Gıda-İş üyesi Cevizli Tekel işçileri işbırakarak karşıladı. EMEP'lilerin de katıldığı karşılamanın ardından sloganlarla Pendik'e yürüdüler.
Oturma eylemi kararı
Türk-İş 1. Bölge'ye bağlı 65 sendika şubesi, önceki gün İstanbul'da bir araya gelerek yürüyüşe ilişkin önerilerini tartıştılar. Edinilen bilgiye göre, şube başkanları Ankara'ya varıldığında Güven Park'ta oturma eylemi yapılmasını kararlaştırdılar. Sonuç alınıncaya kadar yapılacak olan oturma eylemi, diğer bölgelerden gelen sendikacılar katılmasa bile gerçekleştirilecek.
Bursa
Bursa'da Türk-İş 8. Bölge Temsilciliği'ne bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri Zafer Plaza önünde toplandılar. "Özelleştirmeler durdurulsun", "IMF'ye hayır" ve "İşgüvencesi istiyoruz" şeklinde sloganlar atan sendikacılar, Atatürk Anıtı'na kadar yürüyerek, çelenk bıraktıktan sonra Ankara'ya hareket ettiler.
Dalaman'dan yola çıkanlar da Muğla'ya geçtiler. Muğla Sınırsızlık Meydanı'nda yapılan basınaçıklamasının ardından Yatağan'da da maden işçileri ve Tes-İş üyeleri tarafından karşılandılar. Sendikacılar, yaklaşık 1000 kişilik bir gösterinin ardından Yatağan merkezine doğru yürüyüşe geçtiler. Yatağan işçileri tarafından karşılanacak olan sendikacılar, Aydın üzerinden gelenlerle Afyon'da birleşecek.
Adana
Ankara yürüyüşünün Adana ayağı bugün başlayacak. Saat 10.00'da İstasyon Meydanı'nda toplanacak olan sendika yönetecileri, çevre illerden gelen sendikacılarla birleştikten sonra Atatürk Parkı'na kadar yürüyecek. Buradaki basın açıklamasından sonra yola çıkacak olan sendikacılar, Aksaray'da Malatya, Rize, Samsun ve Konya'dan geleceklerle buluşacak.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'ta dışlanmışlık sıkıntısı

SONRAKİ HABER

Asya'nın giriş kapısı sallandığında...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...