24 Nisan 2000 21:00

Ürdün de kapana giriyor

Mayıs ayında Ürdün'de yapılacak olan Türkiye-Ürdün kara kuvvetleri tatbikatına...

Paylaş
Ürdün de kapana giriyor
Mayıs ayında Ürdün'de yapılacak olan Türkiye-Ürdün kara kuvvetleri tatbikatına, İsrail ordusunun da "gözlemci" olarak katılacağı öğrenildi. 120 kişilik bir Türk birliğinin Ürdün askerleriyle çeşitli manevralar gerçekleştireceği tatbikatın "İsrail ordusunun da ilgisini çektiği" belirtiliyor.
Tatbikatın, İsrail ile Ürdün arasındaki askeri işbirliğinin giderek geliştiği bir döneme denk gelmesine dikkat çekiliyor. Jerusalem Post gazetesinin dünkü haberine göre, halen birçok Ürdünlü subay eğitilmek üzere İsrail'de bulunuyor. İsrail ordusunun da, "iadei ziyaret" talebinde bulunduğu belirtiliyor.
Süreç hızlanıyor
Ürdün ve İsrail, daha önce denizde bazı ortak manevralar gerçekleştirmiş ve Ürdünlü askeri sağlık yetkilileri, İsrail'de eğitim almışlardı. İki ülkenin genelkurmayları arasında da sıkı bir işbirliği bulunuyor. Ancak bugüne dek iki ülke askerleri resmen bir tatbikatta aktif olarak yer almadılar. Türkiye-İsrail stratejik işbirliğinin, bu süreci de hızlandırdığı belirtiliyor.
İstanbul'daki 'tavsiye'ler
Geçtiğimiz aralık ayında İsrail, Türkiye ve ABD tarafından Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen Güvenilir Denizkızı tatbikatına, Ürdünlü Amiral Hüseyin Kasavne de gözlemci olarak katılmıştı. Türk ve Ürdün orduları, 20 gün süren ilk ortak çalışmalarını iki yıl önce, İstanbul yakınlarındaki bir üste gerçekleştirdiler. Bu üste yapılan temaslarda, Ürdün'ün İsrail ile daha sıkı işbirliği içine girmesinin vurgulandığı belirtiliyor.
Jerusalem Post'un haberine göre, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu başkanlığındaki bir heyet, mayıs ortalarında İsrail'i ziyaret edecek. Ziyaretin, Türk ordusunun 4 milyar dolarlık helikopter ihalesini hangi ülkeye vereceğine karar vermesinden kısa bir süre önce yapılması dikkat çekiyor. İsrail ve Rusya, ihaleye 145 adet Erdoğan (Ka-50) ile katılmışlardı.
ÖNCEKİ HABER

Kosova'da fuhuş yayılıyor

SONRAKİ HABER

Hatemi yanlısı 8 gazete kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa